Skip to article

Ai grija! Ce se intampla daca mananci alimente expirate

Desi pericolul este foarte mare, multi oameni au consumat, la un moment dat, alimente expirate. Producatorii trec un termen de valabilitate pe produs pentru a se proteja in cazul in care cineva are de suferit. Mai mult sintagma “valabil pana la data de…” se refera la perioada in care gustul produsului nu se altereaza, nu cand devine nesanatos.

Atunci cand vine vorba despre siguranta alimentara, nu trebuie sa iei in calcul doar termenul de valabilitate trecut pe eticheta, ci si alti factori care ar putea sa-ti puna sanatatea in pericol.

Ce se intampla daca mananci alimente expirate

Alimentele expirate pot produce probleme serioase. Printre simptomele unei toxiinfectii alimentare se numara greturi, varsaturi, diaree, voma.

Persoanele aflate intr-o categorie de risc sunt gravidele, copiii mici, batranii si cei cu probleme la sistemul imunitar. Se poate ajunge chiar la deces. Dar, daca esti atent la semnele care te avertizeaza ca e ceva in neregula, le poti consuma linistit. 
 
Ce inseamna aliment expirat

Alimente expirate sunt cele care prezinta semne de degradare. Aici putem enumera: mucegaiul, putrefactia, mirosul neplacut etc. De regula, alimentele congelate, conservate sau uscate, pot fi consumate dupa expirarea termenului de valabilitate. DAR, inainte de a fi mancate, indiferent ca sunt produse proaspete sau procesate, chiar daca sunt sau nu in perioada de valabilitate, trebuie urmarite cateva elemente care pot avertiza asupra sigurantei consumului.

Peste

Peste bun de consum ar trebui sa miroasa a ocean/balta. Un miros usor sarat sau dulceag este in regula. Dar daca pestele are un miros puternic, cu siguranta nu este bun pentru consum. 

Carne

Daca pe supfrata carnii s-a format o pojghita lipicioasa, inseamna ca bacteriile se inmultesc. Totusi, nici carnea foarte rosie nu este neapart sanatoasa, ci poate indica faptul ca a fost tratata cu amoniac.

Conserve

Cand conservele sunt umflate sau prezinta deformari este un semn clar ca au fost infectate cu o bacterie responsabila pentru botulism.
NU consuma niciodata o conserva care prezinta unflaturi sau deformari. Acest lucru inseamna ca s-au format gauri microscopice in ambalaj prin care a patruns aerul.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole recomandate

Propolisul - beneficii si contraindicatii Propolisul - beneficii si contraindicatii
Propolisul este o substanta produsa de albine atunci cand colecteaza rasinile copacilor, pe care le amesteca cu saliva.  Utilizarea propolisului în medicina alternativă este un proces relativ recent. Există însă opinii contradictorii cu privire la eficacitatea
Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian
Bauturile fierbinti ar trebui evitate. Specialistii avertizeaza ca acestea pot creste cu pana la 90% riscul aparitiei cancerului esofagian. Studiul a fost realizat recent, in randul a 50.000 de persoane, relatează Press Association și Agerpres. Potrivit rezultatelor
Paracetamolul poate avea efecte secundare: cum si cand il pot lua Paracetamolul poate avea efecte secundare: cum si cand il pot lua
Paracetamolul este un medicament pe care foarte multe persoane il au in casa mai ales ca poate fi cumparat fara prescriptie medicala si este de ajutor in cazul durerilor usoare.  Cu toate acestea, ar trebui sa fim foarte atenti la administrarea paracetamolului, deoarece ar putea avea efecte
De ce nu vindeca vitamina C raceala? Si ce o vindeca? De ce nu vindeca vitamina C raceala? Si ce o vindeca?
Contrar credintelor populare, vitamina C nu vindeca raceala. Desi vitamina C este un supliment extraordinar care stimuleaza sistemul imunitar pentru a preveni raceala, daca ai racit, vitamina C nu te ajuta cu nimic. Potrivit unui studiu realizat pe 11.000 de adulti, s-a constatat ca suplimentarea
Mierea de Manuka: cum o alegi pe cea potrivita si ce beneficii dovedite stiintific are aceasta Mierea de Manuka: cum o alegi pe cea potrivita si ce beneficii dovedite stiintific are aceasta
Dintre cele peste 20.000 de tipuri de miere din intreaga lume, mierea de Manuka este cel mai recunoscut si studiat sortiment pentru actiunea antibacteriana, antivirala si antiinflamatorie. Pentru a beneficia insa de potentialul sau terapeutic, ea trebuie aleasa in functie de afectiunea ce se
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda