Skip to article

Studiu: Peste 12% dintre romani sufera la un moment dat in viata un episod depresiv

Studiu: Peste 12% dintre romani sufera la un moment dat in viata un episod depresiv
Prevalenta depresiei de-a lungul vietii unei persoane in Romania este de 12-20% in functie de tipurile de depresie luate in consideratie (depresie usoara, medie si severa), iar cea a tulburarilor anxioase de 25-28%.

Impactul social, economic si personal al acestor afectiuni este alarmant, mai ales in contextul in care incidenta acestor afectiuni este in continua crestere la nivel european.

Pentru o mai buna intelegere a acestei patologii, Centrul Medical Bellanima a initiat un program de cercetare in parteneriat cu Sigmund Freud University prin care isi propune sa investigheze problematica depresiva din punct de vedere psihologic si psihoterapeutic. Aceasta initiativa vine sa completeze si un gol semnificativ in actiunile de cercetare independenta a depresiei si anxietatii, majoritatea studiilor efectuate in prezent la noi fiind studii clinice care urmaresc eficienta unor tratamente psihofarmacologice.

Cercetarea recent efectuata de o echipa de psihologi pune in evidenta faptul ca saracia este un factor de risc mult mai putin semnificativ in dezvoltarea unei tulburari depresive sau anxioasedecat structura noastra de personalitate. De asemenea, starea de sanatate si calitatea relatiilor noastre sociale se asociaza foarte puternic cu tulburarile de tip depresiv si anxios.

Depresia, anxietatea si tulburarile psihosomatice sunt cele mai frecvent intalnite probleme psihice in Romania. Ultimul studiu realizat de Institutul de Management si Statistica Medicala arata ca dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai putin de jumatate din persoanele afectate de depresie au solicitat ajutor specializat in primul an de la declansarea depresiei.

"De la inceputul recesiunii economice din 2008, au fost realizate numeroase studii menite sa analizeze relatia dintre depresie, suicid si dificultatil economice. Concluzia trasa din analizele efectuate pe marginea acestor studii este ca factorii economici nu par a avea un impact semnificativ in cresterea prevalentei depresiei sau a tentativelor de suicid. Practica noastra clinica ne-a aratat ca, de cele mai multe ori, tulburarile depresive si cele anxioase se dezvolta pe fondul unei personalitati vulnerabile. Nivelul socio-economic, pe de alta parte, are un impact semnificativ mai redus asupra starii psihologice de bine. Prin urmare, modul de structurare a propriei personalitati, starea de sanatate fizica si calitatea relatiilor noastre sociale sunt principalii factori care influenteaza cel mai puternic masura in care la varsta adulta suntem predispusi la a dezvolta o tulburare depresiva sau anxioasa.",a precizat Andreea Enache-Tonoiu, director general al Centrului Medical Bellanima.

Studiul a pus de asemenea in evidenta faptul ca persoanele care sufera de depresie au de cele mai multe ori si o stare de sanatate fizica mai slaba decat media populatiei si, totodata, au tendinta de a raporta o stare subiectiva de sanatate fizica mai proasta, deoarece depresia are o componenta de afectare somatica foarte importanta.

Depresia si diferitele afectiuni fizice au un impact cumulativ asupra starii generale de bine. De exemplu, asocierea unei tulburari depresive cu o afectiune cardiaca are un impact de doua ori mai mare asupra nivelului de relationare sociala decat fiecare dintre aceste probleme luate separat.

Relatiile dintre depresie si sanatate fizica sunt complexe intrucat pe de o parte depresia creste riscul de a dezvolta diverse tulburari fizice (afectiuni cardio-vasculare, diabet, cancer etc), si, pe de alta parte bolile fizice, si cu precadere cele cronice, cresc in mod semnificativ riscul de a fi afectati de depresie.

Articole recomandate

De la sanatate la frumusete: Tu stii ce sunt dermato-cosmeticele? De la sanatate la frumusete: Tu stii ce sunt dermato-cosmeticele?
Preocuparea pentru sanatate este o tendinta care a luat amploare in ultimii ani in toate domeniile si pe care o simtim atat noi, in viata si alegerile de zi cu zi, dar care se rasfrange si in produsele companiilor. Pornind de la frumusete, ingrijirea corpului - si pana la optiunile culinare,
6 semne ca urmezi o dieta prea drastica, iar sanatatea ta este in pericol 6 semne ca urmezi o dieta prea drastica, iar sanatatea ta este in pericol
Dorinta de a slabi cat mai rapid poate duce uneori la masuri extreme. Cea mai frecventa metoda de a pierde in greutate pe care o imbratiseaza din ce in ce mai multe femei este infometarea. Iata cateva semne care iti arata ca dieta pe care o urmezi este una prea drastica si iti poate afecta grav
Studiu: Apa de gura periculoasa pentru sanatate! Studiu: Apa de gura periculoasa pentru sanatate!
Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Glasgow (Scotia) atrage atentia asupra faptului ca indivizii care folosesc apa de gura de mai mult de trei ori pe zi prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer oral si cancer de gat.Conducatorul studiului, doctorul David Conway
O celebra cantareata de la noi are grave probleme de sanatate. Vedeta traieste un adevarat cosmar! O celebra cantareata de la noi are grave probleme de sanatate. Vedeta traieste un adevarat cosmar!
O celebra cantareata din Romania a vorbit deschis despre problemele pe care le are cu scalpul. Vedeta traieste un adevarat cosmar si a recunoscut ca ii este rusine sa mearga la coafor. Boala de care sufera este ereditara, iar scalpul ei se umple de chisturi sebacee dureroase. Periodic, ea trebuie