Skip to article

Top 6 mistere ale mintii

Top 6 mistere ale mintii
Mintea este locasul multor secrete ale fiintei umane: vise, somn, amintiri si multe altele. Iata ce se cunoaste si ce e inca mister asupra mintii!

Visele

Nimeni nu stie cu exactitate din ce sunt facute visele . Unii cercetatori presupun ca prin vise creierul exerseaza, deoarece creste traficul intre sinapsele celulelor neuronale. O alta teorie ar fi aceea ca oamenii viseaza lucruri si emotii traite in ziua anterioara, iar acestea raman apoi stocate in creier prin ganduri si amintiri. In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca visele au loc in timpul celei mai adanci faze de somn, numita Rapid Eye Movement (REM).

Somnul

Musculitele o fac. Tigrii o fac. Oamenii nu se mai satura de el! Nu, nu e vorba de sex, ci de somn, atat de iubit incat ne petrecem mai mult de un sfert din viata dormind.

Oamenii de stiinta spun ca somnul este crucial pentru supravietuirea mamiferelor. In cazuri extreme, somnul prelungit duce la schimbari de dispozitie, halucinatii, chiar moarte.

Exista doua faze ale somnului: NREM si REM. Cercetatorii cred ca in timpul fazei NREM creierul se afla in pauza, metabolismul fiind scazut, se conserva energia, este un fel de stare de hibernare. In timpul fazei REM, creierul este foarte activ, acum se organizeaza amintirile.

Membrele fantoma

Se estimeaza ca aproximativ 80% din persoanele care au suferit amputatii experimenteaza in continuare senzatii ce provin de la membrul lipsa: caldura, mancarimi, presiune, durere. Acest fenomen poarta numele de "membru fantoma", o explicatie fiind aceea ca nervii din zona isi creeaza conexii noi spre sira spinarii si continua sa trimita semnale la creier ca si cand membrul lipsa ar fi inca acolo. O alta posibilitate ar fi ca creierul sa fie programat sa functioneze ca si cum corpul ar fi intact.

Ceasul biologic

Ceasul biologic isi8 are sediul in hipotalamus si programeaza organismul sa urmeze un ritm de 24 ore. Cel mai evident efect al ritmului circadian este ciclul somn-veghe, dar ceasul biologic are impact si asupra digestiei, temperaturii corporale, tensiunii arteriale si productiei de hormoni.

Amintirile

Unele experiente sunt greu de uitat, ca de exemplu primul sarut. Cercetatorii au descoperit ca hipocampusul, ce contine meteria cenusie a creierului, actioneaza ca o cutie cu amintiri. Insa aceasta zona de stocare nu discrimineaza. Se pare ca atat amintirile adevarate, cat si cele false activeaza regiuni similare din creier. Pentru a extrage adevaratele amintiri, e necesar ca persoana sa-si aminteasca de experienta respectiva intr-un context, ceea ce ar fi mult mai greu daca amintirea ar fi falsa.

Rasul gadila creierul

Rasul este unul din cele mai putin intelese comportamente umane. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul unei partide bune de ras se activeaza 3 parti din creier: partea gandirii care ajuta la construirea glumei, zona de miscare care ghideaza muschii si regiunea emotionala ce da sentimentul acela de bucurie. Ramane insa un mister de ce unele persoane rad la glume nesarate, altele la glume sadice sau seci. Un lucru e clar: rasul ne face sa ne simtim mai bine.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un