Ouale sunt un aliment pe care il consuma adesea, insa, uneori, acestea pot deveni periculoase pentru sanatate daca nu le consuma in mod adecvat. De exemplu, coaja de ou poate fi avea efecte foarte grave asupra organismului daca o ingerezi chiar si din greseala. Coaja de ou este super nutritivă, fiind alcătuită din peste 90% calciu, plus că mai conține și alte minerale precum fier, magneziu, zinc, cupru și fosfor. Chiar și stratul subțire numit membrană conține elastină, aminoacizi, colagen și acid hialuronic. Cu toate acestea, poate fi foarte periculos să o mâncăm.
Găinile pot fi purtătoare de salmonella și pot contamina atât interiorul ouălor, cât și coaja, sau coaja poate fi contaminată de excrementele de găină sau în zonele în care sunt depuse ouăle, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). În plus, este important de știut că, în ciuda acestor riscuri, este foarte important să nu se spele niciodată cojile, deoarece, fiind poroase, este contraproductiv, deoarece agenții patogeni pot ajunge în interiorul oului.
Atunci când o bucată mică de coajă cade în tigaie, avem două opțiuni: arunci imediat oul sau il gatesti bine pana cand bacteriile sunt omorate.
Salmonella nu rezistă la temperaturi ridicate de peste 70°C, așa că, dacă o gătiți bine, nu va fi o problemă. Bacteria Salmonella, care provoacă salmoneloza, este o boală caracterizată prin simptome de intoxicație alimentară, cum ar fi diaree, febră, vărsături, frisoane, dureri de cap și crampe abdominale.