Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm.
Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, semintele sale fiind consumate cu peste 5.000 de ani in urma, de catre luptatorii incasi, care le denumeau "bile de razboi" sau "cereala-mama". Acestea le dadeau puterea si vlaga necesare pentru a marsalui zile intregi, fara oprire. Chiar daca, in secolul al 16-lea, conchistadorii spanioli care au ajuns in America de Sud au ars culturile de Quinoa, in incercarea lor de a zdrobi cultura incasa, acest aliment benefic nu a disparut, supravietuind in muntii salbatici si fiind cultivat in continuare in secret.
Semintele de Quinoa au fost redecoperite in anii 80 de catre americani, si dupa ce i-au fost aflate calitatile nutritive extrem de benefice, a devenit cunoscut si consumat la nivel mondial.
5 beneficii ale Semintelor de Quinoa Pirifan
- asigura o cantitate importanta de energie, datorita continutul lor bogat de riboflavina (vitamina B2),
- imbunatatesc metabolismul energetic din creier si celulele musculare.
- au un rol important in buna circulatie a sangelui in organism,
- inhiba absorbtia colesterolului si au proprietati antiinflamatorii si anticanceroase.
- Consumul lor asigura o buna functionare a intregului sistem cardiovascular, prevenind in acelasi timp aparitia bolilor cardiace.
5 proprietati ale Semintelor de Quinoa
- Sunt bogate in proteine, datorita celor noua aminoacizi esentiali pe care ii contine.
- De asemenea, sunt o sursa excelenta de magneziu, sau de mangan si cupru. Totodata, contin si fier, triptofan sau fosfor.
- Au in compozitia lor o cantitate importanta de vitamine, mai ales complexul de vitamine B si vitamina E. Printre vitaminele sale se mai numara si A, C, D sau K.
- Contin cel putin 16 tipuri diferite de triterpine care pot avea Proprietati antiinflamatorii si anticanceroase si inhiba absorbtia colesterolului.
- Sunt, de asemenea, o sursa buna de riboflavina, care este necesara pentru producerea de energie in interiorul celulelor. S-a dovedit ca riboflavina (sau vitamina B2) ajuta la reducerea frecventei migrenelor prin imbunatirea metabolismului energetic din creier si celulele musculare.
Sursa: Campania "Frumusetea la 40 de ani"