Primăvara e capricioasă, cu variații de temperatură, zile care te iau prin surprindere cu „zăpada mieilor”, pentru că mai apoi să vină o perioadă cu soare și căldură. Acestea par doar descrieri oarecare, oarecum întortocheate, însă dacă până și frazeologic lucrurile nu sunt simple, ce să mai vorbim de impactul asupra organismului?
Deja nu mai e nimic nou: pe lângă riscul altor infecții, virozele respiratorii sunt frecvente, precum și anemia, alergiile, odată cu revitalizarea vegetației. Pentru a preîntâmpina și a trata, după caz, bolile de sezon, trebuie să fii mai atent la ceea ce se întâmplă cu organismul tău și să minimalizezi impactul unei afecțiuni minore. Totodată, și starea emoțională este esențială pentru a fi bine. Atunci când monopolul este deținut de emoții negative, ca anxietatea, nemulțumirea, atunci și imunitatea generală scade și practic „porțile" de intrare ale organismului sunt deschise, astfel încât microbilor și virușilor le este mult mai ușor să colonizeze întreg teritoriul care este chiar corpul tău.
În articolul următor, vei afla cum poți avea mai multă grijă de tine în această primăvară, astfel încât să fii sănătoasă tot anul:
Remedii naturale
Din păcate, la primul semn de boală, tindem să ne autoadministrăm tratament fără prescripție medicală, fără a avea avizul medicului. Uneori intră în funcțiune un mecanism de „gândire magică” prin care suntem convinși că doar un medicament, din păcate un antibiotic, ne va scăpa repede de o boală, cum ar fi viroza respiratorie. „Dacă iau doar X, sigur a doua zi voi fi ca nou, știu eu, așa funcționez!”.
Înainte de a lua decizii pripite, chiar dacă nu e ușor ca dintr-odată să ai febră, să-ți curgă nasul și să tușești, poți încerca inițial, cel puțin până ajungi în cabinetul unui medic,
biosept, un remediu natural care nu te va ajuta doar în privința răcelii și a gripei, ci și în cazul problemelor digestive și chiar urinare. Cu efect antiinflamator, antiviral, antifungic, antifebril, imunostimulent, emolient, dar și expectorant, aceste capsule pot fi comandate online, au o eficiență crescută în afecțiunile menționate și sunt accesibile ca preț. Cu toate că nu au efecte adverse, preventiv, acestea nu se recomandă copiilor sub 5 ani și nici femeilor însărcinate sau care alăptează.
MișcareNu trebuie să mergi neapărat la sală sau în parc pentru a face mișcare, ci poți începe să faci sport chiar și la tine acasă. Dacă te tentează totuși varianta de a alerga în parc, nu te lăsa impresionată de „soarele cu dinți”, ci adoptă o ținută termoizolantă și neapărat o mască de alergat de tip cagulă, textilă, astfel încât aerul să fie filtrat înainte de a ajunge în plămâni. Totodată, cu siguranță mai ai stocuri de măști sanitare acasă, așa că te poți folosi și de acestea. Acasă, chiar dacă nu ai o bandă de alergat, poți compensa cu antrenamente ghidate, având la dispoziție doar o saltea de fitness.
Pe internet poți găsi foarte multe tutoriale care îți vor asigura un antrenament ca la carte, al mai multor grupe de mușchi, în funcție de ceea ce îți propui. Începe cu antrenamente ușoare, de tip stretching, după care încearcă să crești durata. Nu numai că te vei tonifia, ci îți vei crește și rezistența în fața bolilor, obținând totodată și o stare emoțională optimă.
Așadar, ai mai multă grijă de tine și încearcă să previi în loc să tratezi. Iar dacă se întâmplă să răcești, nu te „avânta” la tratamente complexe, administrate „după ureche”.Sursă foto: unsplash.com