Ebola ar putea fi vindecata, sustin oamenii de stiinta dupa ce doua dintre cele patru medicamente pe care le-au folosit experimental intr-un focar din Republica Democratica Congo au avut rezultate si s-a inregistrat o rata de deces mai mica dupa administrarea lor, noteaza The Guardian.
Medicamentul ZMapp, utilizat în timpul epidemiei masive de Ebola din Sierra Leone, Liberia şi Guineea, dar şi medicamentul Remdesivir au fost abandonate, după ce doi anticorpi monoclonali, care blochează virusul, au avut un efect substanţial mai mare, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, instituţii care au fost co-sponsori ai experimentului.
„De acum înainte nu vom mai spune că Ebola este incurabilă”, a declarat profesorul Jean-Jacques Muyembe, directorul general al Institutului National de Cercetare Biomedicală din RDC, care a supravegheat procesul.
„Aceste progrese vor ajuta la salvarea a mii de vieţi. Acum că 90% din pacienţii care vor merge în centrul de tratament vor ieşi complet vindecaţi, oamenii vor începe să creadă, ceea ce va crea încredere în populaţie şi comunitate”, spun specialiştii. Mortalitatea totală a celor cărora le-a fost administrat ZMapp în cursul experimentului, în cele patru centre, a fost de 49%, în timp ce cea cu Remdesivir a fost de 53%, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.
Un medicament anticorp monoclonal produs de Regeneron a avut cea mai mică rată de deces totală, de 29%, în timp ce anticorpul monoclonal 114 produs de Ridgeback Biotherapeutics a avut o rată a mortalităţii de 34%. De asemenea, rezultatele analizelor la persoanele care au ajuns la un centru de tratament la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit, în loc să rămână acasă, au fost şi mai impresionante: ratele de deces au fost de numai 24% la ZMapp, 33% la Remdesivir, 11% la 114 şi doar 6% la medicamentul Regeneron.
„Numerele s-ar putea schimba”, a spus un alt oficial. Cei doi anticorpi monoclonali vor fi folosiţi acum în fiecare centru de tratament din RDC. Acest experiment va salva vieţi, a declarat Jeremy Farrar, coordonator al grupului terapeutic privind Ebola al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.