Skip to article

Protectia sexuala si contraceptia: tu ce metoda alegi?

Protectia sexuala si contraceptia: tu ce metoda alegi?
Planificarea familiala are la baza toate activitatile pe care le desfasoara o persoana pentru a beneficia de o stare de sanatate sexuala. Consultatia de planificare familiala este diferita fata de consultatia clasica, care este destinata sa rezolve in regimuri variabile de urgenta simptome, sindroame sau boli.

Principalii destinari ai consultatiei de planificare familiala sunt persoane sanatoase, iar activitatea de counselling este un proces de comunicare in ambele sensuri prin care medicul ajuta o persoana sau un cuplu sa isi identifice nevoile referitoare la sanatatea reproductiva si sa ia deciziile cele mai potrivite in functie si de informatiile primite in cabinetul medical.

Care sunt principalele posibilitati de contraceptie la indemana populatiei din Romania?

Exista o multitudine de clasificari, una dintre acestea fiind aceea de a le grupa in metode hormonale si metode nehormonale.

Metodele nehormonale includ:

a) Metode naturale - nu necesita dotari suplimentare si se bazeaza pe evidentierea elementului fundamental al fertilitatii: ovulatia si pe evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada. In mod traditional se descriu patru metode: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda ovulatiei si metoda simptotermala

b) Metode de bariera - accesibile in Romania sunt prezervativul si metodele locale (sub forma de ovule, foite si creme spermicide). Prezervativul este o invelitoare (cel mai frecvent fiind fabricata din latex) care se pune pe penisul in erectie si care actioneaza ca o bariera ce impiedica spermatozoizii sa ajunga in vagin prevenind astfel aparitia unei sarcini. De asemenea impiedica transmiterea agentilor infectiosi sau virali in sperma, de pe penis sau din vagin, prevenind infectarea partenerului sexual. Spermicidele sunt substante care distrug spermatozoizii, inserate adanc in vagin, langa colul uterin, inaintea contactului sexual.

c) Dizpozitivul intrauterin (steriletul) - ce este acesta ? O bucata mica de plastic flexibila ce are pe ea mansoane de cupru si atasate unul sau doua fire care strabat canalul cervical pana in vagin. Actioneaza, in principal, prin producerea unei modificari chimice care dauneaza spermatozoilor si ovulului inainte de a se putea intalni. Este una din cele mai eficiente metode, cu durata lunga de utilizare.

d) Intre metodele nehormonale pot fi amintite si metodele care implica sterilizarea chirurgicala, metode care se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor, metode care impun o consiliere foarta laborioasa si complexa.

Informatii corecte despre utilizarea acestor metode pentru a obtine o eficienta maxima sau despre efectele secundare sau beneficiile acestora se pot obtine in deplina intimitate si confidentialitate intr-un cabinet de planificare familiala.

Care sunt metodele contraceptive hormonale accesibile in Romania?

Sunt reprezentate de pilulele contraceptive, steriletul cu hormoni, inelul intravaginal contraceptiv combinat si contraceptia de urgenta.

Pilulele contraceptive pot fi pilule orale combinate (contin cantitati mici din doi hormoni, un progestativ si un estrogen similari hormonilor progesteron si estrogen din corpul femeii ) sau pilule numai cu progestativ. Actioneaza in principal prin oprirea ovulatiei (pentru cele combinate) sau si prin ingrosarea mucusului cervical (pentru cele numai cu progestativ).

Eficienta acestor metode depinde de utilizatoare, iar reusita administrarii corecte poate fi deplina daca pilulele sunt recomandate intr-un cabinet medical. Vizita la medic impune o anamneza minutioasa completata de un examen medical care include masurarea greutatii si a tensiunii arteriale, examinarea sanilor. Importanta este administrarea contraceptivelor orale prin vizite de control care includ si examinari de laborator sau examinari complementare (ginecologice, endocrinologice, dermatologice, daca se impun).

Foarte important de retinut si faptul ca pilulele contraceptive pot fi folosite si ca tratament in dereglari de ciclu menstrual, sindrom premenstrual, chisturi ovariene, acnee, pilozitate in exces.

Criteriile medicale de eligibilitate, recomandarile pentru initierea metodei si pentru ajutarea pacientelor care continua utilizarea inelului intravaginal combinat sunt asemanatoare ca cele pentru pilulele contraceptive.

Despre contraceptia de urgent (care sunt conditiile in care poate fi folosita si despre efectele secundare) va astept oricand sa discutam cu lux de amanunte, intr-un cadru intim si in deplina confidentialitate, in cabinetul de planificare familiala. Va pot oricand raspunde intrebarilor si ezitarilor legate de initierea sau folosirea continua a oricarei metode contraceptive.

Autor: Doctor Beatrice Dinulescu, Medic Specialist MF, Competenta Planificare familiala, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA.

Articole recomandate

5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum! 5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum!
In urma cu cateva decenii, persoanele cu dintii aflati in pozitii nefiresti nu aveau suficiente solutii la indemana pentru rezolvarea acestei probleme. Pe de o parte, solutiile tehnice erau reduse, iar purtarea unui aparat dentar costa foarte mult, necesita o perioada indelungata pentru a aduce
Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale
Aftele bucale sunt mici ulcerații, care se formează doar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea orală și provoacă discomfort în timp ce mâncăm sau vorbim. Acestea sunt de cele mai multe ori superficiale și trec de la sine, însă
Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna
Dupa sarbatorile de sfarsit de an, corpul nostru are nevoie sa-si revina dupa excesele alimentare si sa-si recapete vitalitatea. Kilograme in plus, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, balonare, dureri de cap. Sunt doar cateva exemple de simptome care te pot determina sa-ti revizuiesti dieta
Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului
La doua luni dupa aparitia variantei Omicron, specialistii din Cipru au venit cu o noua veste proasta! Au depistat inca o tulpina noua a coronavirusului, care ar prezenta caracteristici de la ambele variante Omicron si Delta, aceasta fiind denumita de experit Deltacron.  Potrivit profesorului
A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru
A aparut o noua varianta a coronavirusului. Aceasta a fost denumita Deltacron si este o combinatie intre tulpinile Delta si Omicron.  Noua tulpina a fost descoperita in Cirpu, de catre Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru. Pana acum au fost