Skip to article

Siguranta alimentara in concediu. Iata cum poti sa ai o sanatate de fier!

Siguranta alimentara in concediu. Iata cum poti sa ai o sanatate de fier!
Vara este anotimpul vacantei si al concediilor, insa temperaturile ridicate, precum si alti factori de risc pot diminua calitatea alimentelor consumate in calatorie, afectand sanatatea consumatorilor. Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta prezinta in articolul de fata cateva sfaturi simple privind siguranta alimentara in concediu, pentru ca dumneavoastra sa va bucurati din plin de zilele libere.

In primul rand, foarte importanta este informarea corecta asupra diverselor boli specifice sau prezente in zona in care calatoriti si care pot fi transmise prin intermediul alimentelor contaminate, in special in cazul celor de origine animala. Astfel, veti cunoaste mai bine ce tip de alimente sa evitati, precum si ce vaccinuri este indicat sa faceti inainte de a pleca in concediu (ex: vaccinul impotriva gripei aviare).

De asemenea, foarte important este sa consumati apa si alimente sigure. Astfel, trebuie sa va asigurati ca locul din care achizitionati aceste produse este unul care respecta pe cat de mult posibil standardele de siguranta. Alegeti alimente ambalate si despre care stiti sigur ca au fost tinute la temperaturile recomandate, iar fructele si legumele consumati-le cat mai proaspat. In plus, evitati vanzatorii ambulanti - alimentele tinute in soare si praf au un risc crescut de contaminare, iar provenienta acestora este de cele mai multe ori incerta, facand practic imposibil un control al calitatii. In ceea ce priveste apa, aceasta e intotdeauna de preferat sa fie imbuteliata, iar ambalajul trebuie verificat cu atentie, pentru a va asigura ca este intact si nu a permis patrunderea micro-organismelor patogene in interior. Daca nu sunteti siguri de calitatea apei, incercati sa o fierbeti bine, astfel incat sa fie distruse bacteriile si virusurile potential existente in aceasta, iar daca acest lucru nu este posibil, asigurati-va ca aveti cu dumneavoastra tablete pentru dezinfectarea apei de uz uman.

In situatia in care achizitionati produse alimentare pe care urmariti sa le preparati chiar dumneavoastra, respectati regulile de baza pentru o alimentatie sigura:

- spalati-va bine pe maini inainte de a incepe prepararea;

- spalati, de asemenea, ingredientele, dar si vasele in care urmeaza sa le puneti;

- preparati corect alimentele;

- tineti separate alimentele preparate de cele crude;

- depozitati alimentele in conditii optime, la temperaturi scazute.

In cazul in care, in ciuda tuturor masurilor de precautie, consumati alimente contaminate, trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori, manifestarile includ diaree, greata si varsaturi, dar si febra. Majoritatea cazurilor de acest fel trec de la sine in cateva zile, insa e indicat sa cereti ajutorul medicilor daca simptomele sunt severe.

De asemenea, trebuie sa evitati dezhidratarea organismului folosind saruri rehidratante si consumand cat mai multe lichide. In final, ceea ce trebuie inteles este faptul ca majoritatea problemelor provocate de o alimentatie contaminata pot fi evitate prin respectarea unor masuri simple de siguranta alimentara. Prin atentia acordata detaliilor pot fi prevenite situatii neplacute, iar dumneavoastra va puteti bucura de concediul mult dorit.

Sursa: Federatia Romalimenta

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care