Simptomele gripei A (H1N1) sunt foarte asemanatoare cu ale unei gripe comune, insa acestea apar brusc, au o intensitate puternica si debuteaza cu febra mare, dureri de cap severe si dificultati de respiratie.
Gripa A (H1N1) este transmisa prin contactul cu alte persoane bolnave, care pot imprastia virusul prin tuse, stranut sau secretii nazale. Aceasta gripa poate provoca complicatii pecum pneumonia, daca nu este tratata corespunzator. Din aceasta cauza este foarte important sa te prezinti la medic pentru analize si pentru a primi un tratament corespunzator.
Cele mai importante 10 simptome ale gripei A (H1N1):
- febra peste 38 grade Celsius
- tuse puternica
- durere de cap constanta
- dureri de articulatii si de musculare
- lipsa apetitului
- frisoane frecvente
- nas imfundat, stranut si scurtarea respiratiei
- greata, varsaturi si diaree
- tulburare generala
Medicul este cel care poate indica unui pacient daca este necesara efectuarea unei examinari detaliate pentru a identifica boala si pentru a evalua existenta unor complicatii asociate si prescrierea unui tratament individual. In cazul persoanelor cu probleme respiratorii, cum ar fi astmul bronsic, bronsita sau o boala pulmonara obstructivă cronică, pacientii trebuie consultati de un specialist, cum ar fi pneumologul.
Cum se face diagnosticul
Diagnosticul gripei A H1N1 se face în principal printr-un examen clinic efectuat de medic și prin evaluarea simptomelor actuale. În plus, prezența acestei boli poate fi confirmată printr-o analiză a secrețiilor nasului și gâtului pacientului, care confirmă prezența virusului și trebuie efectuată în primele 24 până la 72 de ore de la aparitia simptomelor.
Simptomele gripei A H1N1 la copii
La sugari și copii, această gripa provoacă aceleași simptome ca și la adulți, dar debuteaza frecvent cu dureri abdominale și diaree. De asemenea, copiii devin irascibili si plang aparent fara niciun motiv, insa ei resimt foarte puternic durerile musculare si de cap cauzate de gripa.
În caz de febră, tuse și iritabilitate persistentă, parintii trebuie sa contacteze de urgenta medicul pediatru pentru a începe tratamentul corespunzător, deoarece medicamentele sunt mai eficiente atunci când sunt administrate în primele 48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul se poate face acasă, dar este important să se evite contactul cu alți copii, astfel încât boala să nu fie transmisă, fiind recomandată evitarea trimiterii la grădiniță sau școală timp de 8 zile.