Sanatate sexuala: cum afecteaza varsta forma vaginului si ce trebuie sa faci

history_edu ele.ro calendar_month 06 Iul 2012, 14:43
Forma vaginului tau se schimba odata cu varsta, asa cum se intampla cu restul corpului tau. Transformarile care ii afecteaza starea de normalitate se petrec pe fondul fluctuatiilor hormonale si a dezechilibrelor florei vaginale. Iata ce trebuie sa faci pentru o sanatate sexuala deplina, pana la adanci batraneti.
Tu cat de bine iti cunosti vaginul? Un studiu efectuat in anul 2008 in SUA in randul unui esantion de 40.000 de femei a decoperit ca 45% dintre acestea se confrunta cu disfunctii sexuale dupa varsta de 45 de ani. Paradoxal, doar 31% dintre barbatii participanti la un alt studiu similar s-au plans de aceleasi probleme la varsta mijlocie. Forma vaginului este la fel de importanta ca obtinerea erectiei la maturitate, pentru o viata sexuala implinita.
Durerea si disconfortul vaginal dupa 40 de ani
Poate suna deprimant, insa durerea si disconfortul vaginal apar aproape intotdeauna dupa 40 de ani. Este important sa realizezi ca vaginul tau nu va fi intotdeauna bine lubrifiat, vascularizat si in forma maxima pentru sex. La perimenopauza si postmenopauza, nivelul mult mai scazut de estrogen din organism determina subtierea peretilor vaginului.
In plus, acelasi fenomen provoaca si dezechilibre ale PH-ului si florei bacteriene la nivelul vaginului, primul pas catre atrofia vaginala. Daca la 20 si la 30 de ani vaginul tau este puternic si robust, odata cu instalarea menopauzei el este mai susceptibil inflamatiilor si leziunilor din pricina subtierii peretilor vaginului si uscaciunii.
Poti verifica grosimea peretilor vaginului tau foarte simplu: ia o oglinda portabila si analizeaza cu atentie culoarea orificiului vaginal. Daca nuanta este un roz inchis, atunci tesutul este sanatos. In schimb, daca observi un roz pal, atunci mucoasa este fragila.
Tratamentul pentru recapatarea vigurozitatii peretilor vaginal implica utilizarea cremelor sau a tabletelor cu estrogen, prin aplicare directa in vagin. Mai exista si un inel din cauciuc conceput cu acest hormon, care poate fi tinut inauntru pana la 3 luni. Dr. Oz iti sugereaza si o terapie alternativa: hidrateaza-ti vaginul cu putin ulei de masline!
Atrofia vaginala dupa 40 de ani
Lipsa estrogenului conduce de multe ori la atrofia vaginala, o micsorare a mucoasei vaginului caracterizata de ingustarea intrarii in vagin, numita vestibul. Aproximativ 90% din durerea din timpul actului sexual se naste la nivelul vestibulului.
De regula, atrofia vaginala este tratata cu dilatatori intimi, care ajuta tesutul vaginului sa devina mai elastic si mai pliabil. In plus, aplicarea zilnica a unui lubrifiant poate sa ajute, insa este recomandat sa consulti medicul ginecolog inainte.
Mai exista si alte metode prin care iti poti ajuta vaginul sa reintre in forma dupa 40 de ani. Pentru ca peretele pelvisului este constituit din muschi, sexul regulat este un soi de fitness pentru vaginul tau. Exercitiile Kegel (prin care contracti si relaxezi muschii pelvisului) sunt si ele eficiente.
Alti sabotori ai vaginului dupa 40 ani
Pilulele antidepresive, deseori folosite de femeile adulte, actioneaza ca inhibitori ai serotoninei (hormon cu rol important in libido si satisfactia sexuala, alaturi de dopamina). Ca regula generala, medicamentele cu efect secundar de "gura uscata" actioneaza similar si asupra vaginului tau.
Discuta cu medicul tau si gaseste alternative tratamentelor pe care le urmezi, inclusiv cele naturiste. Lubrifiantii pe baza de apa sau silicon pot face sexul mult mai placut.
Autor: Adelina Dobrin
Recomandari
Newsletter Ele.ro





O alta viata, o alta viziune=> limite!
- person
""copiii care se iubesc nu sint acolo pentru nimeni/ei sint in alta parte dincolo de noapte"