Skip to article

Am uitat pilula: ce fac?

Cum actionezi cand ai uitat sa-ti iei pilula la timp?

Care sunt regulile de baza?

Exista perioade mai riscante decat altele in care poti ramane insarcinata?

Pilula este una din metodele contraceptive cele mai eficace. Problema e ca o femeie din cinci uita sa-si ia pastila cel putin o data pe luna. O singura uitare poate fi suficienta pentru aparitia unei sarcini.

Primul lucru pe care trebuie sa-l tii minte atunci cand te hotarasti sa folosesti pilula e ca o vei lua la ore fixe. Gaseste momentul care iti convine cel mai mult si daca e necesar pune-ti alarma de la telefon sa sune ca sa-ti aduca aminte.

Apoi, totul depinde daca iei o pilula progestativa (sau microprogestativa) sau estroprogestativa (care contina atat progesteron cat si estrogen).

In caz ca uiti pilula progestativa

Se considera ca ai uitat-o dupa 3 ore de intarziere. Cand ai descoperit greseala, ia imediat pilula uitata. Daca ai avut vreun raport sexual in cele 5 zile care au precedat uitarea, ia in plus si pilula de a doua zi. Daca vrei sa ai raporturi sexuale in cele 7 zile care urmeaza uitarii, foloseste si prezervativ ca masura de precautie. In cazul ei, riscul de sarcina este acelasi in orice zi a lunii.

Am uitat pilula: ce fac?
In caz ca uiti pilula estroprogestativa

Se considera ca ai uitat pilula dupa 12 ore de intarziere. Perioadele cele mai riscante de sarcina sunt prima saptamana (dupa cele 7 zile de pauza) si cea de-a treia saptamana (care va fi urmata de pauza de 7 zile). In consecinta:

Daca uiti pilula in prima saptamana, ia-o imediat cand iti amintesti. Daca ai avut vreun raport sexual in cele 5 zile care au precedat uitarea, ia in plus si pilula de a doua zi. Apoi, iti vor trebui din nou 7 zile de pilula ca sa fii protejata, deci in acest timp vei folosi si prezervativ.

Daca uiti pilula in cea de-a doua saptamana, nu exista risc de sarcina. E de-ajuns sa iei pilula uitata si sa o iei pe urmatoarea la ora normala.

Daca uiti pilula in cea de-a treia saptamana, ia imediat pilula uitata, termina blisterul respectiv si incepe imediat unul nou, fara sa faci pauza (daca e vorba de un blister cu 21 comprimate). Daca folosesti pilule care se vand la blister de 28 comprimate (21-24 active + 4-7 inactive de culoare diferita), arunca comprimatele inactive si incepe un blister nou.

Care este intarzierea maxima cu care trebuie luata pilula de a doua zi?
Contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi are eficienta maxima in primele 24 ore. Eficacitatea sa scade apoi progresiv, dar este inca acceptabila la 72 ore.

De retinut: Poti sa-i ceri medicului sa-ti monteze sterilet. Acest tip de contraceptie de urgenta este mai eficient decat pilula de a doua zi, pe o perioada de 5 zile. Steriletul poate fi apoi pastrat timp de 5 ani daca e bine suportat sau poate fi scos la cerere.

Articole recomandate

8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza