Skip to article

Top 6 mistere ale mintii

Top 6 mistere ale mintii
Mintea este locasul multor secrete ale fiintei umane: vise, somn, amintiri si multe altele. Iata ce se cunoaste si ce e inca mister asupra mintii!

Visele

Nimeni nu stie cu exactitate din ce sunt facute visele . Unii cercetatori presupun ca prin vise creierul exerseaza, deoarece creste traficul intre sinapsele celulelor neuronale. O alta teorie ar fi aceea ca oamenii viseaza lucruri si emotii traite in ziua anterioara, iar acestea raman apoi stocate in creier prin ganduri si amintiri. In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca visele au loc in timpul celei mai adanci faze de somn, numita Rapid Eye Movement (REM).

Somnul

Musculitele o fac. Tigrii o fac. Oamenii nu se mai satura de el! Nu, nu e vorba de sex, ci de somn, atat de iubit incat ne petrecem mai mult de un sfert din viata dormind.

Oamenii de stiinta spun ca somnul este crucial pentru supravietuirea mamiferelor. In cazuri extreme, somnul prelungit duce la schimbari de dispozitie, halucinatii, chiar moarte.

Exista doua faze ale somnului: NREM si REM. Cercetatorii cred ca in timpul fazei NREM creierul se afla in pauza, metabolismul fiind scazut, se conserva energia, este un fel de stare de hibernare. In timpul fazei REM, creierul este foarte activ, acum se organizeaza amintirile.

Membrele fantoma

Se estimeaza ca aproximativ 80% din persoanele care au suferit amputatii experimenteaza in continuare senzatii ce provin de la membrul lipsa: caldura, mancarimi, presiune, durere. Acest fenomen poarta numele de "membru fantoma", o explicatie fiind aceea ca nervii din zona isi creeaza conexii noi spre sira spinarii si continua sa trimita semnale la creier ca si cand membrul lipsa ar fi inca acolo. O alta posibilitate ar fi ca creierul sa fie programat sa functioneze ca si cum corpul ar fi intact.

Ceasul biologic

Ceasul biologic isi8 are sediul in hipotalamus si programeaza organismul sa urmeze un ritm de 24 ore. Cel mai evident efect al ritmului circadian este ciclul somn-veghe, dar ceasul biologic are impact si asupra digestiei, temperaturii corporale, tensiunii arteriale si productiei de hormoni.

Amintirile

Unele experiente sunt greu de uitat, ca de exemplu primul sarut. Cercetatorii au descoperit ca hipocampusul, ce contine meteria cenusie a creierului, actioneaza ca o cutie cu amintiri. Insa aceasta zona de stocare nu discrimineaza. Se pare ca atat amintirile adevarate, cat si cele false activeaza regiuni similare din creier. Pentru a extrage adevaratele amintiri, e necesar ca persoana sa-si aminteasca de experienta respectiva intr-un context, ceea ce ar fi mult mai greu daca amintirea ar fi falsa.

Rasul gadila creierul

Rasul este unul din cele mai putin intelese comportamente umane. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul unei partide bune de ras se activeaza 3 parti din creier: partea gandirii care ajuta la construirea glumei, zona de miscare care ghideaza muschii si regiunea emotionala ce da sentimentul acela de bucurie. Ramane insa un mister de ce unele persoane rad la glume nesarate, altele la glume sadice sau seci. Un lucru e clar: rasul ne face sa ne simtim mai bine.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există