Sondaj: Dieta dezechilibrata si stresul, principalele cauze ale bolilor gastrointestinale

Sondaj: Dieta dezechilibrata si stresul, principalele cauze ale bolilor gastrointestinale
  calendar_month   update 20 Mai 2015, ora: 09:23     web mediafax.ro  
Peste 90% dintre romani cred ca principalele cauze ale bolilor gastrointestinale sunt dieta dezechilibrata, stresul, dar si consumul excesiv de antibiotice, fumatul si alcoolul, arata Studiul "Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale"

Lansat de Ziua internationala de lupta impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, studiul "Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale" este cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale si arata ca dieta dezechilibrata, stresul, dar si antibioticele luate in exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de aparitie a acestor boli.

Aproximativ 83% dintre respondenti considera ca o afectiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativa le-ar afecta mult si foarte mult viata profesionala si personala si aproape jumatate dintre ei s-ar simti stanjeniti sa discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 3.000 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban, si este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din Romania.

Sondajul arata ca peste 90% din respondenti considera ca principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este o dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres (peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Conform sursei citate, dintre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea (6 din 10 romani), anemia si starea de oboseala (de catre 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (de catre 3 din 10 romani) sau febra (de catre 3 din 10 romani). Respondentii sustin ca ar apela de urgenta la medic in cazul aparitiei unor simptome precum scaune cu sange (85%), diaree pe durata indelungata (75%) si dureri si crampe abdominale (60%).

Citeste continuarea pe mediafax.ro
Alte articole despre
Recomandari