Skip to article

Somnul greu - cum se explica?

Somnul greu - cum se explica?
Unii oameni pot dormi indiferent de conditii, in zgomot sau in frig la fel de bine ca in liniste si la cald, deoarece creierele lor sunt capabile sa se apere de zgomote, potrivit unui studiu.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii pe care poti taia lemne cand dorm sunt capabili sa blocheze zgomotele pana sa ajunga la creier si sa le deranjeze somnul.

Descoperirea acestui sistem, care functioneaza doar noaptea si este echivalent cu inchiderea ochilor, poate duce la dezvoltarea unor medicamente ce blocheaza zgomotele in timpul somnului.

Cercetatorii au analizat undele produse de creier si au aflat ca mintea produce vibratii in timpul somnului, ce ii protejeaza pe cei adormiti de zgomote.

Cei care produc mai multe vibratii se trezesc mai greu atunci cand sunt expusi la orice forma de zgomot, potrivit acestui studiu.

Dr. Jeffrey Ellenbogen, Asist. Prof. de Neurologie la Harvard Medical School, afirma:

" Intreruperea somnului din cauza zgomotelor este una dintre cele mai frecvente probleme la oamenii cu dificultati de adormire. Deoarece creierul are deja un mecanism de reducere a impactului zgomotelor asupra creierului adormit, laboratorul meu incearca sa inteleaga cum reuseste creierul sa faca asta si ce putem face noi pentru a potenta aceasta protectie naturala a somnului contra zgomotelor."

12 adulti au fost studiati timp de 3 nopti cu ajutorul electroencefalogramelor (EEG).

In prima noapte a fost liniste, iar in urmatoarele doua nivelul de zgomot a crescut.

Rezultatele au revelat ca fiecare persoana avea propriul ritm al vibratiilor, acelasi indiferent de nivelul de zgomot, si ca cei care produceau mai multe vibratii erau mai putin deranjati in noptile zgomotoase.

Participantii adesea nu erau constienti ca somnul lor fusese intrerupt, lucru care demonstreaza ca zgomotul din mediul inconjurator poate avea un impact mai mare decat ne dam seama asupra calitatii somnului.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există