Skip to article

Blefaroplastia: Cand se recomanda, sfaturi si beneficii

Blefaroplastia: Cand se recomanda, sfaturi si beneficii
Chirurgia plastică a pleoapelor corectează excesul și lăsarea pielii, ce duce de obicei o expresie obosită și tristă pe față. Pielea pleoapelor este foarte delicată și este, de asemenea, cea mai expusă influențelor mediului. Ca urmare, primele semne de îmbătrânire sunt adesea vizibile în această parte a feței.

Odată cu vârsta, nu există doar o pierdere a elasticității pielii, ci și formarea de exces de piele pe pleoape. Dezvoltarea pleoapelor căzute poate fi influențată de factori precum ereditatea, tipul de piele, stilul de viață, alergia, bolile de rinichi etc. Cu toate acestea, nu este doar un defect estetic, ci și unul funcțional care provoacă o senzație de oboseală și durere oculară.

Ce este blefaroplastia?

Liftingul pleoapelor (blefaroplastia) se poate efectua pe pleoapa superioară (pleoapa căzută) și/sau pe pleoapa inferioară (sac lacrimal). Îți oferă o privire proaspătă, tinerească în jurul ochilor tăi. Cu toate acestea, un lifting al pleoapelor nu corectează căderea sprâncenelor. O ridicare a sprâncenelor este necesară atunci cand sunt lăsate.

Această procedură poate fi efectuată separat sau în același timp cu blefaroplastia. Blefaroplastia poate face ca sprâncenele să se lase ușor. În aceste cazuri, un lifting de sprâncene este recomandat și dă cel mai bun rezultat.

Pentru cine este potrivită intervenția?

Blefaroplastia, adică operația pleoapelor, este potrivită atât femeilor, cât și bărbaților de orice vârstă și se efectuează fără restricții pe tot parcursul anului. Această procedură este una dintre cele mai solicitate în chirurgia plastică. Principalul avantaj al unei blefaroplastii reușite este reîmprospătarea generală a aspectului și întinerirea expresiei faciale chiar și cu câțiva ani.

De la ce vârstă este recomandată?

Clienții încep de obicei să observe primele semne de îmbătrânire ale pleoapelor în jurul vârstei de 30 de ani. Rareori, însă, operația este efectuată înainte de vârsta de 35 de ani. Cel mai adesea, vârsta clienților supuși reducerii pleoapei superioare este în jur de 45 de ani, când rezultatul este și foarte vizibil și poate întineri semnificativ fața; cu rezultate care durează între 7 și 12 ani.

Blefaroplastia poate fi repetată, dar este recomandat să nu fie efectuată mai mult de două ori pe parcursul vieții. Procedura este relativ simplă și dacă organismul clientului este sănătos, nu necesită nicio pregătire specială. 

Blefaroplastie și chirurgie

Procedura se efectuează de obicei sub anestezie locală dacă pleoapele superioare și inferioare pot fi operate în același timp. În timpul procedurii, excesul de piele, depozitele de grăsime bombate și uneori o parte din mușchiul lăsat sunt îndepărtate chirurgical. După operație, apar vânătăi și umflături locale, care se estompează în 10-14 zile. Treptat, cicatricile se estompează și aspectul lor se îmbunătățește, iar după aproximativ 6 luni rezultatul operației este vizibil.

Riscurile blefaroplastiei

Dacă decizi că dorești o intervenție chirurgicală a pleoapelor, ar trebui să fii la curent cu toate posibilele complicații care ar putea însoți această intervenție chirurgicală. Una dintre complicații este reflexul oculocardiac (ochi - inimă), care este provocat de creșterea presiunii asupra globului ocular. Se manifestă printr-o scădere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Această afecțiune poate fi foarte gravă, dar cel mai adesea este doar o mică scădere a tensiunii arteriale. Uneori, rănile se vor răspândi după îndepărtarea cusăturilor. O altă posibilă complicație este senzația de ochi uscați, care se tratează cu lacrimi artificiale sub formă de picături pentru ochi. Deseori întâlnim hiperpigmentare (accentuarea pigmentării) a zonei operate.

Dacă schimbarea pigmentării este prea pronunțată, aceasta poate fi corectată cu laser, dar nu mai devreme de șase luni de la operație. Starea de după operație este adesea complicată de mici infecții, care, totuși, au un curs foarte ușor. Din cauza umflăturilor și arsurilor pleoapelor, ar trebui să iei un repaus de la muncă de aproximativ 3-7 zile.

Ce trebuie să iei în considerare înainte de operație

Ca măsură de precauție, clientul trebuie să înceteze să ia medicamente acetilsalicilice care subțiează sângele, cum ar fi aspirina cu 14 zile înainte de operație. De asemenea, nu se recomandă efectuarea operației cu 3 zile înainte și după menstruație.

Dacă pacientul ia medicamente de corectare a tensiunii arteriale și de subțiere a sângelui, este necesar să  consulte un specialist cu privire la terapie și posibila întrerupere a acesteia înainte de operație.

După operație

După o intervenție chirurgicală plastică a pleoapelor, rănile sunt tratate cu plasturi subțiri sterili. Imediat după procedură, pacientul poate merge acasă fără o vedere redusă semnificativ, dar nu are încă voie să conducă o mașină.

În primele 24 de ore după tratament la domiciliu, pacientul trebuie să folosească comprese reci (gheață într-o pungă de plastic, geluri reci) pentru a acoperi rănile și să urmeze o rutină zilnică strictă. De asemenea, se recomandă să nu se întindă pe orizontală, ci mai degrabă cu partea superioară a corpului ușor ridicată.

Mai multe detalii despre blefaroplastie şi tot ce implică această operaţie puteţi găsi pe site-ul dr. Maximilian Muntean, Medic Primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.

Articole recomandate

Tipuri de sterilet si recomandari Tipuri de sterilet si recomandari
Dispozitivul intrauterin sau steriletul reprezintă un dispozitiv de dimensiuni mici, ce are forma unui „T”. Este compus dintr-o tijă cu două brațe și va avea efect spermicid ce nu va permite implantarea unei sarcini. Înainte de a lua o decizie, e bine de
Persoanele cu acnee duc lipsa de omega-3. Ce au descoperit oamenii de stiinta Persoanele cu acnee duc lipsa de omega-3. Ce au descoperit oamenii de stiinta
Marea majoritate a pacienților cu acnee, care afectează în principal adolescenții și adulții tineri, au un nivel de acizi grași omega-3 mai mic decât cel recomandat. Un studiu european a evidențiat încă o dată importanța dietei
Cancerul mamar - de ce este important diagnosticul precoce Cancerul mamar - de ce este important diagnosticul precoce
Cancerul mamar a fost mereu cea mai temută boală de către femei. Adesea asociată cu pierderea sânului, această afecțiune oncologică gravă poate fi depistată astăzi în stadii de început, ceea ce diminuează efortul de a
Variola maimutei, boala care sperie acum Europa. Care sunt simptomele acestei infectii Variola maimutei, boala care sperie acum Europa. Care sunt simptomele acestei infectii
Variola maimutei este noua boala care sperie Europa. Cazurile s-au inmultit in ultima perioada, iar medicii sunt in alerta. Tari precum Marea Britanie, Spania si Portugalia au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în
Profilaxia dentara - pentru sanatatea ta orala Profilaxia dentara - pentru sanatatea ta orala
Profilaxia dentară se referă la toate metodele de îngrijire acordate dinților sau gingiilor pentru a preveni apariția unor boli specifice. Aceste îngrijiri se pot referi atât la măsurile luate acasă, de către pacient, cât și la