Skip to article

Seamana cu negii, dar e Molluscum contagiosum

Seamana cu negii, dar e Molluscum contagiosum
Nu sunt negi! Molluscum contagiosum este o infectie virala a pielii, benigna si contagioasa, care se vindeca spontan in absenta tratamentului.

Molluscum contagiosum apare la copii si se ia sau se imprastie prin contact cu pielea, dar este si o boala cu transmitere sexuala prezenta mai ales la adolescenti si adultii tineri.


Cu ce seamana Molluscum contagiosum?

Molluscum se prezinta sub forma unei excrescente ce seamana cu o perla mai adanca in centru. Aceste perle sunt albe sau de culoarea pielii si masoara de la 2 la 5 mm in diametru. Molluscum apare de obicei in grupuri, de la cateva pana la zeci de excrescente, si se pot localiza oriunde pe corp.

La copii, molluscum apare mai ales pe gat, in zona axilelor, pe trunchi, fata, pleoape, dar si pe abdomen, fese, coapse si brate. La adulti si adolescenti, ciorchinii se molluscum se localizeaza in zona genitala, pe coapse si in partea inferioara a abdomenului, si sunt in general transmisi prin contact sexual.

Molluscum se poate inflama si inrosi, lucru care anunta disparitia lor iminenta.

Cum se ia Molluscum?

Virusul molluscum contagiosum se transmite in general prin contact direct cu pielea unei persoane contaminate; de asemenea, pielea invecinata poate fi comtaminata prin contact sau scarpinat. Mai rar, molluscum se poate transmite prin contact indirect cu obiectele personale ale persoanei infectate (prosop).

Perioada de incubatie, de la contact pana la aparitia excrescentelor, variaza de la 2 saptamani la 6 luni.

Contra contaminarii se recomanda igiena atenta, evitarea sporturilor de contact, evitarea impartirii obiectelor de igiena personala, evitarea scarpinarii si a contactelor sexuale in perioada aparitiei excrescentelor.

Evolutia bolii

Molluscum este o afectiune benigna, care se vindeca adesea spontan. Insa atunci cand un molluscum dispare, poate aparea altul prin contaminarea pielii invecinate. Se pot scurge de la 6 luni la 5 ani pana ca toate molluscum sa dispara definitiv in lipsa tratamentului. Pacientii cu Sida sunt cei mai sensibili la molluscum, care se raspandeste si atinge o dimensiune impresionanta in cazul lor.

Molluscum trebuie tratat?

Unii medici nu recomanda tratamentul pentru molluscum, deoarece acesta dispare de la sine. Insa alti dermatologi sunt favorabili tratamentului pentru a evita imprastierea lor si pentru scurtarea duratei de evolutie a infectiei.

Care este tratamentul?

Tratamentul cel mai eficace este chiuretarea excrescentelor de molluscum, insa aceasta procedura este putin dureroasa, necesitand anestezie locala. Criogenarea cu azot lichid este si ea o metoda des utilizata. Sunt necesare mai multe sedinte spatiate la 3-6 saptamani din cauza aparitiei noilor leziuni sau atunci cand excrescentele sunt numeroase.

Sunt disponibile si alte metode, precum electrocoagularea, laserul, aplicarea locala a cremelor cu retinoizi sau a substantelor precum cantaridina.

Tratamente de viitor

In prezent sunt in curs de evaluare mai multe metode terapeutice interesante. O crema pe baza de imiquimod, ce actioneaza asupra sistemului imunitar al organismului, este deja utilizata cu succes in tratamentul verucilor genitale. O crema ce contine o substanta antivirala (cidofovir) este si ea in curs de experimentare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,