Skip to article

Contraceptie cu noua pilula nehormonala - zero efecte secundare!

Contraceptie cu noua pilula nehormonala - zero efecte secundare!
Oamenii de stiinta au facut o descoperire ce creeaza posibilitatea dezvoltarii unei pilule contraceptive nehormonale. Ei au detectat semnalul "atractiei fertile" intre ovul si sperma.

Experimentele de laborator arata ca hormonul eliberat de ovulul pregatit de fertilizare actioneaza ca un mesaj de "vino-ncoace" pentru sperma - care reactioneaza la chemare in mai putin de o secunda.

Descoperirea, publicata in revista Nature, inseamna ca poate fi posibil sa se dezvolte contraceptive nehormonale pentru inhibarea acestui semnal, inlocuindu-se astfel pilula.

Cercetatoarea Polina Lishko si colegii sai de la Universitatea din California, San Francisco, au efectuat experimente pe sperma umana si de soareci pentru a investiga modul in care aceasta detecteaza ovulul pregatit de fertilizare.

Ei au masurat curentii electrici produsi de miscarile cozii spermatozoidului, ce il ajuta pe acesta sa ajunga la ovulul recent eliberat din ovar.

Ei au descoperit ca, atunci cand sperma primeste un impuls de progesteron - un hormon eliberat de celulele din jurul ovulului - curentul electric creste si cozile spermatozoizilor se misca mai repede.

Acest miscari violente din coada ii confera spermei, de asemenea, capacitatea de a penetra ovulul, conducand la fertilizare.

Biologii stiau de zeci de ani ca celulele ovulului ii furnizeaza spermei o mica incurajare chimica, ca parte a jocului de imperechere, dar natura exacta a relatiei nu a fost identificata pana acum.

Iar noua descoperire ofera sansa crearii unei metode de contraceptie nehormonale care sa previna atragerea spermei de catre ovul.

La ora actuala, pilula contraceptiva actioneaza prin utilizarea hormonilor cu scopul de a suprima ovulatia - eliberarea unui ovul. Deoarece nu exista ovul care sa fie fecundat, sarcina nu poate avea loc.

Desi contraceptivele orale actuale sunt in mare parte sigure, acestea pot creste riscul de anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

In cercetarile anterioare, oamenii de stiinta au investigat forme posibile de contraceptie pentru barbati, folosind blocante ale canalelor de calciu. Fara influxul de ioni de calciu, sperma pierde energie si nu reuseste sa penetreze ovulul, chiar si atunci cand ovulul se afla in imediata sa vecinatate.

Ultima descoperire ar avea potentialul sa afecteze interactiunea dintre sperma si ovul, prin modificarea mecanismului de calciu. Acest lucru nu ar afecta hormonii barbatului - spre deosebire de formele pilulei contraceptive masculine.

Dr Lishko a declarat: "Am rezolvat in cele din urma enigma actiunii progesteronului asupra spermei umane. Aceasta reprezinta o tinta promitatoare pentru dezvoltarea unei noi clase de contraceptive nehormonale."

Autor: Nuage

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum