Oboseala cronica, disfunctiile digestive, balonarea, depresia, scaderea in greutate, flatulenta, durerile abdominale recurente, durerile articulare sau spasmele musculare se regasesc printre principalele simptome prin care se poate manifesta intoleranta la gluten, insa, de la caz la caz, aceste simptomele pot trece aproape neobservate sau pot devolta complicatii severe, cu un impact negativ asupra vietii de zi cu zi.
Cum putem depista intoleranta la gluten?
Cand vine vorba de principalele metode de depistare ale intolerantei la gluten, reprezentantii AlimenteSpeciale.ro sustin ca tara noastra a facut progrese in acest sens, la momentul actual un suspect de celiachie putandu-si confirma sau infirma afectiunea prin intermediul analizelor de sange, a biopsiei intestinale, sau, mai simplu, cu ajutorul unuia dintre testele rapide pentru celiaci existente pe piata.
Ce facem daca am fost diagnosticati cu intoleranta la gluten?
Din pacate, in cazul acestei boli, odata ce rezultatul este confirmat nu exista un tratament medicamentos care sa duca la vindecarea afectiunii. Tratamentul consta in excluderea completa a glutenului din alimentatie, astfel impiedicand atat dezvoltarea bolii, cat si aparitia unor alte afectiuni asociate precum sunt si malnutritia severa (intarzierea dezvoltarii la copii), osteoporoza, infertilitatea, afectiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.
Cu toate acestea, potrivit Mariei Martac, piata de alimente speciale pentru celiaci s-a dezvoltat din ce in ce mai mult in ultima perioada si in Romania, atat in mediul online, cat si in segmentul de retail, desi inca nu se poate compara cu nivelul celorlalte state europene. Astfel, persoanele care sufera de intoleranta la gluten au posibilitatea de a alege dintr-o gama varianta de alimente speciale pentru ei.
Painea, faina si derivatele, dulciurile de patiserie, pastele, ciocolata sau bauturile fara gluten sunt doar cateva dintre produsele de care celiacii se pot bucura in continuare.
"Produsele pentru alimentatie speciala si, in special, cele pentru intoleranta la gluten sunt importate in proportie foarte mare, in Romania neexistand inca o capacitate de productie reprezentativa pe acest segment. Producatorii cu care noi colaboram sunt certificati fara gluten, astfel incat riscul de contaminare a alimentelor este 0, iar acest lucru poate fi vizibil mai ales in gradul de multumire al clientilor", a subliniat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.
In ceea ce priveste volumul de produse fara gluten comercialiate pe AlimenteSpeciale.ro, reprezentanta companiei sustine ca acestea reprezinta aproximativ 25% din vanzarile lunare, cererea si interesul pentru ele fiind tot mai mare de la un an la altul.
In Luna Internationala de lupta Impotriva Glutenului AlimenteSpeciale.ro a organizat campania de educatie alimentara #ManancResponsabil. Aceasta initiativa isi propune sa fie doar prima etapa dintr-un proces mai amplu de educare alimentara pe care AlimenteSpeciale.ro il va sustine anul acesta.
Sursa: AlimenteSpeciale.ro.