Skip to article

Misterul somnambulismului descoperit: e in gene!

Misterul somnambulismului descoperit: e in gene! Misterul somnambulismului
Cercetatorii au descoperit o cauza genetica a somnambulismului, boala pe cat de jenanta pe atat de periculoasa din cauza ca cel afectat, copil sau adult, merge in somn si se pune pe sine in pericol, dar si pe cei de langa el.

Oamenii de stiinta au studiat 4 generatii dintr-o familie in care 9 membri din 22 suferau de somnambulism. Ei au descoperit ca cei care manifestau boala aveau un cromozom defect.

Echipa de la Washington University, condusa de Dr. Christina Gurnett, spera ca descoperirile lor sa duca la crearea de noi tratamente.

Somnambulismul afecteaza 1 copil din 10 si 1 adulti din 50. Daca persoana este deranjata in timpul noptii, partile primitive ale creierului revin la viata, in timp ce partile constiente, ale judecatii, dorm.

Astfel, somnambulii pot sa se ridice, sa mearga si sa execute lucruri complexe, in timp ce dorm. De exemplu, pot sa-si puna sosetele in picioare, dar au fost si cazuri in care somnambulii au murit dupa ce au ajuns in mijlocul soselei sau si-au atacat membri ai familiei.

Se cunosc foarte putine despre cauzele somnambulismului, insa se presupune ca stresul si oboseala ar avea de-a face cu manifestarile sale. Episoadele au loc in general noaptea devreme si pot dura de la cateva secunde la ore, iar a doua zi somnambulul nu-si aminteste nimic din ce-a facut in timpul noptii.

In acest studiu, cercetatorii au studiat deci o familie in care aproape jumatate din membri erau somnambuli prolifici. Unul dintre barbatii familiei "se trezea" in fiecare noapte si isi punea 8 perechi de sosete, iar nepoata lui de 12 ani fugea regulat pe strada. Multe dintre rude aveau degetele de la picioare rupte dupa ce se impiedicasera in somn.

Analizand probele de saliva, cercetatorii au descoperit o problema la cromozomul 20, care se transmitea in familie. Ei spun ca e nevoie mai departe de cercetari pentru a determina care sunt mai exact genele implicate.

Dr, Gurnett a declarat pentru BBC: "E foarte posibil sa fie implicate mai multe gene. Noi am gasit doar o prima cauza genetica a somnambulismului. Dar descoperirea acestor gene poate duce la identificarea si tratarea bolii."

Articole recomandate

Dr. Oz: cauzele insomniei in functie de varsta Dr. Oz: cauzele insomniei in functie de varsta
Insomnia este o adevarata pacoste, mai ales dupa ce deja ai acumulat cateva nopti nedormite sau dormite "iepureste". In principiu, motivele pentru care suferi de insomnie difera in functie de varsta, insa niciodata nu ar trebui sa ignori starile de vegheze din timpul noptii, deoarece poti intra
Florile de salcam: trateaza insomnia, afectiunile genitale si alte boli grave Florile de salcam: trateaza insomnia, afectiunile genitale si alte boli grave
Florile de salcam, deliciul copilariei noastre, cand stateam pana tarziu afara si nici lihnite de foame nu urcam in casa, sunt benefice pentru organismul nostru. Fara sa stim, inca de pe atunci aveam grija de sanatatea noastra si nu ne potoleam doar pofta de dulce cu ele, ci ne intaream si sistemul
Sexsomnia - mit sau realitate? Sexsomnia - mit sau realitate?
Pe parcursul timpului s-au descoperit o serie de tulburari medicale serioase care se manifesta in timpul somnului, cum ar fi mersul sau mancatul in timpul unui somn profund. Sexsomnia este o tulburare medicala serioasa care nu are nicio legatura cu visele erotice, ci cu actul in sine. Asa cum sunt