Skip to article

Glutamatul monosodic: afla totul despre drogul din alimente si bolile pe care le provoaca

Glutamatul monosodic: afla totul despre drogul din alimente si bolile pe care le provoaca Glutamatul monosodic
Nu te poti "lasa" de chipsuri, oricat de ti-ar dicta ratiunea sa o faci? Da vina pe glutamatul monosodic, un potentiator de aroma controversat, folosit in industria alimentara pentru a da gust bun diverselor alimente procesate. In spatele aromei imbietoare, usor dulceaga, se afla un alt chip al glutamatului monosodic (numit si E621 sau proteina vegetala hidrolizata): cel care provoaca dependenta exact ca un drog, dar si diverse predispozitii catre boli.

Multi specialisti in nutritie numesc glutamatul monosodic un "ucigas tacut", mai periculos pentru sanatate decat alcoolul, nicotina si unele tipuri de droguri, odata consumat in cantitati mari. Chiar daca exista voci care claseaza proteina vegetala E621 in sfera substantelor inofensive, multe alte argumente ii dau statutul de drog alimentar si factor major de imbolnavire.

Ce este mai exact glutamatul monosodic?

Glutamatul monosodic (MSG) a fost inventat in anul 1908, de japonezul Kikunae Ikeda, care a identificat aroma naturala a acestui compus special in componenta biologica a algelor. Predecesorii lui Ikeda au gasit apoi cai ingenioase sa creeze glutamatul monosodic artificial, produs in prezent la scara larga.

Initial, MSG-ul era consumat in special in preparatele chinezesti, iar acum a ajuns sa faca parte din aproape toate alimentele procesate din supermarketuri si in mancarea servita in restaurante.

Acest aditiv alimentar este folosit in toate mancarurile conservate, biscuti, carne, dressinguri de salate, semi-preparate congelate, lactate, sosuri de soia si de paste, peste si alte produse cu continut mare de proteine. Glutamatul monosodic a ajuns sa fie introdus pana si in mancarea pentru bebelusi sau in laptele praf destinat sugarilor.

Acest aditiv alimentar este atat de utilizat, intrucat gustul cu care "pacaleste" papilele gustative este ceva mai special decat cel dat de sare si piper. El imbunatateste aroma alimentelor, facand carnea procesata si semi-preparata sa miroasa mai bine si sa para mai proaspata.

Sarea de sodiu a acidului glutamic are proprietatea de a stimula receptorii gustului "umami" ai limbii, cei care ajuta creierul sa decodifice aroma glutamatului, care da o savoare speciala mancarii (dulceaga si apetisanta). Iata de ce are toate calitatile unui drog, dar si ale unui produs care ajuta la inflorirea afacerilor in industria alimentara.

Pericolele consumului de glutamat monosodic

Medicul neurochirurg Russell Blaylock, autorul lucrarii "Excitotoxinele: Gustul care ucide", sustine ca MSG-ul este un excitant agresiv al celulelor, care poate sa conduca in timp la afectiuni cardiace si cerebrale, inrautatind dizabilitati precum sindromul Alzheimer sau Parkinson.

Explicatia consta in faptul ca acidul glutamic este acelasi neurotransmitator folosit de creier, sistemul nervos, ochi, pancreas si alte organe, pentru a initia anumite procese in corp.

Suprasolicitarea receptorilor de glutamat in organism (prin actiunea MSG-ului ingerat prin hrana) poate conduce la boli neurologice grave.

Printre alte posibile tulburari cauzate de MSG se numara:

- aritmiile cardiace
- vederea alterata
- migrenele
- oboseala si dezorientarea
- depresia
- senzatiile de arsura, dificultatile de respiratie si durerile in piept
- greata
- amorteala
- hipertensiunea arteriala
- slabiciunea corpului
- obezitatea (risc cu 33% mai mare de ingrasare)

Jurnalul European de Nutritie Clinica anunta ca glutamatul monosodic ramane inofesiv pentru corp, daca nu este consumat intr-o cantitate mai mare de 16mg/kg corp in fiecare zi.

Articole recomandate

Alimente cu un continut ascuns de sare Alimente cu un continut ascuns de sare
Sarea constituie un aliment esential in dieta zilnica. Aceasta are rolul de a controla cantitatea de apa din corp, mentine nivelul pH-ului din sange, ajuta la contractiile musculare si transmite semnale nervoase. Cu toate acestea, prea multa sare este daunatoare pentru organism. In prezent, sarea
5 alimente pe care le credeai sanatoase. Descopera adevarul si ia masuri! 5 alimente pe care le credeai sanatoase. Descopera adevarul si ia masuri!
"De azi inlocuiesc painea alba cu paine neagra si micul dejun obisnuit cu o portie de cereale sanatoase, care-mi dau energia de care am nevoie!". Daca ai facut acest lucru in lupta contra caloriilor si kilogramelor in plus, este posibil sa fi cazut din lac in put. Potrivit specialistilor, multe
Combinarea corecta a alimentelor dupa principii ayurveda Combinarea corecta a alimentelor dupa principii ayurveda
Nutritionistii trag un semnal de alarma si ne avertizeaza ca de multe ori facem greseli majore atunci cand combinam alimentele. Ce se intampla mai apoi: apar balonarea, indigestia, senzatia de stomac prea plin si multe alte stari de disconfort. Ca sa nu mai spunem ca o combinare nereusita de