Sfatul specialistului: cum sa iti antrenezi increderea in tine

Sfatul specialistului: cum sa iti antrenezi increderea in tine
  calendar_month        
Stiu, gandirea pozitiva nu functioneaza intotdeauna! Stiu, nimeni nu traieste o viata fericita si lipsita de griji, stiu, putini dintre noi sunt fericiti sau macar multumiti tot timpul.

Insa toti tanjim dupa astfel de lucruri! Se pare ca exista diverse formule de genul `how to...` pentru a avea succes, pentru a atrage barbatul potrivit sau pentru orice altceva ne dorim insa, pare-se, nu functioneaza pentru toata lumea!

Eu am gasit o formula care la mine a functionat, si am auzit ca si la altii: sa stiu foarte bine ce imi doresc si sa imi urmaresc obiectivul cu obsesie (pozitiva)! Asta-i tot! Pare simplu si va asigur ca si este, daca `arzi` pentru obiectivul respectiv!

Cu siguranta imi veti raspunde: si cand vom intampina greutati sau vom fi respinse, cand toate par ca sunt impotriva noastra si ca primim numai nu-uri din dreapta si din stanga, cum am mai putea fi obsedate de obiectiv?

Intr-adevar, in astfel de momente incepi sa te intrebi: oare merita? Oare sunt in stare sa merg pana la capat? Nu-i prea mult pentru mine? Daca esuez? Ce vor spune ceilalti? Iar cand incepem sa ne si raspundem unor astfel de intrebari, mai ales negativ, batalia pare, si chiar poate fi, pierduta.

Cu probleme sau provocari, cum vreti sa le spuneti, ne confruntam cu totii. Pentru mine o problema are o solutie, pentru altii poate avea conotatie negativa, asa ca... gasiti in primul rand limbajul potrivit, cu sens pozitiv, atunci cand parcurgeti astfel de momente, mai critice!

Dar sa revenim la problemele noastre: ele exista pentru toata lumea. SI AU O SOLUTIE!

Pasii necesari pentru rezolvarea unei probleme sunt:

- accepta faptul ca ai o problema
- descrie problema respectiva
- stabileste solutia cea mai potrivita si incepe sa actionezi in acest sens, continuu!
- nu mai vorbi niciodata despre problema, ci numai despre solutie

Sa analizam un pic acesti pasi!

Nu exista nicio cale pentru rezolvarea unei probleme, de orice fel ar fi ea, daca nu ii recunosti existenta! Nu este nimic rau in a avea probleme in viata, toti avem! Exista situatii in care acestea pot fi ignorate si este bine sa fie ignorate (ca de exemplu o durere de cap), insa sunt situatii cand este nevoie sa acceptam CA AVEM O PROBLEMA!

Nu uitati, va rog, NICIODATA: acesta este inceputul rezolvarii! Exista persoane, si mai ales femei, care sufera din cauza stresului indelungat doar pentru ca nu au fost dispuse sa se retraga un pic cu ele insele si sa accepte ca au o problema.

Recunoasteti, de exemplu, personajul care nu divorteaza pentru ca nu a stat niciodata sa identifice cu adevarat problema si a trait atat de mult cu ea, ca problema ar fi daca ar schimba ceva?

In momentul in care recunoastem ca suntem intr-o situatie deosebita, negativa, este sanatos sa incepem sa descriem problema in cat mai multe amanunte. De ce? Pentru ca o identificam pe de-a intregul, dar si pentru ca astfel avem sanse sa ne vina idei de rezolvare a situatiei respective!

Cred ca este foarte important, pentru a trai o viata sanatoasa, sa avem in vedere intotdeauna ca orice problema are o solutie. De indata ce am identificat solutia respectiva, este necesar sa o descriem si sa ne apucam de treaba! Este nevoie de o descriere cat mai amanuntita deoarece astfel putem intrevedea si cativa pasi importanti de a ajunge la solutia respectiva! Actiunea poate dezavalui necesitatea uneor ajustari ale solutiei, insa niciodata nu va lasati blocate in incercarea de a verifica fiecare detaliu inainte de a incepe sa actionati!Ultimul pas al rezolvarii problemelor este acela in care majoritatea se poticneste. Vad frecvent persoane care, in loc sa caute o solutie, cauta alte persoane carora sa le poata povesti despre problema lor. Niciodata, dar niciodata nu mai vorbiti despre problema! Ci doar despre solutie! Concentrati-va asupra acesteia si urmati-va drumul! Este mult mai usor si mai frumos decat v-ati putea imagina acum, la inceput, cand mai mult vedeti problema decat solutia!

Si nu uitati niciodata ce a spus Abraham Lincoln `Fericirea este o stare a mintii. Suntem atat de fericiti pe cat ne dorim sa fim` . Iar eu as adauga `suntem atat de fericiti pe cat alegem sa fim!`

In articolul urmator va propun sa luam o problema si sa ii despicam firul in patru! Voi pe care ati alege-o?

52791.jpg

Dana Burghel
executive & team coach
work-life balance coach
Oblio Learning (http://www.obliolearning.ro/)

Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a.

Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.


Recomandari