Pietrele din rinichi, denumite și pietre la rinichi, sunt o masă similară pietrelor care se pot forma oriunde în sistemul urinar. În general, pietrele din rinichi sunt eliminate prin urină, fără a provoca simptome, dar în unele cazuri se pot lipi provocând o durere intensă și sânge în urină.
Tratamentul se face cu medicamente prescrise in urma unui consult medical, iar in cazurile cele mai grave, poate fi necesara efectuarea unei interventii chirurgicale pentru indepartarea pietrei blocate.
Simptome ale pietrelor la rinichi
1. Durere severă în partea inferioară a spatelui, care poate limita circulația
2. Durerea care radiază de la spate pana in zona inghinala
3. Durerea atunci când urinați
4. Urină roz, roșie sau maro
5. Senzatie de urinare continua
6. Amețeli sau vărsături
7. Febră peste 38 ° C
În unele cazuri, unele persoane se pot confrunta cu incapacitatea de urina dacă piatra obstrucționează calea.
Tratamentul pentru pietre la rinichi
Tratamentul pentru pietre la rinichi se face de obicei la domiciliu și include repaus, consumul de lichide si utilizarea de medicamente prescrise de medic precum analgezice sau antispastice.
De asemenea, persoanele diagnosticate cu pietre la rinichi trebuie sa evite sarea si sa bea un pahar de suc de portocale în fiecare zi. În unele cazuri, pacienții pot opta pentru o intervenție chirurgicală cu laser, pentru a elimina pietre de până la 5 mm. Cu toate acestea, în cazuri mai severe, poate fi indicată spitalizarea pentru injectarea de medicamente analgezice intravenoase sau pentru a efectua o intervenție chirurgicală pentru a elimina pietre la rinichi.
Tratament natural pentru pietrele la rinichi
Un bun tratament natural pentru pietrele la rinichi este ceaiul Ochii Soricelului, o plantă medicinală a cărei denumire științifică este Phyllanthus niruri. Aceasta are acțiune diuretică, facilitând îndepărtarea pietrelor. În cele mai multe cazuri, pietrele din rinichi sunt eliminate natural prin urină, de obicei acest lucru se întâmplă fără ca persoana să observe, totuși în unele cazuri pietrele pot bloca tractul urinar, provocând mari dureri și disconfort, fiind necesar să mergeți la spital cât mai repede posibil.
Cauze ale pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi pot aparea din cauza aportului redus de lichide, a dietei, a factorilor genetici și unele boli.
Unele dintre cauze sunt: Calculul calciului renal: de origine ereditară și trebuie tratat cu o dietă cu conținut scăzut de sodiu și proteine, recomandat fiind consumul de diuretice. Tratamentul se poate face prin reducerea consumului de alimente bogate în oxalați și grăsimi, administrarea unui supliment de calciu pentru a facilita fixarea oxalatului în intestin.
Calculul renal al acidului uric: poate fi cauzat de un consum ridicat de alimente bogate în proteine care generează creșterea acidului uric în sânge. În acest caz, tratamentul se poate face cu o dietă cu conținut scăzut de purină.
Calculul renal al cistinei: de origine ereditară, poate fi tratat cu un aport ridicat de fluide, alcalii și D-penicilamină, când este necesar.
Calculul struvitului renal: poate fi cauzat de complicația unei infecții în sistemul urinar. Tratamentul se poate face prin ingestia de antibiotice și chirurgie pentru a elimina pietrele, deoarece ele tind să fie mari.