Skip to article

Top 6 mistere ale mintii

Top 6 mistere ale mintii
Mintea este locasul multor secrete ale fiintei umane: vise, somn, amintiri si multe altele. Iata ce se cunoaste si ce e inca mister asupra mintii!

Visele

Nimeni nu stie cu exactitate din ce sunt facute visele . Unii cercetatori presupun ca prin vise creierul exerseaza, deoarece creste traficul intre sinapsele celulelor neuronale. O alta teorie ar fi aceea ca oamenii viseaza lucruri si emotii traite in ziua anterioara, iar acestea raman apoi stocate in creier prin ganduri si amintiri. In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca visele au loc in timpul celei mai adanci faze de somn, numita Rapid Eye Movement (REM).

Somnul

Musculitele o fac. Tigrii o fac. Oamenii nu se mai satura de el! Nu, nu e vorba de sex, ci de somn, atat de iubit incat ne petrecem mai mult de un sfert din viata dormind.

Oamenii de stiinta spun ca somnul este crucial pentru supravietuirea mamiferelor. In cazuri extreme, somnul prelungit duce la schimbari de dispozitie, halucinatii, chiar moarte.

Exista doua faze ale somnului: NREM si REM. Cercetatorii cred ca in timpul fazei NREM creierul se afla in pauza, metabolismul fiind scazut, se conserva energia, este un fel de stare de hibernare. In timpul fazei REM, creierul este foarte activ, acum se organizeaza amintirile.

Membrele fantoma

Se estimeaza ca aproximativ 80% din persoanele care au suferit amputatii experimenteaza in continuare senzatii ce provin de la membrul lipsa: caldura, mancarimi, presiune, durere. Acest fenomen poarta numele de "membru fantoma", o explicatie fiind aceea ca nervii din zona isi creeaza conexii noi spre sira spinarii si continua sa trimita semnale la creier ca si cand membrul lipsa ar fi inca acolo. O alta posibilitate ar fi ca creierul sa fie programat sa functioneze ca si cum corpul ar fi intact.

Ceasul biologic

Ceasul biologic isi8 are sediul in hipotalamus si programeaza organismul sa urmeze un ritm de 24 ore. Cel mai evident efect al ritmului circadian este ciclul somn-veghe, dar ceasul biologic are impact si asupra digestiei, temperaturii corporale, tensiunii arteriale si productiei de hormoni.

Amintirile

Unele experiente sunt greu de uitat, ca de exemplu primul sarut. Cercetatorii au descoperit ca hipocampusul, ce contine meteria cenusie a creierului, actioneaza ca o cutie cu amintiri. Insa aceasta zona de stocare nu discrimineaza. Se pare ca atat amintirile adevarate, cat si cele false activeaza regiuni similare din creier. Pentru a extrage adevaratele amintiri, e necesar ca persoana sa-si aminteasca de experienta respectiva intr-un context, ceea ce ar fi mult mai greu daca amintirea ar fi falsa.

Rasul gadila creierul

Rasul este unul din cele mai putin intelese comportamente umane. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul unei partide bune de ras se activeaza 3 parti din creier: partea gandirii care ajuta la construirea glumei, zona de miscare care ghideaza muschii si regiunea emotionala ce da sentimentul acela de bucurie. Ramane insa un mister de ce unele persoane rad la glume nesarate, altele la glume sadice sau seci. Un lucru e clar: rasul ne face sa ne simtim mai bine.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care