Skip to article

Viata de dupa viata - o experienta uluitoare

Viata de dupa viata - o experienta uluitoare
Dupa cum precizam intr-un articol anterior, ingerii insotesc omul chiar si pe ultimul drum. Aceasta a fost descoperit in cazurile de moarte clinica, in care persoanele ce au trait aceasta au putut relata experienta. Ceea ce este extraordinar in cazul acestor experiente este faptul ca desi persoanele aflate in diferite zone ale globului, beneficiind de culturi si traditii total diferite, au relatat experiente similare, confirmand astfel autenticitatea acestor realitati.

Dr. Raymond Moody a cercetat aceste cazuri de moarte clinica. El a cuprins marturiile si concluziile sale in faimoasa sa lucrare "Viata de dupa viata". Dr. R. Moody descrie fazele mortii clinice, asa cum le-a intalnit el la persoanele ce au avut aceasta extraordinara experienta. Vom descrie, in cele ce urmeaza, pe scurt fazele respective.

1. Greutatea de exprimare
Experientele sunt atat de complexe incat persoanelor le este foarte greu sa redea exact ceea ce tocmai au simtit. Dr. R. Moody considera ca moartea face trecerea de la constiinta obisnuita la o constiinta superioara care are proprietati spatio-temporale uimitoare, ceea ce il impiedica pe acesta sa poata analiza senzatiile cu logica tridimensionala obisnuita.

2. Audierea verdictului propriei morti
Pacientul in aceasta stare intelege si vede perfect medicii, anuntand propriul verdict de moarte, aflandu-se totusi in imposibilitatea de a resimti exact ceea ce se petrece. Au existat cazuri in care pacientul a putut repeta medicilor cuvant cu cuvant conversatia lor si le-a descris diferite faze ale operatiei.

3. Starea de pace
Marturiile celor ce au experimentat moartea clinica contin cuvinte precum: calm, pace, bunastare, disparitia emotiilor si a fricii, senzatie de frumusete, perfectiune.

4. Fenomenul sonor
Inaintea intrarii in zona intunecata apare un fenomen sonor asemanator cu timbrul unei sonerii, unui vuiet, unei muzici armonioase sau chiar clopot, iar alteori "era foarte liniste". Descrierile difera, dar aceasta nu reflecta aspectul imaginar, ci diversitatea unei lumi care nu ne este accesibila in mod direct, in cadrul corpului fizic.

5. Zona obscura (tunelul)
Pacientul realizeaza intrarea intr-o zona intunecata insotita de o stare de pace profunda. Pentru a trece de la un nivel la celalalt este nevoie sa depaseasca o frontiera denumita bariera de lumina. Aceasta este frontiera universului cunoscut.

6. Decorporalizarea
Reprezinta parasirea corpului care este insotita de o modificare a sensului perceptiei de catre simturi, a intelegerii timpului si a spatiului.

7. Intalnirea cu alte fiinte Se realizeaza cu persoane care au parasit planul fizic inainte. Aceste persoane pot fi cunoscute sau necunoscute.

8. Intrarea in lumina
Lumina este intensa si se manifesta ca o prezenta calduroasa si tonica. Aici persoana care are o astfel de experienta poate sa intalneasca fiintele de lumina, ingerii, despre care am prezentat in articolele anterioare.

9. Viziunea asupra vietii
Nu sunt atat imagini cat mai ales forme ale gandirii. Deseori persoanele respective au relatat ca si-au perceput intreaga viata derulandu-se precum un film.

10. Limita de netrecut si reintoarcerea in corpul fizic
Exista o limita pe care subiectii nu o pot depasi astfel incat, se reintorc la viata si se reintegreaza in propriul corp. Reintoarcerea este deseori instantanee si violenta. Cel mai adesea reintoarcerea in corpul fizic se produce fara aparitia acestei limite de netrecut.

Toate marturiile resping in mod clar ideea ca ar putea fi o stare de vis sau ca subiectii sunt victime ale halucinatiilor. Aceste experiente aduc uluitoare transformari asupra conceptiei despre viata si moarte, asupra comportamentului ulterior al fiintelor umane ce le-au trait: acestea nu se mai sperie de moarte, se simt mult mai puternice, mai optimiste si pline de calm.

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari