Skip to article

Seamana cu negii, dar e Molluscum contagiosum

Seamana cu negii, dar e Molluscum contagiosum
Nu sunt negi! Molluscum contagiosum este o infectie virala a pielii, benigna si contagioasa, care se vindeca spontan in absenta tratamentului.

Molluscum contagiosum apare la copii si se ia sau se imprastie prin contact cu pielea, dar este si o boala cu transmitere sexuala prezenta mai ales la adolescenti si adultii tineri.


Cu ce seamana Molluscum contagiosum?

Molluscum se prezinta sub forma unei excrescente ce seamana cu o perla mai adanca in centru. Aceste perle sunt albe sau de culoarea pielii si masoara de la 2 la 5 mm in diametru. Molluscum apare de obicei in grupuri, de la cateva pana la zeci de excrescente, si se pot localiza oriunde pe corp.

La copii, molluscum apare mai ales pe gat, in zona axilelor, pe trunchi, fata, pleoape, dar si pe abdomen, fese, coapse si brate. La adulti si adolescenti, ciorchinii se molluscum se localizeaza in zona genitala, pe coapse si in partea inferioara a abdomenului, si sunt in general transmisi prin contact sexual.

Molluscum se poate inflama si inrosi, lucru care anunta disparitia lor iminenta.

Cum se ia Molluscum?

Virusul molluscum contagiosum se transmite in general prin contact direct cu pielea unei persoane contaminate; de asemenea, pielea invecinata poate fi comtaminata prin contact sau scarpinat. Mai rar, molluscum se poate transmite prin contact indirect cu obiectele personale ale persoanei infectate (prosop).

Perioada de incubatie, de la contact pana la aparitia excrescentelor, variaza de la 2 saptamani la 6 luni.

Contra contaminarii se recomanda igiena atenta, evitarea sporturilor de contact, evitarea impartirii obiectelor de igiena personala, evitarea scarpinarii si a contactelor sexuale in perioada aparitiei excrescentelor.

Evolutia bolii

Molluscum este o afectiune benigna, care se vindeca adesea spontan. Insa atunci cand un molluscum dispare, poate aparea altul prin contaminarea pielii invecinate. Se pot scurge de la 6 luni la 5 ani pana ca toate molluscum sa dispara definitiv in lipsa tratamentului. Pacientii cu Sida sunt cei mai sensibili la molluscum, care se raspandeste si atinge o dimensiune impresionanta in cazul lor.

Molluscum trebuie tratat?

Unii medici nu recomanda tratamentul pentru molluscum, deoarece acesta dispare de la sine. Insa alti dermatologi sunt favorabili tratamentului pentru a evita imprastierea lor si pentru scurtarea duratei de evolutie a infectiei.

Care este tratamentul?

Tratamentul cel mai eficace este chiuretarea excrescentelor de molluscum, insa aceasta procedura este putin dureroasa, necesitand anestezie locala. Criogenarea cu azot lichid este si ea o metoda des utilizata. Sunt necesare mai multe sedinte spatiate la 3-6 saptamani din cauza aparitiei noilor leziuni sau atunci cand excrescentele sunt numeroase.

Sunt disponibile si alte metode, precum electrocoagularea, laserul, aplicarea locala a cremelor cu retinoizi sau a substantelor precum cantaridina.

Tratamente de viitor

In prezent sunt in curs de evaluare mai multe metode terapeutice interesante. O crema pe baza de imiquimod, ce actioneaza asupra sistemului imunitar al organismului, este deja utilizata cu succes in tratamentul verucilor genitale. O crema ce contine o substanta antivirala (cidofovir) este si ea in curs de experimentare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari