Skip to article

Paracetamolul poate avea efecte secundare: cum si cand il pot lua

Paracetamolul este un medicament pe care foarte multe persoane il au in casa mai ales ca poate fi cumparat fara prescriptie medicala si este de ajutor in cazul durerilor usoare.  Cu toate acestea, ar trebui sa fim foarte atenti la administrarea paracetamolului, deoarece ar putea avea efecte secundare, avertizeaza specialistii.

Paracetamolul este, fără îndoială, cel mai bine vândut analgezic din lume. Îl avem întotdeauna la îndemână: în trusa de prim ajutor de la domiciliu, la serviciu, în geantă ...
Paracetamolul poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor (in doza potrivita), insa foarte multe persoane ajung sa faca abuz de acest medicament, avand falsa convingere ca nu are nicio contraindicatie. Medicii spun ca medicamentele ar trebui administrate cu prudenta.

Nu este un tip anti-inflamator

Paracetamolul este un medicament care acționează în partea din creier care reglează pragul de durere și temperatura corpului. Prin urmare, are ca actiune:

Antipiretica sau antipiretic, care reduce febra.
Analgezica, care ajută la ameliorarea durerii.
Cu toate acestea, contrar a ceea ce se crede, nu are absolut niciun efect antiinflamator, precum ibuprofenul.

Cand se poate lua paracetamol

Acest medicament este ideal practic în două cazuri:
Pentru procese asemănătoare gripei când apare febra.
Atunci când există dureri ușoare sau moderate: dureri de cap, dureri menstruale ușoare, dureri dentare, disconfort muscular ușor.

Precautii necesare
Este adevărat că paracetamolul nu este agresiv cu mucoasa gastrică, așa cum este cazul altor antiinflamatoare. Totuși, precauții trebuie luate în anumite cazuri.
Acest medicament este metabolizat de către ficat, deci dacă există orice insuficiență hepatică, ciroza, ficat gras sau orice altă problemă legată de acest organ trebuie acordata o mare atentie la administrarea acestui medicament deoarece poate fi toxic pentru organism.

Astfel, chiar daca este un medicament ce se poate lua fara prescriptie medicala, este recomandat sa consulti un medic sau un farmacist inainte de a-l administra.
De asemenea, foarte atenti la administrarea de paracetamol trebuie sa fie si varstinicii, deoarece ficatul lor poate suferi daune ca urmare a imbatranirii.

Cu ce medicamente nu se combina paracetamolul

Lista este lungă și ar trebui să fie întotdeauna consultat un profesionist, deoarece dacă dozele celor două medicamente sunt controlate, de obicei nu există nici o problemă. Dar, în linii generale, paracetamolul nu se combină bine cu:
Anticoagulante: poate crește efectul anticoagulantului în doze mari.
Anumite antibiotice care sunt, de asemenea, metabolizate de ficat, astfel încât acestea pot genera toxicitate.
Diureticele. Paracetamolul le poate reduce efectul.

De asemenea, mare atentie la administrarea paracetamolului cu alte medicamente pentru girpa. Multe pastile pentru raceala sau gripa pot contine paracetamol si se poate ajunge la supradozaj.

Administrarea paracetamolului

Foarte multe persoane ajung in farmacii si cer doza de 1 g, pentru ca isi doresc ca efectul sa se faca mai rapid. Medicii spun insa ca administrarea paracetamolului se face in doze mici, de 500 mg, la fiecare 6-8 ore, iar cresterea dozei se face usor, daca este necesar, la sfatul medicului.
Și trebuie să ne amintim că doza zilnică maximă este de 3 g. Dacă această cantitate este depășită, poate exista toxicitate care poate fi însoțită de stare generală de rău. Doar în cazurile severe de toxicitate hepatică, mucoasa ochiului poate deveni gălbuie sau poate să apară icter (piele galbenă).

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de