Skip to article

Atentie la alimentele pe care le consumi pe timp de canicula. Iata ce boli grave poti face!

La capitolul siguranta alimentara pot fi intalnite nenumarate subiecte, insa printre problemele cele mai discutate, care privesc in egala masura producatorii si consumatorii, dar si organizatiile nationale si internationale din intreaga lume cu rol in domeniul alimentatiei si sanatatii, se numara si bolile cauzate de alimente.


In acest context, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta trage un semnal de alarma, prezentand cateva date importante pentru o mai buna intelegere, dar si pentru diminuarea pe cat posibil a efectelor devastatoare ale afectiunilor provocate de o alimentatie nesigura.

Astfel, deosebit de ingrijoratoare este amploarea fenomenului. World Health Organization (WHO) atrage atentia asupra faptului ca la nivel global bolile diareice cauzate de alimentele si apa contaminate cu diverse micro-organisme ucid anual aproximativ 2,2 milioane de oameni. De asemenea, European Food Safety Authority (EFSA) indica faptul ca zoonozele (infectii sau boli transmise direct si indirect de la animale la oameni prin produsele provenite de la primele si prin apa contaminata cu micro-organisme patogene, asemeni virusurilor si bacteriilor) provoaca intre o treime si jumatate dintre infectiile inregistrate in randul oamenilor anual, la nivel european. In acelasi timp, studiile demonstreaza ca aproximativ 75% dintre bolile noi care au afectat oamenii in ultimii zece ani au provenit de la animale sau produse de origine animala. Doar in tarile membre UE sunt raportate anual peste 320 000 de noi cazuri de imbolnavire.

Printre cele mai intalnite micro-organisme care afecteaza sanatatea consumatorilor provocand boli grave sunt Salmonella, Campylobacter, dar si virusul hepatitei A. Acestea, precum multe altele, patrund in organism in urma consumului de alimente infestate si provoaca afectiuni de multe ori deosebit de periculoase.

In vederea diminuarii pe cat de mult posibil a efectelor acestor micro-organisme daunatoare asupra populatiei, organizatiile ce au ca responsabilitate siguranta alimentara, ca EFSA, WHO, Comisia Europeana, US Food & Drugs Administration (FDA) s.a stabilesc norme riguroase pentru toti actorii implicati in industria alimentara, de la producator la transportator si distribuitor. In plus, acestia nu doar se supun regulilor existente, ci de multe ori abordeaza o atitudine pro-activa, contribuind in mod semnificativ la imbunatatirea sistemelor de monitorizare si control cu rol in siguranta alimentara, dar si la informarea corecta a consumatorilor.

Prevenirea bolilor cauzate de alimente este, prin urmare, responsabilitatea tuturor celor implicati in procesele ce au legatura cu acestea, fie ca rolul lor are legatura cu verificarea respectarii standardelor de calitate si siguranta, fie ca sunt implicati in lantul de productie si livrare a produselor la raft, sau ca sunt consumatori.

Sursa: Federatia Romalimenta

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de