7 screeninguri medicale de care fiecare barbat are nevoie

7 screeninguri medicale de care fiecare barbat are nevoie
  calendar_month        
Unii dintre bărbați se prezintă la medic doar atunci când sunt nevoiți. Cu toate acestea, este important ca aceștia să înțeleagă că medicul poate fi cel mai bun aliat în prevenirea afecțiunilor medicale.

Infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral, cancerul de prostată și de colon, diabetul zaharat de tip 2 sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot fi prevenite sau depistate din timp, prin teste de screening periodice.

Prin urmare, specialiștii sugerează realizarea unei vizite anuale la medic pentru efectuarea testelor de screening corespunzătoare.

De ce sunt importante testele de screening?

Testele de screening sunt importante pentru detectarea precoce a problemelor de sănătate care nu au simptome vizibile. Aceste teste pot preveni complicațiile grave.

De asemenea, ajută la monitorizarea stării de sănătate și la întocmirea tratamentelor preventive.

Cu alte cuvinte, o rutină regulată de screening permite bărbaților să fie proactivi în gestionarea sănătății lor și să reducă riscurile de afecțiuni grave.

7 teste de care orice bărbat are nevoie

Iată care sunt testele pe care fiecare bărbat ar trebui să le facă:

Măsurarea tensiunii arteriale

Verificarea periodică a tensiunii arteriale este esențială pentru a preveni afecțiuni grave precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și insuficiența renală.

Potrivit experților de la Harvard Medical School, persoanele cu tensiune arterială mai mare de 120/80 mm Hg ar trebui să limiteze consumul de sodiu la 1.500 mg pe zi, echivalentul a 3,8 g de sare sau aproximativ trei sferturi de linguriță.

Această recomandare se aplică și persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani.

Testarea colesterolului

Colesterolul ridicat reprezintă un risc major pentru bolile cardiovasculare.

Testarea colesterolului și a lipidelor din sânge permite evaluarea riscurilor și prevenirea afecțiunilor cardiace.

Medicii recomandă teste regulate de colesterol începând cu vârsta de 35 de ani.

Determinarea glucozei din sânge

Dacă nu este gestionat corespunzător, diabetul zaharat poate duce la complicații grave, precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, problemele renale sau pierderea vederii.

Aceste afecțiuni pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, pierdere în greutate și tratament adecvat.

Pentru screeningul diabetului zaharat, se pot folosi măsurarea glicemiei pe nemâncate, testul de toleranță la glucoză sau hemoglobina glicozilată (HbA1c), fie individual, fie împreună.

Examenul clinic al prostatei

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, după cancerul pulmonar.

Specialiștii recomandă ca, începând cu vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat să consulte medicul sau urologul pentru a decide dacă este necesar să efectueze teste.



Testul PSA (antigen specific prostatic) și examinarea digitală rectală sunt metodele de screening utilizate pentru detectarea timpurie a acestei afecțiuni.

Examinarea testiculelor

Depistarea timpurie a cancerului testicular crește șansele de supraviețuire cu 90%. Cancerul testicular afectează în mod frecvent bărbații între 20 și 35 de ani.

Autoexaminarea acasă, preferabil după duș, este eficientă. Se caută umflături, zone dure și modificări ale dimensiunii. Dacă testiculele sunt mai mici de 3 cm, acest lucru poate indica un risc crescut.

Consultul medical este necesar dacă se observă noduli sau anomalii, nu dacă testiculele nu se umflă în prezența stimulilor sexuali.

În acest caz, ar putea fi vorba de o problemă a funcției erectile. Dacă se confruntă cu disfuncții erectile, bărbații poți apela la unul dintre cele mai cunoscut supliment alimentar pentru creșterea libidoului, pe cale naturală.

Potrivit Maraton Forte prospect, rezultatele suplimentului se văd la 1-2 ore de la administrare. Însă, trebuie lua cu aproximativ 80 de minute înainte de actul sexual și la cel puțin 2 ore de la ultima masă.

Colonoscopia pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este o afecțiune care poate fi prevenită prin detectarea timpurie a polipilor precanceroși.

Colonoscopia este testul standard pentru screeningul cancerului colorectal și ar trebui efectuată la vârsta de 50 de ani, sau mai devreme în cazul bărbaților cu risc crescut.

Procedura permite identificarea și îndepărtarea polipilor, prevenind astfel dezvoltarea cancerului.

Evaluarea bunăstării mintale

Sănătatea nu se definește doar prin absența bolilor, ci include și bunăstarea emoțională, psihologică și socială.

Depresia este una dintre afecțiunile cu o rată de incidență din ce în ce mai crescută și afectează deopotrivă femei și bărbați de vârste diferite.

În rândul bărbaților, aceasta poate fi cauză inclusiv de existența eșecurilor erectile, care pot crea anxietatea de performanță.

Acest lucru îi poate determina să apeleze la pilula minune, care a devenit populară din cauza reacțiilor adverse asociate.Pentru a evita astfel de probleme și a-și menține liniștea psihică, bărbații ar trebui să opteze pentru un înlocuitor Viagra atunci când se află în căutarea suplimentelor pentru potență.

În orice caz, evaluarea stării de sănătate mintală ar trebui să fie o prioritate pe parcursul întregii vieți, iar vizitele la psiholog sunt recomandate pentru menținerea unei bune stări psihice.

Importanța testării periodice

Prin urmare, sănătatea unui bărbat nu ar trebui lăsată la voia întâmplării.

Testele de screening periodice oferă posibilitatea identificării bolilor în perioada latentă, ceea ce crește eficacitatea tratamentului.

Nu în ultimul rând, stilul de viață sănătos are un impact semnificativ în prevenirea afecțiunilor grave. Acesta include atât alegerile alimentare și mișcarea zilnică, cât și cultivarea emoțiilor pozitive.

Copyright imagini: https://unsplash.com/photos/closeup-photo-of-womans-eye-wearing-mask-vu-DaZVeny0


Recomandari