Skip to article

Pilula si depresia

Pilula contraceptiva este eficace si sigura, dar, ca orice medicament, are si ea efecte secundare, printre care si depresia. Aceasta este o consecinta cunoscuta de mult timp, care a fost si confirmata stiintific.

Printre efectele secundare ale pilulei: depresia

Pilula contraceptiva creste riscul de depresie la femeile care au suferit in trecut episoade depresive. Ea mareste acest risc si la femeile care nu au mai suferit niciodata o depresie , insa riscul este mai mic. Un studiu realizat in 2005 a aratat ca femeile care luau pilula sufereau de doua ori mai multe depresii decat cele care nu foloseau contraceptia estroprogestativa.

Nu e musai sa renunti la pilula!

Daca folosesti contraceptia orala (sau plasturele , sau inelul contraceptiv) si te simti depresiva , se poate sa fie un efect secundar al acesteia. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa renunti la ea.

Pilula si depresia

Se presupune ca exista doua elemente ce pot declansa depresia legata de hormoni.

Primul element este vitamina B6 sau piridoxina. Estroprogestativele interfereaza cu metabolismul acestei vitamine si poate duce la carente (accentuate eventual de consumul de alcool sau tutun). Vitamina B6 joaca un rol important in sinteza neurotransmitatorilor de tipul dopaminei sau serotoninei, substante care ne dau buna dispozitie.

De aceea, o suplimentare de vitamina B6 poate fi de ajuns pentru a contrabalansa efectele indezirabile ale pilulei.

Celalalt element care te poate ajuta este magneziul. Un studiu a demonstrat ca asocierea vitaminei B6 (50 mg pe zi) cu magneziu (200 mg pe zi) are efect asupra anxietatii, iritabilitatii si dispozitiei schimbatoare.

Solutii

Daca te simti deprimata sau depresiva sub pilula, ai mai mult posibilitati din care poti alege: iti suplimentezi aportul in vitamina B6 si magneziu, schimbi contraceptivul pentru o contraceptie care nu este bazata pe eliberarea de hormoni (sterilet, prezervativ, spermicide), iti tratezi depresia cu antidepresive sau poti incepe cateva sedinte de psihoterapie.

Fa-ti testul nostru pentru a afla daca ai trasaturi de personalitate depresiva!

Articole recomandate

5 beneficii ale taratelor de psyllium 5 beneficii ale taratelor de psyllium
Taratele de psyllium au fibre solubile care trec prin sistemul digestiv fara sa fie complet descompuse si absorbite. In schimb, taratele absorb apa si devin vascoase, contribuind la  remedierea unor probleme precum constipatia, diareea, glicemia crescuta, hipertensiunea, colesterolul marit.
6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna 6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna
De multe ori, dermatologul iti poate spune pe ocolite ceea ce are sa-ti transmita. Motivele pot varia in functie de personalitatea fiecarui doctor, insa tu ar trebui sa stii sa citesti printre randuri. Iata asadar, 6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna. 1. Ce vrea sa-ti spuna:
15 motive sa consumi nuci, alune si seminte 15 motive sa consumi nuci, alune si seminte
Intr-un articol recent publicat in New England Journal of Medicine, au fost dezvaluite cateva dintre beneficiile consumului de nuci. Mai exact, cine consuma nuci de 5 ori pe saptamana sau mai mult isi reduce cu 29% riscul de a muri din cauza unor boli cardiovasulare si cu 11% riscul de a muri din
Vitamine si minerale - solutii pentru caderea parului Vitamine si minerale - solutii pentru caderea parului
Se spune ca scalpul uman contine aproximativ 100.000 de foliculi de par. Dintre acestea, 90% sunt in faza de anagen (denumirea stadiului de crestere a parului in cadrul ciclului pilar), unde nu exista alopecie, necesitand elemente esentiale, cum ar fi proteine, vitamine si minerale, pentru a
Cea mai buna metoda de a depozita seminte de cannabis Cea mai buna metoda de a depozita seminte de cannabis
Cei pasionati de seminte de cannabis doresc sa afle, in primul rand, care este cea mai buna metoda de a depozita si de a pastra semintele de cannabis. Cele mai comune intrebari se refera la durata de valabilitate a anumitor tipuri de seminte de cannabis sau despre cat timp rezista acestea in