Skip to article

Durere abdominala in partea dreapta. Cand este nevoie sa mergi de urgenta la medic

Durere abdominala in partea dreapta. Cand este nevoie sa mergi de urgenta la medic
Durerea din partea dreaptă a abdomenului nu este întotdeauna gravă. Ea poate să indice pur și simplu excesul de gaze, dar în anumite cazuri poate fi o modificare mai îngrijorătoare, ca apendicita sau calculi biliari.

Astfel, in cazul in care apare aceasta durere, trebuie observate caracteristicile sale, dacă există alte simptome asociate. Atunci când durerea apare trebuie sa iti dai seama dacă ea se resimte si intr-o alta zona, daca se agraveaza sau se amelioreaza.

Pentru a identifica cauza, medicul poate doar să evalueze simptomele, să observe regiunea și să simtă zona dureroasă, iar în caz de îndoială poate solicita examinări, cum ar fi ultrasunetele abdominale sau scanarea CT, pentru a-si da seama de modificări și a decide ce tratament trebuie indicat.

Semne de avertizare pentru a merge la spital

Semnele de avertizare care indică necesitatea de a merge la spital sunt:
Durere abdominală care apare brusc și este puternică, localizată sau care se înrăutățește puțin câte puțin;
Dacă există febră sau dificultăți de respirație;
Dacă tensiunea arterială crește, există tahicardie, transpirații reci sau disconfort.

6 cauze comune ale durerii în partea dreaptă a abdomenului

1. Gaze

Durerea abdominală pe partea dreaptă poate fi pur și simplu distensie a intestinului, o situație comună care poate afecta persoanele de toate vârstele, de la copii la vârstnici. În mod normal, această durere este puternică si apare după masă. Acest simptom este foarte frecvent în timpul sarcinii, mai ales la sfârșitul sarcinii și, de asemenea, la persoanele cu constipație sau alte modificări ale ritmului intestinal.

Alte simptome: durere puternică, senzație de burtă umflată, pierderea apetitului, senzație de greutate în stomac. Durerea poate fi persistentă și agravată în anumite momente, dar nu dispare complet.

Ce trebuie să faceți: este recomandata echilibrarea functiei intestinale pentru a facilita digestia prin consumul de alimente bogate in fibre si consumarea unei cantitati optime de apa. Pe langa acestea pot fi necesare medicamente recomandate de medic.

2. Intestin iritabil 

Persoanele cu sindromul intestinului iritabil pot avea disconfort sau durere localizată în abdomen, care poate fi constantă. Durerea este de obicei ușurată de mișcările intestinale.

Alte simptome: Pe lângă durerile abdominale, pot fi prezente simptome precum diaree alternată cu constipație, balonare și gaze. Cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută. Ea apare mai frecvent la persoanele cu anxietate, depresie sau tulburări psihologice.

Ce trebuie să faceți: ar trebui să mergeți la medic pentru a investiga ce cauzează durerea, excluzând alte cauze și sa începeți tratamentul. Doctorul poate cere mai multe detalii despre modul în care se manifestă durerea, intensitatea ei și modul în care este scaunul. Este recomandat consumul de cantități mici de câteva ori pe zi, mestecarea lentă și evitarea alimentelor care provoacă gaze precum fasole, varză și carbohidrați.

3. Pietrele de litiază biliară

Durerea pe partea dreaptă a abdomenului poate indica, de asemenea, prezența de pietre sau de calculi biliari, care de obicei se manifesta ca o colica, în general, situata pe partea dreaptă și regiunea abdomenului sau partea superioară a abdomenului, cu o durată de cateva minute sau ore. De multe ori poate radia în partea stângă sau în spate sau se manifestă numai cu disconfort sau digestie proastă.

Alte simptome: În anumite cazuri, piatra din vezica biliară poate provoca și alte simptome, cum ar fi pierderea apetitului, greață și vărsături. Când pietrele provoacă inflamarea vezicii biliare, pot apărea febră, frisoane și piele și ochi gălbui.

Ce trebuie făcut: După ce prezența pietrelor în veziculul biliar este confirmată, îndepărtarea vezicii biliare poate fi indicată prin intervenții chirurgicale laparoscopice. 

4. Apendicita

Apendicita provoacă dureri pe partea dreaptă a burții, care începe cu o colică ușoară în jurul buricului sau în regiunea stomacului. După aproximativ 6 ore, inflamația se agravează, iar durerea devine mai puternică și mai evidentă în abdomenul inferior.

Alte simptome: Apare, de asemenea, pierderea apetitului, greață, vărsături, perioade alternante între diaree și constipație și febră scăzută.

Ce trebuie făcut: În caz de suspiciune ar trebui să mergeți la urgența spitalului, pentru că de cele mai multe ori este necesar să efectuați o intervenție chirurgicală pentru a elimina apendicele.

5. Hepatită acută

Durerea abdominală în partea dreaptă a corpului, în partea superioară a abdomenului, poate fi unul din simptomele hepatitei. Această boală este o inflamație a ficatului care are mai multe cauze, de la infecții virale și bacteriene, alcoolism, utilizarea de medicamente, autoimunități sau boli degenerative.

Alte simptome: Amețeală, vărsături, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, urină închisă, piele gălbuie și ochi sau scaune palide pot fi, de asemenea, prezente.

Ce trebuie să faceți: Este necesar să vă odihniți, să consumați suficientă apă și să evitați alimentele digestive dificile și consumul de medicamente fără îndrumare medicală. Pentru tratamentul hepatitei, medicul poate indica medicamente. 

6. Pancreatită 

La pancreatită, durerea abdominală este localizată de obicei în partea superioară a abdomenului și radiază sub forma unei centuri spre spate și spre flancuri și poate apărea după consumarea băuturilor alcoolice sau a unor alimente.

Alte simptome: În plus, pot apărea amețeli, vărsături, febră, hipotensiune arterială, masa palpabilă în regiunea dureroasă, piele gălbuie.

Ce trebuie să faceți: În caz de suspiciune, trebuie să mergeți la serviciul de urgență pentru a efectua teste precum ultrasunetele sau tomografie. Tratamentul poate include ingestia de analgezice și antibiotice, dar uneori intervenția chirurgicală este cea mai bună opțiune.

Articole recomandate

Telemedicina / Teledermatologia Telemedicina / Teledermatologia
Ce este telemedicina? Telemedicina este o ramură a medicinei care permite profesioniștilor din sistemul medical să evalueze, diagnosticheze și să trateze pacienții de la distanță, prin intermediul tehnologiei de telecomunicație (calculator, telefon,
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce