Skip to article

Legatura dintre sexul oral si cancerul de gat

Virusul Papiloma Uman ( HPV ) este un virus responsabil de cancerul de col uterin al femeii. Recent, s-a observat ca exista o legatura intre acest virus transmis pe cale sexuala si unele cancere din sfera ORL.

Virusul Papiloma Uman sub observatie

Potrivit unui studiu recent, virusul papiloma uman, responsabil de cancerul de col, ar putea fi si la originea unor cancere ale gatului, a caror frecventa a crescut considerabil in cursul ultimilor 30 de ani. Acest studiu vine sa confirme o ipoteza emisa de mai mult timp de diferiti cercetatori.

Astfel, studiul demonstreaza ca HPV 16, una din formele virusului papiloma, este prezent in 72% din cancerele de gat. Se pare ca ceilalti doi factori de risc implicati in aparitia cancerului la gat, alcoolul si tutunul, sunt acum devansati in importanta de acest virus cu transmitere sexuala.

Totusi, trebuie precizat ca aceste cifre nu sunt valabile decat pentru cancerele orofaringiene, care reprezinta doar 20% din cancerele sferei ORL (gura, faringe, laringe). Pentru celelalte cancere ORL, tutunul si alcoolul raman principalii factori de risc.

Sexul oral: un risc in plus

Legatura dintre sexul oral si cancerul de gat

Virusul papiloma uman se transmite in principal pe cale sexuala. Prezenta sa la nivelul gatului se explica prin practici sexuale orale. Se pare ca, in cazul cancerului de gat, contaminarea cu papiloma virus multiplica de 32 de ori riscul de a contracta boala.

Tot conform acestui studiu, persoanele care au intretinut practici sexuale orale cu mai mult de 6 parteneri sunt de 9 ori mai expuse riscului de a face cancer la gat. Fumatul creste acest risc doar de 3 ori, iar alcoolismul de 2.5 ori. Se cunoaste insa faptul ca practicile sexuale orale au luat amploare in ultimele decenii, iar singurul mod de protectie este prezervativul, de obicei neutilizat in aceste situatii...

Nu te alarma, fii doar atenta!

Este inutil sa ne alarmam: nu toate persoanele care practica sexul oral au contractat si virusul papiloma. Iar dintre cele care au venit in contact cu virusul, doar o mica parte au facut si cancer. Virusul papiloma este un virus foarte raspandit, dar nu este intotdeauna periculos, dupa cum s-a constatat in studiile asupra cancerului de col.

Astazi, se cunoaste faptul ca marea majoritate a femeilor au contractat acest virus la incepul vietii lor sexuale, dar numai o mica parte din ele au dezvoltat un cancer de col uterin. Ramane de vazut daca vaccinul preparat contra cancerului de col va putea sa-si gaseasca aplicarea si in prevenirea cancerelor de gat datorate virusului papiloma.

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .