Pilula este metoda contraceptiva cea mai folosita in lume. Realizata pentru prima data acum 50 de ani, ea a fost in mod continuu imbunatatita, cu doze din ce in ce mai slabe, noi progestative si noi combinatii hormonale. Eficacitatea sa este de aproximativ 100%... daca nu este uitata.
Decizia de a lua pilula nu este una lipsita de importanta

Principalul risc al pilulei este este cel vascular. Pilula mareste riscul de flebita, embolie pulmonara sau accident vascular cerebral. Organizatia Mondiala a Sanatatii a semnalat chiar o potentiala crestere a riscului de cancer la san si de col uterin la femeile care folosesc pilula contraceptiva.
Totusi, cancerul de col uterin este in primul rand un cancer transmisibil pe cale sexuala, prin virusul HPV, iar hormonii pot juca doar un rol de promovare a evolutiei sale. De asemenea, factori precum numarul partenerilor sexuali sau tabagismul cresc riscul de cancer de col mult mai mult decat pilula.
Pilula nu este utila doar pentru evitarea unei sarcini nedorite
Riscurile prezentate mai sus trebuie sa fie puse in balanta cu beneficiile . Pilula este mai mult decat o metoda de contraceptie eficace, ea diminueaza durerea menstruala si abundenta sangerarii, regleaza ciclul menstrual, face sa dispara disconfortul premenstrual, scade la jumatate riscul de cancer endometrial (al doilea cancer genital la femeie) si cancer de ovar.