Skip to article

Somnul greu - cum se explica?

Somnul greu - cum se explica?
Unii oameni pot dormi indiferent de conditii, in zgomot sau in frig la fel de bine ca in liniste si la cald, deoarece creierele lor sunt capabile sa se apere de zgomote, potrivit unui studiu.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii pe care poti taia lemne cand dorm sunt capabili sa blocheze zgomotele pana sa ajunga la creier si sa le deranjeze somnul.

Descoperirea acestui sistem, care functioneaza doar noaptea si este echivalent cu inchiderea ochilor, poate duce la dezvoltarea unor medicamente ce blocheaza zgomotele in timpul somnului.

Cercetatorii au analizat undele produse de creier si au aflat ca mintea produce vibratii in timpul somnului, ce ii protejeaza pe cei adormiti de zgomote.

Cei care produc mai multe vibratii se trezesc mai greu atunci cand sunt expusi la orice forma de zgomot, potrivit acestui studiu.

Dr. Jeffrey Ellenbogen, Asist. Prof. de Neurologie la Harvard Medical School, afirma:

" Intreruperea somnului din cauza zgomotelor este una dintre cele mai frecvente probleme la oamenii cu dificultati de adormire. Deoarece creierul are deja un mecanism de reducere a impactului zgomotelor asupra creierului adormit, laboratorul meu incearca sa inteleaga cum reuseste creierul sa faca asta si ce putem face noi pentru a potenta aceasta protectie naturala a somnului contra zgomotelor."

12 adulti au fost studiati timp de 3 nopti cu ajutorul electroencefalogramelor (EEG).

In prima noapte a fost liniste, iar in urmatoarele doua nivelul de zgomot a crescut.

Rezultatele au revelat ca fiecare persoana avea propriul ritm al vibratiilor, acelasi indiferent de nivelul de zgomot, si ca cei care produceau mai multe vibratii erau mai putin deranjati in noptile zgomotoase.

Participantii adesea nu erau constienti ca somnul lor fusese intrerupt, lucru care demonstreaza ca zgomotul din mediul inconjurator poate avea un impact mai mare decat ne dam seama asupra calitatii somnului.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care