Te uiti in oglinda si te intrebi de ce ti se intampla asta tocmai tie? Cateva fire de par negre se ivesc razlete deasupra buzei superioare, in timp ce pe spate ele se observa cu ochiul liber, chiar in zona cefei.
In plus, ai devenit fanul bluzelor cu maneci lungi din cauza excesului de par de pe maini. Este posibil suferi hirsutism, adica cresterea excesiva a parului la nivelul intregului corp.
In principiu, aceasta afectiune este doar o problema estetica, insa ea poate ascunde si alte boli de care inca nu ai aflat.
Ce este hirsutismul
Pilozitatea excesiva la femei se mai numeste, in termeni medicali, si hirsutism. La nivel mondial, stisticile afirma ca intre 6 si 10% dintre reprezentantele sexului frumos sunt afectate de aceasta problema estetica, inofensiva in majoritatea cazurilor.
Astfel, hirsutismul reprezinta o consecinta a secretiei excesive de hormon masculin, adica testosteron in corp. In mod obisnuit, femeile secreta cantitati mici de testosteron la nivelul ovarelor si al glandelor suprarenale. Cele afectate de pilozitate excesiva insa, o fac in cantitati mai mari din cauza unor afectiuni ale ovarelor sau dereglari ale glandei suprarenale.
Care sunt simptomele
Femeile care au o pilozitate normala spre medie si un ciclu menstrual regulat nu sunt considerate cazuri medicale grave. Daca parul in exces apare insa cu lipsa menstruatiei, ori cu marirea nefireasca in greutate, poate fi vorba de hipertricoza. De regula, aceasta afectiune apare din cauza anorexiei, diabetului sau encefalitei.
In majoritatea cazurilor, hirsutismul este mostenit, iar aceste femei prezinta un nivel normal al testosteronului.
Care sunt cauzele
Cel mai des intalnita cauza pentru pilozitatea in exces este sindromul ovarului polichistic. De obicei, apare insotit de alte afectiuni cum este ciclul menstrual neregulat, acneea sau obezitatea. Simptomele pot aparea din adolescenta, iar ovarul polichistic poate fi diagnosticat mai tarziu, odata cu inaintarea in varsta. Femeile care sufera de aceste tulburari pot dezvolta anumite forme de diabet.
Chiar daca mai rar, hirsutismul poate fi cauzat de o dereglare a secretiei de cortizol, steroidul natural produs de glandele suprarenale. Aceasta situatie este numita hiperplazie adrenala congenitala si este de natura genetica, fiind o boala care nu se manifesta si nu poate fi descoperita decat dupa pubertate.
O alta posibila cauza pentru aparitia hirsutismului este un nivel ridicat de insulina, potrivit unor studii recente. De asemenea, tumorile maligne la nivelul ovarelor sau al glandelor suprarenale pot duce la aparitia pilozitatii in exces.
Diagnostic si tratament
Daca si tu suferi de par excesiv pe corp si inca nu te-ai prezentat la medic, consulta cat mai repede la un specialist endocrinolog. El va preleva mostre de sange si de urina si iti va recomanda un tratament medical adecvat.
Pentru partea estetica a afectiunii, exista diverse metode pentru indepartarea parului nedorit prin epilare, pensare sau cu ajutorul electrolizei si al terapiei cu laser. Aceste ultime doua metode sunt insa si cele mai costisitoare metode de tratament.