Skip to article

Psihologia cadourilor

Psihologia cadourilor
Felul nostru de a oferi cadouri spune multe despre propria personalitate. Cadourile sunt pentru placerea destinatarului, dar si pentru placerea donatorului. Descopera relatia care se formeaza intre cel care primeste si cel care ofera!

Un cadou nu este niciodata un act gratuit

Dupa cum explica psihologul Joseph Messinger, atunci cand oferim un cadou cuiva "ne face placere sa oferim placere". E o modalitate de a recunoaste ca facem parte din acelasi cerc de prieteni .

La inceputul secolului al XX-lea, etnologul Marcel Mauss studia cadoul in societatile arhaice: poporul Maori din Noua Zeelanda si Kwakiutls, poporul amerindian din Canada.

El a demonstrat ca darul era la acestia un "schimb voluntar obligatoriu". Darul este un fapt social: nu se poate sa dai fara ca darul sa fie primit (acceptat) si esti obligat, la randul tau, sa oferi cand ai primit ceva. Schimbul este deci o legatura importanta in viata sociala. Refuzul de a da sau de a primi sau de a inapoia duce la razboi sau la ruperea relatiilor intre donator si destinatar.

Aceasta teorie este de actualitate si in zilele noastre. Oferim cadouri pentru ca asa ne dorim, dar si pentru ca traditia ne cere sa facem asta. Doar nu poti refuza cadoul de la matusica, oricat de ponosit ar fi el: refuzul ar fi interpretat ca o impolitete, ca un semn de ostilitate, o declaratie de razboi.

Cadoul poarta intotdeauna un mesaj

Joseph Messinger subliniaza importanta semnificatiei cadoului : este o metoda de a lega prietenii. Cand exploratorii din secolul trecut intalneau triburi necunoscute, le aduceau intotdeauna brelocuri pentru a le dovedi intentiile lor bune.

Dar mesajul nu este neaparat pozitiv. Cand facem un cadou ratat, ce nu corespunde asteptarilor si gusturilor celui care il primeste, ii spunem de fapt: "Nu-mi pasa de tine".

Personalitati in functie de tipul de cadou oferit

Psihologul Joseph Messinger descifreaza cateva personalitati in functie de felul lor de a oferi cadouri:

Cel care face un cadou scump, disproportionat: este o forma de bovarism - o stare de insatisfactie pe plan afectiv si social, cu ambitii in van si nemasurate. Dar poate fi si o persoana obsedata de aparente si de gura lumii.

Cel care ofera putin sau deloc: e un zgarcit, care sufera de nevroza lipsurilor. Ii e frica de ziua de maine, cand poate sa ramana sarac.

Cel care ofera doar cadouri utile (caserole, cutie cu scule): vrea sa arate ca are spirit practic, bun simt si nu e superficial.

Articole recomandate

Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie