Skip to article

Oamenii nu au incredere in cei cu nume complicate

Oamenii nu au incredere in cei cu nume complicate
Un nou studiu, efectuat de specialistii din Australia, sustine ca oamenii au mai multa incredere in strainii ale caror nume le pot pronunta, decat in cei cu nume dificile si greu de pronuntat.

Ei au studiat cu precadere efectul pe care numele dificile sau usoare il are asupra cantaririi riscului, pericolului si al adevarului.

Cercetatorii au folosit articole din ziare sau luate de pe websiteuri pentru a crea perechi fictive de nume, din diferite regiuni ale lumii, inclusiv din Orientul Mijlociu, Asia si Europa. In fiecare pereche de nume (nume si prenume), un nume a fost usor de pronuntat si altul a fost dificil, spre exemplu un nume din Europa de Est a fost Andrian Babeshko (usor de pronuntat) si altul Czeslaw Ratynska (dificil).
Apoi au testat raspunsurile persoanelor pentru numele facile sau cele dificile.

Subiectilor li s-a cerut sa verifice cat de periculosi par oamenii, fara sa li se ofere alta informatie despre ei, doar pe baza numelor avute. Intr-un alt experiment li s-a cerut sa aprecieze cat de demn de incredere este un ghid turistic, in functie de numele pe care il are. Rezultatele au aratat ca in majoritatea cazurilor, oamenii au avut tendinta sa aiba incredere in persoanele necunoscute ale caror nume le puteau pronunta, mai degraba decat in cele cu nume complicate.

Ce este interesant este ca pronuntarea numelor are efecte care se extind mult peste numele in sine. Faptul ca oamenii au putut procesa o informatie noua mai usor joaca un rol important in diverse situatii. Spre exemplu, ei pot crede ca aditivii alimentari care au nume usor de pronuntat sunt mai siguri decat cei cu nume complicate. Respectiv, oamenii ar fi mai degraba inclinati sa cumpere un produs care contine sare de lamaie decat unul care contine E330, desi este acelasi lucru.

Informatia care ne este familiara este mai usor de procesat, asa ca in mod automat percepem ceea ce este familar ca fiind mai putin riscant si periculos, in comparatie cu informatia noua care aduce cu sine necunoscut, precautie si anxietate.

Cercetatorul acestui studiu a completat spunand ca noii descoperiri se adauga si cunoscutul "efect al adevarului" in care oamenii sunt mai degraba inclinati sa creada ca ceva este adevarat daca el este insotit de imagine.

Noua descoperire are implicatii majore in mediul legal, bunaoara, iar oamenii de stiinta se intreaba daca gradul de dificultate al pronuntarii unui nume poate influenta verdictul dat de juriu, daca luam in considerare ca Fahnlohnee Gborlormenh este mai dificil de pronuntat decat John Smith (dupa MedicalXpress, Martie 2014).

Autor: Psiholog Diana Nicolescu
www.diananicolescu.ro


Alte articole despre
psihologie

Articole recomandate

Studiu: Nucile pot reduce riscul aparitiei cancerului pancreatic Studiu: Nucile pot reduce riscul aparitiei cancerului pancreatic
Nucile, migdalele sau alte fructe oleaginoase ar putea scadea riscul aparitiei uneia dintre cele mai grave forme de cancer. Noi cercetari au descoperit ca rontaitul nucilor si alunelor de doua sau mai multe ori pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Studiul
Studiu: Mersul pe jos mareste dimensiunea creierului Studiu: Mersul pe jos mareste dimensiunea creierului
Cercetatorii americani au descoperit ca mersul pe jos de trei ori pe saptamana mareste dimensiunea hippocampusului, centrul cerebral al memoriei, una dintre primele zone ale creierului afectate de maladia Alzheimer. Fenomenul de micsorare a creierului este unul firesc odata cu varsta insa, in urma
Studiu: Supa cu efecte miraculoase impotriva imbatranirii tenului Studiu: Supa cu efecte miraculoase impotriva imbatranirii tenului
Uita de creme si tratamente de infrumusetare costisitoare! Poate parea ciudat insa, consumul de supa de oase de vita este unul dintre cele mai eficiente tratamente impotriva imbatranirii tenului. De ce? Expertii in frumusete de la Hollywood, au descoperit ca miracolul sta in continutul bogat in
Studiu: Alimentele au gust mai bun daca sunt insotite de anumite sunete Studiu: Alimentele au gust mai bun daca sunt insotite de anumite sunete
O echipa de cercetatori din Statele Unite si Germania a descoperit ca alimentele si bauturile au gust mai bun daca sunt insotite de sunete complementare. Nu-i asa ca pestele are alt gust cand il mananci pe malul marii, cu sunetul valurilor pe fundal? Dupa acelasi model, conform dailymail.co.uk,
Alimentatia noastra are nevoie de mai multe uleuri esentiale - concluzia unui studiu realizat la nivel international Alimentatia noastra are nevoie de mai multe uleuri esentiale - concluzia unui studiu realizat la nivel international
O alimentatie nu poate fi echilibrata fara cantitatea corespunzatoare de grasimi. Este un lucru stiut si respectat de majoritatea oamenilor. Avem, insa, de facut un pas cel putin la fel de important: proportia intre grasimile saturate si uleiurile ce contin grasimi nesaturate trebuie schimbata!
Rezultatele celui mai nou studiu privind sanatatea orala arata o Romanie cu o stare de sanatate orala precara Rezultatele celui mai nou studiu privind sanatatea orala arata o Romanie cu o stare de sanatate orala precara
Astazi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale (20 martie), GSK Consumer Healthcare lanseaza cea de-a treia editie a campaniei de educare si promovare a igienei orale corecte, Zambeste Romania, sustinuta de Aquafresh�, Sensodyne�, Parodontax� si Corega�.Campania demareaza si in acest an ca