Felul nostru de a oferi cadouri spune multe despre propria personalitate. Cadourile sunt pentru placerea destinatarului, dar si pentru placerea donatorului. Descopera relatia care se formeaza intre cel care primeste si cel care ofera!
Un cadou nu este niciodata un act gratuit
Dupa cum explica psihologul Joseph Messinger, atunci cand oferim un cadou cuiva "ne face placere sa oferim placere". E o modalitate de a recunoaste ca facem parte din acelasi cerc de prieteni .
La inceputul secolului al XX-lea, etnologul Marcel Mauss studia cadoul in societatile arhaice: poporul Maori din Noua Zeelanda si Kwakiutls, poporul amerindian din Canada.
El a demonstrat ca darul era la acestia un "schimb voluntar obligatoriu". Darul este un fapt social: nu se poate sa dai fara ca darul sa fie primit (acceptat) si esti obligat, la randul tau, sa oferi cand ai primit ceva. Schimbul este deci o legatura importanta in viata sociala. Refuzul de a da sau de a primi sau de a inapoia duce la razboi sau la ruperea relatiilor intre donator si destinatar.
Aceasta teorie este de actualitate si in zilele noastre. Oferim cadouri pentru ca asa ne dorim, dar si pentru ca traditia ne cere sa facem asta. Doar nu poti refuza cadoul de la matusica, oricat de ponosit ar fi el: refuzul ar fi interpretat ca o impolitete, ca un semn de ostilitate, o declaratie de razboi.
Cadoul poarta intotdeauna un mesaj
Joseph Messinger subliniaza importanta semnificatiei cadoului : este o metoda de a lega prietenii. Cand exploratorii din secolul trecut intalneau triburi necunoscute, le aduceau intotdeauna brelocuri pentru a le dovedi intentiile lor bune.
Dar mesajul nu este neaparat pozitiv. Cand facem un cadou ratat, ce nu corespunde asteptarilor si gusturilor celui care il primeste, ii spunem de fapt: "Nu-mi pasa de tine".
Personalitati in functie de tipul de cadou oferit
Psihologul Joseph Messinger descifreaza cateva personalitati in functie de felul lor de a oferi cadouri:
Cel care face un cadou scump, disproportionat: este o forma de bovarism - o stare de insatisfactie pe plan afectiv si social, cu ambitii in van si nemasurate. Dar poate fi si o persoana obsedata de aparente si de gura lumii.
Cel care ofera putin sau deloc: e un zgarcit, care sufera de nevroza lipsurilor. Ii e frica de ziua de maine, cand poate sa ramana sarac.
Cel care ofera doar cadouri utile (caserole, cutie cu scule): vrea sa arate ca are spirit practic, bun simt si nu e superficial.