Skip to article

Personalitatea anxioasa

Personalitatea anxioasa
"Nu-mi este frica de moarte, insa n-as vrea sa fiu de fata la venirea ei". Acesta fraza ilustreaza destul de bine anxietatea. In definitiv, anxietatea este o emotie fireasca; cu totii suntem mai mult/putin anxiosi in fata unei situatii ce comporta un anumit risc, cand dam un examen, inainte de a lua cuvantul intr-o adunare, etc. Si cum nu este prea placut sa incerci o emotie precum anxietatea, incercam sa o ocolim procedand astfel incat sa evitam orice risc: cei mai anxiosi se vor pregati cat mai bine pentru examen, isi vor pregati discursul, incercand asfel sa previna riscul de a pierde controlul situatiei. Dar persoanele mult prea anxioase vor evita dezagreabilul anxietatii prin neprezentarea la un examen pe care-l considera prea greu, vor refuza sa mai sustina discursul - pentru ca aceste situatii le provoaca prea multe griji.

Ce putem spune deci despre persoanele anxioase?
In primul rand ca manifesta o tendinta accentuata de a se framanta in orice situatie, de a se gandi mai cu seama la posibile riscuri si pericole care ar pandi-o pe ea sau pe persoanele dragi. De cate ori se simte in nesiguranta, se gandeste la tot ce poate fi mai rau.

Pe de alta parte, cand este vorba de situatii viitoare, are tendinta de a anticipa toate riscurile, pentru a le controla mai bine. Dar, la urma urmei, faptul de a te gandi la toate riscurile unei situatii, crezand ca astfel le poti controla mai bine, nu este doar o dovada de prudenta? Raspunsul este nu, pentru ca atentia acordata riscurilor in cazul persoanelor anxioase este exagerata si excesiva - raportat la posibilitatea faptului si la gravitatea lui. Persoana anxioasa pare sa dispuna de un veritabil "radar" care ii ingaduie sa detecteze tot ceea ce ar putea duce la un incident sau la o catastrofa. Convingerea ei fundamentala ar putea fi formulata astfel: "lumea este un loc in care pandesc tot soiul de primejdii si dezastre". O alta convingere ar fi: "daca esti prudent poti evita multe accidente si incidente". Veti spune probabil: la urma urmei, oare nu are dreptate? Nu este oare lumea un loc primejdios, in care in orice clipa poate surveni o catrastofa? Este suficient sa deschizi televizorul pentru a te convinge de acest lucru: un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat intr-o rapa, un copil s-a innecat la scaldat, etc. In fiecare zi mor oameni sau sunt raniti in accidente. Si atunci, nu este adevarat ca daca esti suficient de precaut ai putea evita astfel de accidente?

Este adevarat, insa intre convingerile unei persoane normale, obisnuite si cele ale unei persoane anxioase deosebirile sunt de frecventa si de intensitate. In mod cert ca o nenorocire poate veni oricand, suntem fiinte vulnerabile si efemere, dar cei mai multi dintre noi traiesc fiecare zi pierzand din vedere acest fapt si ne concentram pe activitatile curente. Asta nu inseamna ca nu suntem precauti cu riscurile pe care le putem controla: cand plecam cu masina ne punem centura de siguranta, dar fara vreo anxietate deosebita si fara a tremura de teama unui accident. In privinta riscurilor al caror control nu ne sta in putere, cum ar fi o boala grava, iminenta unui cutremur de pamant - refuzam in mod instinctiv sa ne gandim la ele atata timp cat nu suntem pusi in acea situatie.

Se poate spune ca persoanele anxioase sufera de o reglare un pic prea sensibila a "sistemului lor de alarma": gandurile lor anxioase, tensiunea fizica si comportamentul lor de control se declanseaza mult prea des si cu prea mare intensitate in raport cu evenimentul.


Cum putem caracteriza personalitatea anxioasa?
Iata cateva din trasaturile esentiale :
- pentru sine si pentru ceilalti - griji mult prea intense si frecvente raportate la riscurile cotidiene;
- tensiune fizica excesiva;
- permanenta atentie la riscuri, vigilenta in tot ceea ce face;
- teama de a fi ridiculizat si respins, de a nu fi criticat si umilit;
- subestimare a insusirilor si disponibilitatilor personale;
- dorinta de a fi acceptat, nevoie de tandrete si securitate;
- dificultate in decizie;
- tendinta de a exagera eventuale esecuri, pericole;
- nevoia de certitudine,de stabilitate.

Ne dam seama cam ce avantaje si dezavantaje prezinta faptul de a avea o personalitate anxioasa. Pe de-o parte, prudenta si tendinta de a controla situatia, pe de alta parte tensiune exagerata si suferinta.

Care ar fi evolutia bolii?
Cristalizata la varsta adulta tanara (18/25ani) tulburarea poate fi schitata inca din copilarie; odata cu avansarea in varsta, timiditatea, retragerea, ca si evitarea, indecizia si nonimplicarea, in loc sa dispara devin tot mai accentuate, conturand tabloul acestei tulburari. In continuare, ea urmeaza o evolutie cronica, fiind semnificativ influentata de situatii psihostresante si frustrante ca si de perioade caracterizate prin incertitudine si instabilitate. Trebie adaugat ca anxietatea generalizata, manifestata prin ingrijorari excesive si nejustificate, aduce cu ea si alte simptome:
- palpitatii, bufeuri, transpiratii, senzatia de "nod in gat", nevoia de a urina des;
- zvagnituri si contractii musculare dureroase - care duc la senzatia de oboseala;
- senzatia de a fi mereu la panda, dificultati de concentrare, iritabilitate, tulburari ale somnului, etc.

Posibile cauze ale ale anxietatii:
Atat ereditatea cat si mediul, educatia au ceva de spus in acest sens. Astfel, studiile au aratat ca in diferite forme ale tulburarii, cam un sfert din rudele de gradul I sufera de un sindrom anxios. In ce priveste mediul - "evenimentele de viata" (despartiri, decese, mutatul, schimbarea profesiei) duc rapid la aparitia simptomelor bolii. Dar, pentru ca o persoana anxioasa sa se formeze, este nevoie de o imbinare variabila intre o predispozitie ereditara, experiente educative si , de cele mai multe ori, evenimente traumatizante.

Posibile solutii:
De cele mai multe ori, cele mai eficiente tratamente sunt sunt cele in care o psihoterapie este insotita de medicatie. Dintre psihoterapii, cele cognitive si cele comportamentale au vadit o mai mare eficacitate. Pacientilor li se propune sa se initieze in tehnici de relaxare (pentru a-si controla singuri reactiile anxioase excesive), sedinte de restructurare cognitiva (terapeutul il ajuta sa-si reconsidere gandurile anxioase).

Psihoterapia este insotita uneori si de tratamentul medicamentos, pentru ca, mai intai, pacientul se afla intr-o mare suferinta si trebuie ajutat imediat prin administrari de anxiolitice si antidepresive.

Cum sa ne purtam cu astfel de persoane?

A) Recomandabil:
- sa le inspirati incredere (va ingrijiti de detalii, veniti la ora stabilita, raspundeti mesajelor lui);
- sa ii ajutati sa relativizeze, sa ii faceti sa se concentreze asupra consecintelor reale ale situatiilor;
- sa practicati un umor binevoitor;
- sa ii determinati sa se trateze.

B) Nerecomandabil:
- sa va lasati subjugati;
- sa le luati prin surprindere;
- sa le impartasiti propriile voastre nelinisti;
- sa abordati subiecte de conversatie negative (sa le vorbiti despre SIDA, tumoti cancerigene, razboaie, catastrofe naturale).

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru