Sarea rafinată este alcătuită din clor și sodiu, în proporție de 60% și, respectiv, 40%. Sodiul se găsește în mod natural în alimente, dar principala sursă de aport este, de obicei, sarea.
Cu toate acestea, în țările dezvoltate, consumul zilnic mediu de alimente este de 3-4 g de sare, la care se adaugă 4-8 g în timpul preparării preparatelor culinare, ajungând la aproximativ 10 g, iar în unele cazuri la mai mult de 20 g. Având în vedere că un astfel de consum ridicat de sodiu este inutil și potențial dăunător pentru sănătate, este prudent să se reducă consumul de sare.
Consumul moderat de sare, în cadrul unei diete echilibrate și însoțit de exerciții fizice regulate, se numără printre obiceiurile de viață sănătoase care contribuie la prevenirea hipertensiunii arteriale. Dintre alimentele de bază, pâinea și brânza sunt cele cu cel mai mare procent de sare. Iar dintre cele care sunt dispensabile din punct de vedere nutrițional, mezeluri, snacks-uri, măsline, nuci sărate, sosuri, cereale pentru micul dejun, conserve și mâncăruri gata preparate.
Puteți să reduceți sau să nu mai folosiți sarea atunci când gătiți, să optați pentru metode de gătit care potențează gustul mâncării (abur, cuptor, grătar...), să reduceți sau să renunțați la alimentele de prisos bogate în sare, să citiți etichetele și să alegeți produse fără sare sau cu conținut scăzut de sodiu etc.
Nu este ușor să reducem consumul de sare din cauza utilizării masive a acesteia, dar alegerea salatelor ca prim fel de mâncare și a fructelor de sezon la desert sunt două opțiuni bune.
De asemenea, puteți cere să nu se adauge sare la mâncărurile pregătite la fața locului, cum ar fi omletele sau carnea și peștele la grătar. De asemenea, puteți opta pentru pâine nesărată.
Ierburile aromatice sunt o alternativă excelentă (cimbru, oregano, rozmarin sau salvie). Usturoiul, ceapa, lămâia, pătrunjelul, uleiul de măsline virgin și condimentele precum chimenul, nucșoara, ghimbirul sau cuișoarele pot, de asemenea, să îmbogățească aroma naturală a alimentelor.