Skip to article

Beneficiile fisticului: scade colesterolul, protejeaza inima si ochii

Beneficiile fisticului: scade colesterolul, protejeaza inima si ochii
Alaturi de multele proprietati nutritionale ale fructelor oleaginoase, beneficiile fisticului iti confirma inca o data cat de important este sa introduci aceste alimente in dieta ta zilnica. Studiile de specialitate au confirmat deja ca fisticul scade colesterolul rau din organism, protejeaza inima si imbunatateste vederea.

Originar din tinuturile vestice ale Asiei si folosit de mii de ani in dieta mediteraneana, fisticul a inceput sa fie cultivat in scopuri comerciale pentru prima oara in Australia, New Mexico si California.

Mai mult decat atat, fisticul este mentionat pana si in Biblie, ramanand pana in zilele noastre o gustare nutritiva, cu multe beneficii pentru sanatate.

Fisticul mentine sanatatea inimii

Sanatatea inimii tale este in siguranta, daca te infrupti periodic din deliciosul fistic. Acest fruct oleaginos reduce nivelul colesterolului rau din organism (LDL) si il creste pe cel bun (HDL), astfel ca vasele de sange raman libere si flexibile. Bogat in antioxidanti precum vitamina A si E, fisticul combate inflamatiile, protejeaza vasele de sange si reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiace.

Medicii spun ca pana si un consum moderat de fistic, poate stimula productia de luteina, un antioxidant cunoscut pentru efectul sau de distrugere a colesterolului de tip LDL.

Fisticul protejeaza sistemul nervos

Continutul generos de vitamina B6 din fistic are un impact extrem de benefic asupra sistemului nervos. Aceasta vitamina joaca cel mai important rol in formarea mielinei, invelisul izolator din jurul fibrelor nervoase care transporta informatia de la o terminatie nervoasa la alta.

In plus, vitamina B6 furnizata din plin de fistic, contribuie la sinteza serotoninei, melatoninei, epinefrinei si acidului gama-aminobutiric (aminoacidul responsabil cu transmiterea impusurilor nervoase de-a lungul intregului sistem nervos).

Fisticul imbunatateste vederea

Fisticul contine doi carotenoizi care nu se regasesc in majoritatea oleaginoaselor, luteina zi zeaxantina, antioxidanti care protejeaza celulele de radicalii liberi. Oamenii de stiinta ii asociaza cu reducerea riscului de a dezvolta degenerarea maculara survenita o data cu inaintarea in varsta.

Fisticul previne diabetul

Consumul regulat de fistic poate preveni chiar si debutul diabetului de tipul II, gratie continutului sau bogat de fosfor. Acest mineral ajuta corpul sa tolereze mai bine glucoza si sa sintezeze proteinele in aminoacizi. O singura cana de fistic iti ofera 60% din doza zilnica recomandata de fosfor!

Fisticul previne si trateaza anemia

Tot vitamina B6 din fistic transforma aceasta gustare delicioasa intr-un scut impotriva anemiei. Vitamina B6 este esentiala in productia de hemoglobina, proteina care poarta oxigenul la celule prin fluxul sanguin si sporeste regenerarea celulelor rosii din sange.

Fisticul intareste sistemul imunitar

Complexul de vitamine B din fistic (piridoxina, acidul folic, tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantothenic si biotina) intretine functionalitatea glandelor limfoide (timusul, splina, ganglionii limfatici), asigurandu-se astfel o productie suficienta de celule albe, care ajuta organismul sa lupte cu infectiile.

Fisticul infrumusetea pielea

Fisticul este si o sursa excelenta de vitamina E, un antioxidant solubil in grasimi, care intretine celulele membranelor si este necesar pentru o piele sanatoasa si frumoasa. In plus, vitamina E din fistic protejeaza pielea impotriva razelor UV, imbatranirii premature si dezvoltarii celulelor canceroase.

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Uleiul de rapita: reduce inflamatiile, scade colesterolul si previne bolile de inima Uleiul de rapita: reduce inflamatiile, scade colesterolul si previne bolile de inima
Uleiul de rapita are extrem de multe beneficii pentru organismul uman, fiind considerat chiar mai sanatos decat uleiul de masline. Cu foarte putini acizi grasi saturati, acesti tip de ulei contine grasimi mononesaturate si este renumit pentru reducerea colesterolului rau si prevenirea bolilor de
Studiu: de ce e bine sa mancam galbenus, chiar daca e bogat in colesterol Studiu: de ce e bine sa mancam galbenus, chiar daca e bogat in colesterol
Controversele din jurul banalului galbenus de ou continua sa suscite interesul oamenilor de stiinta, care isi dedica studiile de specialitate consecintelor consumului acestui aliment bogat in colesterol. Pana nu demult, medicii recomandau oamenilor cu prea multe grasimi in sange sa renunte la