Skip to article

Coronavirusul din China: care este adevarata sursa

Coronavirusul din China devine din ce in ce mai periculos. Virusul mortal a ajuns si in Europa. In Franta au fost confirmate trei cazuri de coronovarius, iar in America doua. 

Oamenii de stiinta inca fac cercetari pentru a afla cat mai multe informatii despre noul coronavirus si pentru a estompa raspandirea lui. 

Ce este coronavirusul

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care au forme sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de „coroană”. Acestea se transmit de la animale la om si pot provoca infectii respiratorii grave, unele severe, care pot duce la deces. 

Potrivit primelor informatii, coronavirusurile au aparut intr-o piata agroalimentara din China in luna decembrie, dupa ce au fost vandute ilegal pasari salbatice. 

De asemenea, specialistii spun ca virusul, care poarta denumirea de 2019-nCoV, este strans legat de Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), care a circulat in China intre anii 2002-2003, dar si de lilieci.  Cercetatorii chinezi au facut o serie de teste pe arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni şi şerpi. În urma testelor au concluzionat că transmiterea virusului a fost evidențiată si în cazul șerpilor.

Simptomele coronavirusului 

Simptomele infectiei cu coronavirus pot fi diverse. Acestea includ febra, tuse, dificultati respiratorii, lipsa apetitului, diaree. 
Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

Cum se transmite coronavirusul 

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.

La fel ca MERS şi SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce înseamnă că ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul său genetic. Astfel, el se combină cu ADN-ul gazdei şi, din acest motiv, poate suferi mutaţii rapide.Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implică utilizarea unei reacţii de polimerază în timp real (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral în eşantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gât cu un beţişor medical, din spută sau din mostre sangvine, dacă pacientul se simte foarte rău.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si