Skip to article

Mananci sau nu ceva ce a cazut pe jos? Iata ce spun specialistii despre regula de 5 secunde!

Multa lume se intreaba daca este in regula sa mananci ceva ce a cazut pe jos. S-a vorbit chiar despre o "regula a celor 5 secunde". Mai exact, ca daca ai apucat sa ridici de pe jos o felie de paine sau orice alt aliment in primele cinci secunde produsul nu a fost contaminat. In fapt, se pare ca e doar o chestiune de noroc.

Curatenia suprafetei este cea care conteaza cel mai mult. Potrivit metro.co.uk, e mai putin probabil ca alimentul sa fie contaminat cu bacterii daca a cazut pe un covor decat daca a picat pe o suprafata neteda. In 2007, cercetatorii de la Universitatea din Illinois au emis, intr-adevar, o teorie conform careia, daca apuci sa ridici de jos rapid, in cel mult cinci secunde, alimentul care ti-a cazut il poti consuma fara probleme pentru ca nu a apucat sa se infesteze.

Dar cat de murdara e "permis" sa fie suprafata de contact? Daca doar 0,1% din suprafata este infestata este suficient ca si produsul care a atins-o sa se contamineze. Spre exemplu, e nevoie de doar zece celule de E.Coli pentru a te imbolnavi.

Tocmai pentru a verifica regula celor cinci secunde, cercetatorul Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a facut recent noi teste. El a infectat cu Salmonella bucati de gresie, lemn sau covor. Apoi a asezat in zonele respective o bucata de sunca si paine timp de 5, 30 sau 60 de secunde. A repetat totul lasand alimentele acolo timp de 2, 4, 8 si 24 de ore. Apoi a analizat cantitatea de bacterii transferate pe produsele alimentare, arata ziare.com.

Dawson a constatat la sfarsitul experimentului ca volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul in care s-a aflat alimentul in contact cu suprafata contaminata, ci cat de murdara este zona respectiva.

De asemenea, tipul de suprafata conteaza cel mai mult. Dawson a aratat ca, atunci cand un aliment cade pe un covor, riscul de contaminare este mult inferior comparativ cu cazul in care cade pe gresie. In cazul produselor care au fost puse pe covor s-a descoperit ca sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre diferenta de mancarea care a intrat in contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%.

Articole recomandate

6 boli grave cu care poti pleca de la piscina. Afla cum poti sa te feresti de bacterii! 6 boli grave cu care poti pleca de la piscina. Afla cum poti sa te feresti de bacterii!
In zilele caniculare tot ce ne dorim este sa ne racorim intr-o piscina. Insa desi nu ne place sa ne gandim la asta, atunci cand ne relaxam balacindu-ne, pericolele pentru sanatate ne pandesc la orice pas.

Exista o serie de boli pe care le poti lua de la piscina, fie pe calea aerului sau
Candidoza, o infectie frecventa in sezonul cald. Afla cum te feresti de aceasta boala si care sunt simptomele! Candidoza, o infectie frecventa in sezonul cald. Afla cum te feresti de aceasta boala si care sunt simptomele!
In sezonul cald, temperaturile crescute ne determina sa apelam la tot felul de mijloace de a ne racori. Si ce metoda mai la-ndemana putem gasi decat o baie in piscina?

Totusi, bazinele de inot sunt un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, datorita caldurii si a umiditatii ridicate.
Boala toamnei: Tristete, somn si lipsa de energie. Afla cum se trateaza! Boala toamnei: Tristete, somn si lipsa de energie. Afla cum se trateaza!
Chiar daca inca e cald afara si codurile galbene si portocalii de canicula par sa nu se mai dea duse, toamna calendaristica si-a intrat in drepturi. Si odata cu ea au venit "la pachet" stari de somnolenta, lipsa de energie si o dulce melancole. Cu alte cuvinte, astenie de toamna. "Astenia
Povesti de viata: "Am vrut sa ma razbun pe iubitul meu si m-am ales cu o boala cu transmitere sexuala" Povesti de viata: "Am vrut sa ma razbun pe iubitul meu si m-am ales cu o boala cu transmitere sexuala"
Totul a inceput in momentul in care am aflat ca iubitul meu a avut o aventura cu o colega de la birou. In acea clipa am simtit ca lumea mea se destrama, ca relatia noastra nu este altceva decat o mare minciuna, ca tot ce am trait impreuna a fost doar in inchipuirea mea.

Pentru mine, el era
Alerta medicala: O boala mortala a reaparut in Romania! Alerta medicala: O boala mortala a reaparut in Romania!
Adultii din Romania care nu s-au revaccinat impotriva poliomielitei in ultimii 10 de ani sunt in pericol, avertizeaza seful Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel. Riscul este cu atat mai mare cu cat in Ucraina au fost inregistrate doua cazuri de poliomielita. Poliomielita