Skip to article

5 semne timpurii ale bolii Parkinson. Nu le ignora

5 semne timpurii ale bolii Parkinson. Nu le ignora
Simptomele caracteristice bolii Parkinson sunt tremurul și mișcările lente, rigide. Boala Parkinson este o tulburare a sistemului nervos care afectează aproximativ 1 la sută dintre persoanele în vârstă de 65 de ani.

De obicei, simptomele se dezvoltă lent, in câțiva ani. La început pot fi subtile, astfel încât semnele timpurii pot fi ignorate. Tratamentul precoce poate îmbunătăți rezultatul pe termen lung al afecțiunii. 

Tremuratul, simptom cheie al bolii Parkinson 

Mulți profesioniști din domeniul sănătății consideră tremuratul drept un semn caracteristic-cheie al bolii Parkinson. Tremurul poate aparea si persista la nivelul mâinilor, picioarelor sau bărbiei. Tremuratul asociat cu boala Parkinson este numit si tremur de odihna. Aceasta înseamnă că tremuratul se opreste atunci când o persoană folosește partea corpului afectată.

Tremuraturile sunt foarte subtile atunci când apar pentru prima dată. În această etapă, persoana care experimentează tremuraturile este de obicei singura care le observă. Ele se vor agrava treptat pe măsură ce boala progresează. Tremuraturile apar de obicei pe o parte a corpului și apoi se răspândesc în alte părți ale corpului.

Dificultati motorii

Modificările subtile ale modului de mers al unei persoane ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson. O persoana care are boala Parkinson ar putea să meargă încet sau să-și tragă picioarele în timp ce merge. Persoana s-ar putea plimba într-un ritm neregulat, trecând brusc de la un mers rapid la unul lent sau modificându-si lungimea pasului.

Scriere de mana inghesuita sau mica

Micrografia este o tulburare care implică o scriere de mână anormal de mică sau înghesuită. Medicii asociază micrografia cu afecțiuni medicale care afectează sistemul nervos sau cu afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.

Pierderea mirosului

Hiposmia apare atunci când cineva își pierde partial capacitatea de a mirosi. Aceasta se mai numește disfuncție olfactivă. Pierderea mirosului este un simptom relativ frecvent, care afectează 70-90 la sută dintre persoanele cu boala Parkinson. Pierderea mirosului este unul dintre cele mai vizibile simptome ale bolii Parkinson care nu are legătură cu mișcarea. Poate apărea cu câțiva ani înainte ca boala să afecteze mișcarea unei persoane. Medicii folosesc teste de identificare a mirosului pentru a diagnostica hiposmia, dar precizia acestor teste variază mult. A avea hiposmie nu înseamnă întotdeauna că cineva are boala Parkinson. Simțul mirosului unei persoane se poate schimba din mai multe motive, cum ar fi vârsta, fumatul sau expunerea la substanțe chimice dure. Hiposmia este, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni medicale, inclusiv boala Alzheimer și boala Huntington.

Probleme cu somnul

Boala Parkinson poate afecta grav capacitatea unei persoane de a dormi. Persoanele care au boala Parkinson pot prezenta o gamă largă de simptome legate de somn, inclusiv: insomnie, oboseală excesivă de zi, narcolepsie, apnee de somn coșmaruri mișcări necontrolate sau sporadice în timp ce dorm.

Expresii faciale reduse 

Expresiile faciale implică multe mișcări musculare subtile și complexe. Persoanele cu boala Parkinson au adesea o capacitate redusă de a face expresii faciale. Aceasta se numește mascare facială. Mascarea facială este legată de bradikinezie. Mușchii faciali se mișcă mai lent sau rigid decât de obicei. Persoanele care au mascare facială pot apărea lipsite de emoție, deși capacitatea lor de a simți emoții nu este afectată. Mascarea facială poate determina, de asemenea, pe cineva să clipească mai încet. O persoană cu mascare facială ar putea avea dificultăți în comunicarea cu ceilalți, deoarece modificările expresiilor sale faciale sunt mai puțin observabile decât de obicei.

Modificări vocale

Schimbările în volumul și calitatea vocii unei persoane pot fi un alt semn precoce al bolii Parkinson. Schimbările vocale pot implica vorbirea pe un ton mai moale sau începerea vorbirii la un volum obișnuit și apoi vocea devine mai moale sau se estompează. În alte cazuri, o persoană ar putea pierde variația obișnuită a volumului și tonului vocii sale, astfel încât vocea să pară monotonă.
Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata