Infecțiile dentare reprezintă expresia unei îmbolnăviri avansate atât a dinților, cât și a țesuturilor de susținere ale acestora (al parodonțiului). Astfel, pot fi afectate gingia, osul alveolar din jurul dintelui și o mare parte din substanța dentară. Infecțiile dentare pot fi acute și cronice. Cele acute sunt însoțite de simptome destul de neplăcute, și anume: durere persistentă, ce pulsează în zona dintelui afectat, durere care poate radia către maxilar, gât sau ureche, inflamarea gingiei, sensibilitate crescută la alimente și băuturi fierbinți și reci, dificultate la masticație și la realizarea igienei orale, senzație generală de disconfort, a explicat Manuela Lupascu (foto).
Cauzele infectiilor dentare
Unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea infecțiilor dentare este igiena orală deficitară, care a permis formarea și depunerea bacteriilor pe suprafața dinților. În lipsa efectuării periajului de două ori pe zi și a folosirii instrumentelor auxiliare de curățare, a controalelor periodice la șase luni și a detartrajului, se creează mediul perfect pentru apariția problemelor dentare.

O altă cauză este caria dentară netratată, care a evoluat spre pierderea vitalității dintelui (distrugerea nervului), afectarea pulpei dentare și pătrunderea factorilor patogeni până la rădăcina dintelui. Obturațiile compozit foto (plombele) realizate incorect, tratamentele de canal nereușite, precum și diverse traume (lovituri, șocuri, căzături) pot declanșa probleme dentare care, dacă nu sunt tratate corespunzător, conduc la apariția infecțiilor dentare. Afecțiunile de la nivelul cavității orale, fie și în stadiu incipient, nu trebuie trecute cu vederea. Dacă starea generală a organismului nu este foarte bună sau imunitatea este mai scăzută, bacteriile prezente pot crea diverse complicații în sfera oro-maxilo-facială și nu numai, a mai explicat medicul specialist.
Afectiuni cauzate de infectiile dentare netratate
Cariile dentare netratate pot evolua până la distrucția semnificativă a coroanei și inflamarea pulpei dentare, explica Manuela Lupascu, medic specialist la LLL Dental. Potrivit acesteia, se impune tratarea dinților pe canal, scoaterea nervului, îndepărtarea țesuturilor bolnave și sigilarea canalelor radiculare. Declanșarea bolii parodontale − placa bacteriană formată pe suprafețele dinților se extinde de-a lungul liniei gingivale și se transformă în tartru. Toxinele din placa dentară devin astfel un factor ce afectează constant și distrug gingia și osul din jurul dinților. Apare retracția gingivală și osoasă, încep să se formeze pungile parodontale și se dezvoltă abcesul marginal parodontal. Netrată, această afecțiune conduce, în final, la mobilitatea dinților și chiar la pierderea lor.
Atentie sporita pentru femeile insarcinate
Desi cele mai multe femei evita sa mearga la medicul dentist cand sunt insarcinate, anumite probleme nu sufera amanare. Mai ales ca dezechilibrele din aceasta perioada pot accentua anumite probleme de sanatate.
În timpul sarcinii, cariile netratate pot evolua spre inflamații dureroase ale dinților, sau spre infecții dentare sau parodontale. În această perioadă este recomandată evitarea anesteziilor și a tratamentelor cu antibiotice. Totuși, este bine de menționat că ele nu sunt interzise (mai ales în al doilea trimestru de sarcină). Se pot face anestezii, dar numai cu acordul medicului ginecolog care monitorizează sarcina, a explicat Manuela Lupascu.
Cum se trateaza eficient infectiile dentare
Din fericire, indiferent de stadiul în care sunt afectați dinții noștri, există tratamente care fac posibilă inclusiv restaurarea totală a danturii. Astfel, se fac tratamente de canal la microscop pentru infecțiile de canal, care au o precizie maximă, datorită capacității acestuia de a mări imaginea canalelor radiculare de până la patruzeci de ori. De asemenea, în tratarea parodontozei se folosește laserul, care micșorează timpul de vindecare și creste confortul pacientului.