Nutriția copiilor se bazează pe aceleași principii ca și nutritia pentru adulți. Toti avem nevoie de aceiasi nutrienti: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine si minerale. Copiii, totuși, au nevoie de cantități diferite de nutrienți specifici la vârste diferite.
Cele mai recente orientări dietetice pentru copii se refera la o alimentatie variata si cat mai naturala. Voi dezvolta pe rand recomandarile pentru fiecare nutrient in parte dupa cum sunt prezentate si pe nutrisistem.ro.
Proteinele
Pentru a asigura necesarul zilnic de proteine copilului dumneavoastra, este de preferat sa alegeți carne de peste, fructe de mare, carne de pasăre, ouă, fasole, mazare, soia, ciuperci, nuci.
Carbohidratii
Sursele sanatoase de carbohidrati sunt: cerealele, legumele, fructele si lactatele.
Cereale
Alegeți produse din boabe întregi, limitati cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și orezul. Folositi in alimentatia copilului mai multe feluri de cereale/pseudocereale, sau alte plante bogate in carbohidrati sanatosi, cum ar fi: meiul, ovazul, graul, quinoa, hrisca, amaranthul.
Fructe
Încurajați-vă copilul să mănânce o varietate de fructe proaspete, congelate sau uscate - nu suc de fructe.
Dacă totusi doriti sa-i dati copilului suc, e de preferat sa-l faceti in casa combinand legume si fructe, iar cantitatea sa fie limitata la 100-200ml in functie de varsta.
Rețineți că o jumătate de ceșca de fructe uscate contează ca o cană echivalentă cu fructe proaspete. Când sunt consumate în exces, fructele uscate pot creste considerabil cantitatea de calorii consumate intr-o zi.
Legume
Oferiti copilului o varietate de legume proaspete, conservate, congelate sau uscate.
Atunci când selectați legume conservate, căutați opțiuni care au un adaus redus de sodiu.
Este preferabil sa alegeti legume de sezon, produsepe planlocal, cat mai proaspete.
Lactate
Încurajați-vă copilul să mănânce și să bea produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, precum: lapte, iaurt, brânză sau băuturi din soia fortificate.
Grasimi
Surse de grasimi sanatoase, sunt uleiurile vegetale, fructele oleaginoase si pestele.
Eliminati din alimentatia copilului: mezelurile, bauturile carbogazoase, dulciurile concentrate, in general toate alimentele cu continut mare de sare, zahar si grasimi.
Limitați grăsimile trans prin evitarea alimentelor care conțin ulei parțial hidrogenat (marganina)
Dacă aveți întrebări despre alimentația copiilor sau despre anumite tipuri de dieta, accesati : nutrisistem.ro