Skip to article

Paracetamolul poate avea efecte secundare: cum si cand il pot lua

Paracetamolul poate avea efecte secundare: cum si cand il pot lua
Paracetamolul este un medicament pe care foarte multe persoane il au in casa mai ales ca poate fi cumparat fara prescriptie medicala si este de ajutor in cazul durerilor usoare.  Cu toate acestea, ar trebui sa fim foarte atenti la administrarea paracetamolului, deoarece ar putea avea efecte secundare, avertizeaza specialistii.

Paracetamolul este, fără îndoială, cel mai bine vândut analgezic din lume. Îl avem întotdeauna la îndemână: în trusa de prim ajutor de la domiciliu, la serviciu, în geantă ...
Paracetamolul poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor (in doza potrivita), insa foarte multe persoane ajung sa faca abuz de acest medicament, avand falsa convingere ca nu are nicio contraindicatie. Medicii spun ca medicamentele ar trebui administrate cu prudenta.

Nu este un tip anti-inflamator

Paracetamolul este un medicament care acționează în partea din creier care reglează pragul de durere și temperatura corpului. Prin urmare, are ca actiune:

Antipiretica sau antipiretic, care reduce febra.
Analgezica, care ajută la ameliorarea durerii.
Cu toate acestea, contrar a ceea ce se crede, nu are absolut niciun efect antiinflamator, precum ibuprofenul.

Cand se poate lua paracetamol

Acest medicament este ideal practic în două cazuri:
Pentru procese asemănătoare gripei când apare febra.
Atunci când există dureri ușoare sau moderate: dureri de cap, dureri menstruale ușoare, dureri dentare, disconfort muscular ușor.

Precautii necesare
Este adevărat că paracetamolul nu este agresiv cu mucoasa gastrică, așa cum este cazul altor antiinflamatoare. Totuși, precauții trebuie luate în anumite cazuri.
Acest medicament este metabolizat de către ficat, deci dacă există orice insuficiență hepatică, ciroza, ficat gras sau orice altă problemă legată de acest organ trebuie acordata o mare atentie la administrarea acestui medicament deoarece poate fi toxic pentru organism.

Astfel, chiar daca este un medicament ce se poate lua fara prescriptie medicala, este recomandat sa consulti un medic sau un farmacist inainte de a-l administra.
De asemenea, foarte atenti la administrarea de paracetamol trebuie sa fie si varstinicii, deoarece ficatul lor poate suferi daune ca urmare a imbatranirii.

Cu ce medicamente nu se combina paracetamolul

Lista este lungă și ar trebui să fie întotdeauna consultat un profesionist, deoarece dacă dozele celor două medicamente sunt controlate, de obicei nu există nici o problemă. Dar, în linii generale, paracetamolul nu se combină bine cu:
Anticoagulante: poate crește efectul anticoagulantului în doze mari.
Anumite antibiotice care sunt, de asemenea, metabolizate de ficat, astfel încât acestea pot genera toxicitate.
Diureticele. Paracetamolul le poate reduce efectul.

De asemenea, mare atentie la administrarea paracetamolului cu alte medicamente pentru girpa. Multe pastile pentru raceala sau gripa pot contine paracetamol si se poate ajunge la supradozaj.

Administrarea paracetamolului

Foarte multe persoane ajung in farmacii si cer doza de 1 g, pentru ca isi doresc ca efectul sa se faca mai rapid. Medicii spun insa ca administrarea paracetamolului se face in doze mici, de 500 mg, la fiecare 6-8 ore, iar cresterea dozei se face usor, daca este necesar, la sfatul medicului.
Și trebuie să ne amintim că doza zilnică maximă este de 3 g. Dacă această cantitate este depășită, poate exista toxicitate care poate fi însoțită de stare generală de rău. Doar în cazurile severe de toxicitate hepatică, mucoasa ochiului poate deveni gălbuie sau poate să apară icter (piele galbenă).

Articole recomandate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un