Skip to article

Contraceptie cu noua pilula nehormonala - zero efecte secundare!

Contraceptie cu noua pilula nehormonala - zero efecte secundare!
Oamenii de stiinta au facut o descoperire ce creeaza posibilitatea dezvoltarii unei pilule contraceptive nehormonale. Ei au detectat semnalul "atractiei fertile" intre ovul si sperma.

Experimentele de laborator arata ca hormonul eliberat de ovulul pregatit de fertilizare actioneaza ca un mesaj de "vino-ncoace" pentru sperma - care reactioneaza la chemare in mai putin de o secunda.

Descoperirea, publicata in revista Nature, inseamna ca poate fi posibil sa se dezvolte contraceptive nehormonale pentru inhibarea acestui semnal, inlocuindu-se astfel pilula.

Cercetatoarea Polina Lishko si colegii sai de la Universitatea din California, San Francisco, au efectuat experimente pe sperma umana si de soareci pentru a investiga modul in care aceasta detecteaza ovulul pregatit de fertilizare.

Ei au masurat curentii electrici produsi de miscarile cozii spermatozoidului, ce il ajuta pe acesta sa ajunga la ovulul recent eliberat din ovar.

Ei au descoperit ca, atunci cand sperma primeste un impuls de progesteron - un hormon eliberat de celulele din jurul ovulului - curentul electric creste si cozile spermatozoizilor se misca mai repede.

Acest miscari violente din coada ii confera spermei, de asemenea, capacitatea de a penetra ovulul, conducand la fertilizare.

Biologii stiau de zeci de ani ca celulele ovulului ii furnizeaza spermei o mica incurajare chimica, ca parte a jocului de imperechere, dar natura exacta a relatiei nu a fost identificata pana acum.

Iar noua descoperire ofera sansa crearii unei metode de contraceptie nehormonale care sa previna atragerea spermei de catre ovul.

La ora actuala, pilula contraceptiva actioneaza prin utilizarea hormonilor cu scopul de a suprima ovulatia - eliberarea unui ovul. Deoarece nu exista ovul care sa fie fecundat, sarcina nu poate avea loc.

Desi contraceptivele orale actuale sunt in mare parte sigure, acestea pot creste riscul de anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

In cercetarile anterioare, oamenii de stiinta au investigat forme posibile de contraceptie pentru barbati, folosind blocante ale canalelor de calciu. Fara influxul de ioni de calciu, sperma pierde energie si nu reuseste sa penetreze ovulul, chiar si atunci cand ovulul se afla in imediata sa vecinatate.

Ultima descoperire ar avea potentialul sa afecteze interactiunea dintre sperma si ovul, prin modificarea mecanismului de calciu. Acest lucru nu ar afecta hormonii barbatului - spre deosebire de formele pilulei contraceptive masculine.

Dr Lishko a declarat: "Am rezolvat in cele din urma enigma actiunii progesteronului asupra spermei umane. Aceasta reprezinta o tinta promitatoare pentru dezvoltarea unei noi clase de contraceptive nehormonale."

Autor: Nuage

Articole recomandate

Telemedicina / Teledermatologia Telemedicina / Teledermatologia
Ce este telemedicina? Telemedicina este o ramură a medicinei care permite profesioniștilor din sistemul medical să evalueze, diagnosticheze și să trateze pacienții de la distanță, prin intermediul tehnologiei de telecomunicație (calculator, telefon,
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce