Importanta kinetoterapiei in recuperarea medicala: ce trebuie sa stii
history_edu ele.ro calendar_month 04 Nov 2024, 10:29
Kinetoterapia reprezintă o componentă importantă în managementul recuperării medicale, fiind un domeniu ce are la bază principiile biomecanicii, fiziologiei și neuroreabilitării. În cadrul procesului terapeutic, kinetoterapia este utilizată pentru restabilirea funcțiilor motorii afectate, în urma afectiunilor ortopedico-traumatice sau degenerative și a afecțiunilor neurologice, rolul lor fiind acela de a restabili cât mai optim funcționarea sistemului neuromuscular, și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Impactul kinetoterapiei asupra funcției motorii
Kinetoterapia împreună cu fizioterapia, urmăresc restabilirea homeostaziei funcționale prin aplicarea unor protocoale terapeutice individualizate. Principiul fundamental al kinetoterapiei se bazează pe utilizarea mișcării controlate și progresive pentru a restabili integritatea biomecanică și neurofiziologică a sistemelor afectate.
Într-un mediu controlat, precum într-o clinica recuperare medicala, medicul, împreună cu kinetoterapeutul / fizioterapeutul efectuează o evaluare funcțională a pacientului, analizând tiparele de mișcare alterate, disfuncțiile posturale și deficiențele musculare. Evaluarea inițială a pacientului include o analiză detaliată a statusului muscular, articular și neurologic, stabilindu-se obiective terapeutice pe termen scurt și lung, ce vizează atât recuperarea funcțională, cât și prevenția recidivelor.
În cazul pacienților care au fost supuși unor proceduri chirurgicale sau care au suferit diverse traumatisme, în urma cărora necesită recuperare, exercițiile de kinetoterapie contribuie la prevenirea rigidității articulare, la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și la accelerarea procesului de vindecare tisulară prin mobilizarea precoce a structurilor implicate.
Corelația dintre fizioterapie și kinetoterapie în recuperarea medicală
Fizioterapia împreună cu kinetoterapia sunt elementele cele mai importante ale medicinei de recuperare, care împreună cu tehnicile terapiei manuale și ale masajului terapeutic formează bazele procesului de reabilitare osteo-articulară. Kinetoterapia, joacă un rol fundamental în recuperarea activă, deoarece stimulează adaptarea structurală și funcțională a organismului prin mișcări specifice și planificate. Spre deosebire de terapiile pasive, programele de kinetoterapie necesită implicarea activă a pacientului, ceea ce duce la o reabilitare eficientă și sustenabilă.
Particularitățile clinice ale kinetoterapiei
Kinetoterapia nu se limitează doar la recuperarea funcțiilor motorii pierdute, ci are un rol preventiv important, mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni cronice sau degenerative cum sunt afectiunile coloanei vertebrale. Din acest motiv, pacienții beneficiază de un plan terapeutic individualizat, care ține cont de specificitatea afecțiunii, rezerva biologică a pacientului și de nivelul lor funcțional.
Eficiența recuperării depinde de implicarea activă a pacientului și de adaptarea permanentă a protocolului terapeutic, în funcție de evoluția clinică și de obiectivele stabilite de echipa medicală. Prin integrarea metodelor de kinetoterapie în planurile de tratament, se asigură o recuperare completă și sustenabilă a funcțiilor pierdute, precum și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Tic Tac
- person
"cand te trezesti dimineata in taraituri, bazaituri si alte triluri ale telefonului mobil..."