Skip to article

STUDIU: Depresia de luni dimineata, doar un mit!

STUDIU: Depresia de luni dimineata, doar un mit!
Dupa doua zile libere, in care te-ai relaxat, dimineata de luni pare un adevarat calvar. Ceasul suna parca mai tare decat de obicei, nu reusesti sa te incadrezi in timp, nu-ti gasesti cheile de la masina, n-ai timp sa-ti savurezi cafeaua si toate lucrurile par ca s-au intors impotriva ta. Depresia de luni dimineata este doar un mit, dupa cum arata cel mai nou studiu.

Diminetile de luni nu sunt rele in sine, ci atitudinea noastra fata de ele este una dusmanoasa.

Cercetatorii de la Universitatea Stony Brook din New York au intreprins o cercetare in urma careia au ajuns la concluzia ca diminetile din prima zi a saptamanii nu sunt cu nimic diferite fata de urmatoarele 4 dimineti din cursul saptamanii. Exceptie face dimineata de vineri, cand simtim apropierea weekendului si avem o dispozitie buna.

340.000 de persoane au stabilit ca nu exista depresia de luni dimineata

La studiul privind depresia de luni dimineata au participat 340.000 de persoane, barbati si femei in proportii egale. Respondentii, cu varste cuprinse intre 18-53 de ani, au declarat ca sunt mult mai fericiti si mai joviali in cursul zilelor de sambata si duminica, decat in timpul celor 5 zile de munca.

In cadrul chestionarelor, cei mai multi respondenti au spus sa nu sunt mai tristi, mai nervosi si mai obositi luni dimineata, in comparatie cu diminetile de marti, miercuri si joi, ceea ce inseamna ca mitul depresiei de luni dimineata nu se sustine.

Ori, daca se sustine, ar trebui sa existe si depresia de marti dimineata, miercuri dimineata si joi dimineata.

Si atunci, de unde a aparut mitul depresiei de luni dimineata?

Depresia de luni dimineata apare din cauza dezorganizarii noastre. Sambata si duminica obisnuim sa ne trezim mai tarziu, sa ne petrecem timpul impreuna cu prietenii, sa iesim in oras si sa facem tot felul de activitati placute. De multe ori, ziua de duminica este prea scurta si nu ne ajunge timpul sa facem tot ceea ce ne-am propus, astfel ca ne culcam mai tarziu decat in cursul saptamanii.

Daca ne culcam tarziu si ne trezim la ora obisnuita luni dimineata, suntem obositi, indispusi si total nepregatiti pentru o noua zi de munca. Acest lucru se intampla deoarece psihicul nostru a ramas setat pe modul weekend si inca nu este obisnuit cu trecerea de la relaxare la munca.

Luni seara ne culcam la timp, iar organismul nostru se poate odihni peste noapte. De aceea marti dimineata nu mai suntem atat de indispusi si mofturosi. Acelasi lucru este valabil si pentru miercuri si joi dimineata.

Ce putem face pentru a preveni "depresia" de luni dimineata

Ca sa fim fresh luni dimineata, trebuie sa ne pregatim inca din weekend. Expertii spun ca inclusiv sambata si duminica ar trebui sa avem un program de somn egal cu cel din cursul saptamanii, adica sa nu ne trezim tarziu si sa ne culcam la miezul noptii. In acest fel, nu ne dam peste cap ceasul biologic.

Un alt mod prin care putem preveni "depresia" de luni dimineata este sa ne organizam de duminica seara, adica sa ne pregatim hainele si incaltamintea, sa punem cheile la vedere si sa avem bateria de la telefon incarcata.

Dusul cu apa calaie si cafeaua tare sunt esentiale luni dimineata, deoarece ne revigoreaza si ne energizeaza.

Si tu crezi ca suferi de "depresia" de luni dimineata?

Autor: Laura Galan

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care