Persoanele care nu ar trebui sa manance carne de miel. Ce riscuri ascunde acest aliment traditional de Paste

Persoanele care nu ar trebui sa manance carne de miel. Ce riscuri ascunde acest aliment traditional de Paste
  calendar_month        
Carnea de miel este nelipsita de pe masa romanilor in perioada Pastelui, fiind asociata cu traditia si sarbatoarea. Totusi, acest aliment atat de apreciat nu este potrivit pentru toata lumea.

Specialistii avertizeaza ca, desi carnea de miel este gustoasa si bogata in proteine, ea poate provoca neplaceri serioase anumitor categorii de persoane.

Daca faci parte dintre cei cu afectiuni cronice sau probleme digestive, e important sa stii cand consumul de carne de miel poate face mai mult rau decat bine.

Persoanele cu afectiuni cardiovasculare si colesterol marit

Carnea de miel este o carne rosie, bogata in grasimi saturate, mai ales daca este preparata in moduri traditionale, cum ar fi friptura la cuptor sau drobul cu multa grasime si organe. Pentru persoanele care sufera de afectiuni ale inimii, hipertensiune arteriala sau colesterol marit, consumul de carne de miel poate duce la cresterea riscului de accidente cardiovasculare.

Grasimile saturate contribuie la ingrosarea vaselor de sange si la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL), ceea ce poate agrava starea de sanatate a celor deja vulnerabili. In cazul in care totusi se doreste consumul, este recomandata o portie mica de carne slaba, fiarta sau preparata dietetic, fara adaosuri grase.

Persoanele cu probleme digestive

Carnea de miel este greu digerabila, mai ales pentru cei care sufera de gastrita, reflux gastric, colita sau alte afectiuni digestive. Preparatele traditionale bogate in condimente, usturoi sau prajeli pot agrava simptomele si pot duce la balonare, arsuri, greata sau disconfort abdominal. In astfel de cazuri, este indicat sa se evite complet acest tip de carne sau sa fie inlocuita cu alternative mai usoare, precum carnea de pui sau curcan, preparate la abur sau la cuptor.

Persoanele cu afectiuni hepatice sau renale

Pentru cei diagnosticati cu boli hepatice (precum steatoza, hepatita sau ciroza) ori renale (insuficienta renala, litiaza), carnea de miel poate reprezenta o sursa de stres suplimentar pentru organele deja afectate. Acest tip de carne contine proteine complexe si grasimi greu de procesat, iar consumul excesiv poate accentua inflamatia si disfunctiile metabolice. In plus, organele de miel (folosite in preparate precum drobul) sunt si mai greu de metabolizat si pot duce la cresterea nivelului de acid uric in sange.

Alte persoane care ar trebui sa evite carnea de miel

Persoanele cu guta – din cauza continutului crescut de purine, carnea de miel poate duce la crize dureroase.Persoanele in varsta – mai ales daca au afectiuni cronice multiple sau un sistem digestiv sensibil.

Copiii mici – sistemul lor digestiv este inca in dezvoltare si este mai sigur sa consume alimente usoare, fara grasimi si condimente in exces.

Ce poti face daca nu vrei sa renunti complet

Daca tii totusi la traditie si vrei sa gusti din preparatele de Paste, iata cateva recomandari utile:

Alege bucati mai slabe, fara grasime vizibila.

Gateste carnea la abur, la cuptor sau fiarta, fara ulei sau prajire.

Evita combinatiile grele (oua, maioneza, prajeli) la aceeasi masa.

Mananca portii mici si mesteca bine, pentru a usura digestia

Combina carnea cu salate verzi sau legume coapte.

Recomandari