Skip to article

Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie

Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari importante: 

1. Nu aerisiți și evitați ieșirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare.
2. Protejați pielea, fața, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafață cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.
3. Faceți efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Scuturați hainele și periați încălțămintea, faceți un duș pentru îndepărtarea acestuia de pe piele și schimbați hainele de stradă cu o ținută de interior.
4. Nu uitați, atunci când faceți curățenie să utilizați mănuși și mască de protecție. Ștergeți praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanșe.
5. Recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupțiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conștiență sunt semnale de alarmă ce atenționează asupra gravității.
6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverși alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronșic până la șoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
9. Mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător.
10. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. Peste 480.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.
2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.
3. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.
4. Respectați tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât și ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicații.
5. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
6. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă, a scris dr Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook. 

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există