Skip to article

8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten

8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten
Cu toate că doar 1% din populaţia globului suferă de boala celiacă, se pare că aproape 30% dintre oameni încearcă să evite glutenul. Dacă la început erau disponibile puţine alimente şi produse fără gluten, şi mai puţine dintre acestea fiind şi gustoase, în prezent se pot găsi sute de produse! 

Alimentaţia fără gluten aproape că a devenit un stil de viaţă, fiind bine susţinută prin informaţii, ingrediente gustoase şi numeroase reţete savuroase. 

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii despre alimentaţia fără gluten. 

Este gustoasă şi diversificată

Dieta fără gluten este singurul tratament pentru boala celiacă şi sensibilitatea la gluten şi are numeroase beneficii pentru sănătate pentru toată lumea şi, dacă ai decis să o adopţi, nu înseamnă că vei fi nevoit să consumi produse fără gust! Există o mulţime de alimente sănătoase şi savuroase câte nu conţin gluten, precum carnea, peştele, fructele de mare, ouăle, legumele, fructele, nucile, seminţele, orezul, cartofii sau porumbul. 

Poate ameliora problemele digestive

Mulţi oameni aleg o nutrițiesănătoasă prinalimentaţia fără gluten pentru a trata şi ameliora probleme digestive cum ar fi balonarea, constipaţia sau diareea. De asemenea, poate ajuta la diminuarea stării de oboseală şi a altor simptome neplăcute. În cazul persoanelor care suferă de boala celiacă sau intoleranţă la gluten, după numai câteva luni, dieta fără gluten reduce considerabil durerile de stomac, greaţa, diverse probleme ale tranzitului intestinal şi inflamaţia cronică.

Stimulează energia

Persoanele care aleg o alimentaţie fără gluten se simt în scurt timp mai energice şi beneficiază de o stimulare a activităţii mentale. Acest lucru este şi mai intens în cazul celor care au intoleranţă la gluten sau suferă de boala celiacă. Explicaţia constă în faptul că ei suferă deseori de deficienţa de fier şi anemie, iar schimbarea alimentaţiei favorizează absorbţia aportului de elemente nutritive şi elimină deficienţele. 

Te poate ajuta să slăbeşti

Nu este ceva neobişnuit ca persoanele care adoptă o dietă fără gluten să înceapă să slăbească. Acest lucru este justificat de faptul că sunt eliminate multe dintre alimentele cu număr mare de calorii şi aduse pe masă mai multe fructe, legume şi proteine slabe. 

Vinul şi alcoolul distilat nu conţin gluten

Întrucât peptida glutenului este prea mare pentru a fi transferată în procesul de distilare, lichidul rezultat nu conţine gluten. Altfel spus, chiar dacă este fabricat din cereale care conţin gluten, alcoolul distilat nu conţine gluten. 

Glutenul se poate găsi în numeroase preparate

Este bine să ştii că alimentele precum sosul de soia sau cele care conţin lemn dulce pot conţine gluten. De aceea, dacă ştii că ai intoleranţă la gluten sau suferi de boala celiacă, este recomandat să citeşti cu atenţie eticheta ingredientelor înainte de a consuma un produs, pentru că poate ascunde urme de gluten.

Ideal este să alegi să achiziţionezi numai produse etichetate ca fiind “fără gluten”. Acestea sunt sigure şi nu vei avea surprize neplăcute. 

Produsele etichetate “fără gluten” sunt sigure pentru cei care suferă de boala celiacă

Eticheta “fără gluten” este o garanţie a faptului că produsul nu conţine mai mult de 20 de părţi pe milion de gluten, adică se încadrează în limitele sigure de consum pentru cei care suferă de boala celiacă sau au intoleranţă la gluten. Pentru a preveni momentele în care îţi este foame şi nu ai de unde să cumperi produse fără gluten, păstrează întotdeauna în geanta gustări etichetate ca fiind “fără gluten”. 

Nu este o modă, ci un stil de viaţă sănătos

Dacă ai decis sa elimini glutenul din farfurie, aşteaptă-te ca prietenii sau familia să te privească suspicios când îi vei anunţa. Este foarte posibil ca ei să nu înţeleagă necesităţile tale medicale şi să privească totul ca fiind un moft. Dacă iei masa în vizită, adu cu tine un fel de mâncare pe care să îl împarţi şi cu ceilalţi, pregăteşte-te să răspunzi la numeroase întrebări şi comentarii şi nu uita sa le explici beneficiile acestei diete. 

Sursa foto https://images.unsplash.com/photo-1604480131833-5d7aea770e1c?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=890&q=80

Articole recomandate

Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele
Autoritatile au anuntat clar ca in Capitala exista tantari purtatori ai virusului West Nile. Pentru ca foarte multe persoane sunt deja in panica, medicul Virgil Musta, seful sectiei de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, a explicat care sunt simptomele ce pot aparea in urma infectiei cu
Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii
Medicii stomatologi practica una dintre cele mai vechi specializari medicale din lume. In Italia este expus un dinte care a fost curatat partial cu un instrument de silex, ce dateaza de peste 14.000 de ani si care este considerat ca fiind cea mai veche lucrare stomatologica cunoscuta, in timp ce
Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa
Medicul Virgul Musta atrage atentia ca in ultimele saptamani au ajuns la spital foarte multe persoane muscate de capuse. Seful sectiei de Boli Infectioase din Timisoara avertizeaza ca acestea sunt foarte periculoase si a explicat ce trebuie sa faci imediat ce ai fost muscat de o capusa. 
8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten 8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten
Cu toate că doar 1% din populaţia globului suferă de boala celiacă, se pare că aproape 30% dintre oameni încearcă să evite glutenul. Dacă la început erau disponibile puţine alimente şi produse fără gluten, şi mai puţine
Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii
In ce forma poate fi gasita spirulina? Sanatatea este unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui om, motiv pentru care trebuie avut tot timpul in vedere. Din fericire, in ultima perioada, oamenii sunt tot mai preocupati de acest aspect, incercand sa aiba o viata activa si sa consume