Skip to article

Dr. Oana Spanu: Cum scapam de transpiratia excesiva?

Dr. Oana Spanu: Cum scapam de transpiratia excesiva? Cum scapam de transpiratie
Dr. Oana Spanu, medic specialist in dermatologie si estetician, ne explica de ce ajungem, uneori, sa transpiram abundent, mai mult decat limita normala si cum putem controla fenomenul destul de neplacut.

Suntem activi atat emotional, cat si fizic, activitatea zilnica presupune stress, interactionam intr-un mediu in care tinuta noastra trebuie sa fie perfecta pe tot parcursul zilei.

Care sunt cele mai afectate zone ale corpului? Cand apare transpiratia abundenta?

Transpiratia excesiva (hiperhidroza sau hipersudoratia) se manifesta cu precadere in sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezenta pe tot parcursul anului. Afecteaza frecvent axilele, palmele si talpile, fata si toracele (hipersudoratie localizata), insa vara este prezenta, la anumite persoane, si pe suprafata intregului corp (generalizata). Apare la adulti cu precadere, dar poate crea disconfort uneori inca din adolescenta.

Care sunt motivele pentru care apare acest fenomen? Poate transpiratia sa fie semnul vreunei boli?

Transpiratia este un fenomen normal prin care organismul uman isi regleaza temperatura (termoreglarea) si cu ajutorul careia o parte din toxine se elimina prin piele. Transpiram mai intens in zonele in care exista o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme si talpi.

Cauza transpiratiei in exces poate fi necunoscuta (idiopatica), dar hiperhidroza se poate asocia unor tulburari metabolice (diabet), endocrinologice (afectiuni tiroidiene), insoteste modificarile hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauza la femeie.

La majoritatea oamenilor cauzele transpiratiei sunt starea de stress, anxietatea, emotiile puternice, efortul fizic sustinut sau episoadele febrile, precum si consumul de cofeina , nicotine, alcool sau al anumitor medicamente. Obezitatea este un alt factor care determina hipersudoratie.

Cum tratam transpiratia in exces?

Prima etapa consta intr-o anamneza riguroasa si un examen clinic efectuate de catre medic, pentru a identifica situatiile care provoaca transpiratia in exces, zonele unde se manifesta, dar si investigatii de laborator sau consulturi inetrdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie).

Daca fenomenul are o intensitate redusa, este idiopatic si nu exista boli asociate, putem apela cu succes la antiperspirante din categoria dermatocosmetice, in mod deosebit pentru zona axilelor. Acestea actioneaza pe termen scurt (pe parcursul unei zile), mecanismul fiind acela de a reduce activitatea glandelor sudoripare, prin prezenta clorurii de aluminiu. Exista si preparate cu actiune prelungita, prescrise de medic. Au insa inconvenientul aparitiei reactiilor iritative locale sau alergice.

In anumite situatii se pot administra si medicamente care sa reduca hipersudoratia (betablocante, anticolinergice, antidepresive) numai la indicatia medicului specialist!

Alte metode, nu foarte eficiente, specifice numai anumitor zone, cu limitari si contraindicatii sunt inotoforeza, chirurgia sau folosirea radiofrecventei.

Care este cea mai eficienta metoda pentru a scapa rapid si fara riscuri de transpiratia din axile, palme sau talpi, zonele care ne creeaza discomfort maxim in interactiunile zilnice?

Injectarea de toxina botulinica inhiba pe termen lung activitatea moderata sau intensa a glandelor sudoripare din axile, palme si talpi, prin blocarea activitatii terminatiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare . Manevra terapeutica este complet nedureroasa in axile, se efectueaza prin microinjectii pe zona afectata, cu ac fin, dupa aplicarea de gheata sau a unei creme anestezice. Pacientul poate simti un usor disconfort la tratamentul palmelor sau talpilor.

Pentru identificarea corecta a zonei cu maxima activitate a glandelor sudoripare, atat in axile, cat si pe palme si talpi, inainte de injectare de marcheaza aria cu iod, talc si apoi se injecteaza in punctele cu activitate de secretie sudoripara. Rezultatul se instaleaza treptat, incepand de la 3 zile postinjectare, efectul maxim apare pana in 2 saptamani .

Transpiratia zonei tratate este combatuta cu ajutorul toxinei botulinice pentru 6 pana la 9 luni, in functie de particularitatile individului si cauza hiperhidrozei, iar reactiile adverse sunt practic nule, daca procedura este efectuata corect.

Pe doamna doctor Oana Spanu o puteti gasi la www.oanaspanu.ro

Alte articole despre
metode transpiratie exces vara

Articole recomandate

Solutii impotriva transpiratiei Solutii impotriva transpiratiei
Transpiratia este indispensabila pentru organismul uman. Si totusi, daca transpiratia este excesiva, ea poate deveni foarte dezagreabila. Iata cateva solutii, de la cele mai usoare la cele mai radicale.Solutii usoare Ventileaza! Atunci cand e cald, transpiram pentru a mentine corpul la temperatura
8 cauze surprinzatoare ale transpiratiei excesive 8 cauze surprinzatoare ale transpiratiei excesive
Cafeaua , alcoolul, tigarile sau alimentele picante sunt factori care stimuleaza transpiratia in exces. De asemenea, evita hainele din materiale sintetice si anumite medicamente.Bauturile cofeinizate fierbintiAtunci cand mergi la o intalnire de afaceri, gandeste-te bine inainte de a comanda o