Skip to article

Ai nevoie de un implant? Vezi toate tipurile de implanturi dentare!

Ai nevoie de un implant? Vezi toate tipurile de implanturi dentare!
Candva, implanturile tip "lama", cele subperiostale, "bara fixata la os" sau cele transosoase revolutionau in stomatologie, azi acestea ori sunt istorie ori se utilizeaza extrem de rar.

In prezent, in functie de raportul implanturilor cu oferta osoasa, se pot deosebi urmatoarele tipuri de implanturi dentare:

Implanturi dentare endoosoase

Acestea pot avea urmatoarele forme:

1. Sub forma de radacina - Cele mai uzitate tipuri de implant in prezent. Piesa realizata din titan (poate fi si din aluminiu), de cele mai multe ori in forma unui surub, implantul dentar creeaza in osul maxilar, acolo unde dintii lipsesc, o radacina artificiala. Spre deosebire de lucrarile dentare in care se folosesc puntile, in cazul unui implant dentar nu vor fi sacrificati dintii situati in vecinatatea celui care trebuie inlocuit.

Componentele implantului dentar in cazul implantului sub forma de radacina

Indiferent ca pacientul va decide sa mearga la un medic dentist bun in Bucuresti sau oriunde altundeva in tara, reconstructia prin implant sub forma de radacina este un procedeu unic si va necesita urmatoarele componente:

-  corpul implantului: inlocuieste radacina dintelui natural;
-  capa de vindecare (gingivaforma): rolul sau este de a ghida vindecarea in conditii foarte bune a gingiei. Se introduce in corpul implantului dupa ce procesul de osteointegrare este finalizat si se indeparteaza atunci cand se aplica bontul de vindecare;
-  bontul de vindecare: se insereaza in cea de a doua etapa chirurgicala, sub anestezie locala. In cel mult doua saptamani, in jurul acestuia se va dezvolta gingia, dupa care medicul dentist il va indeparta.
-  bontul de transfer: se utilizeaza in momentul in care se ia amprenta necesara executarii coroanelor dentare, cu scopul reproducerii cu exactitate a pozitiei implantului. Medicul dentist poate folosi amprentarea cu lingura deschisa sau cu lingura inchisa si, in functie de aceasta procedura, se stabilesc si bonturile.
-  implantul analog: se aseamana mult cu implantul dentar. Tehnicianul dentar utilizeaza acest dispozitiv din otel inoxidabil pentru a reproduce corect pozitia implantului in modelul de ghips.
-  bontul protetic: face legatura intre implant si lucrare, oferind sustinere pentru coroana. Acesta poate avea forme si structuri diferite si poate fi realizat din metal sau din zirconiu. Functia sa este similara dintelui natural.
-  surubul de fixare: cu aceasta piesa de dimensiuni mici, medicul dentist face legatura intre toate partile unui implant dentar.
-  coroana dentara: rolul sau este atat estetic, cat si functional. Aceasta implica un pret suplimentar, dat fiind faptul ca se lucreaza separat in laborator. De fapt, cand vine vorba despre cost implant dentar , medicii stomatologi ofera pacientului un cost total care include: cost implant + cost coroana.

2. Implanturi dentare lama sau placa - Extrem de rar utilizate si doar atunci cand osul maxilarului nu permite un alt tip de implant, ori cand nu este posibila grefa osoasa.

3. Implantul dentar cadru - Se utilizeaza in cazul pacientilor care sufera de grave deteriorari ale mandibulei, carora nu li se poate monta o proteza.

Implanturi dentare subperiostale (pe osul maxilarului)

Un tip de implant rar utilizat. Consta in aplicarea cadrului metalic al implantului direct pe osul maxilarului, acesta fixandu-se in os odata cu vindecarea gingiei. Pe cadrul metalic aplicat in tesutul gingival se vor atasa stalpi de suport de care, in final, dintii artificiali se vor sprijini. Pretul acestui tip de implant este mai mare deoarece se executa pe comanda pentru fiecare pacient.

Implanturi dentare transosoase

Extrem de rar utilizate pentru faptul ca implica o procedura ampla (se fac in regim de spitalizare, sub anestezie generala), implanturile dentare transosoase se adreseaza pacientilor carora nu li se pot face implanturi intraosoase si combina elementele celor doua tipuri de implanturi mentionate anterior: endoosos si subperiostal.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care