Skip to article

Statistica alarmanta! Tot mai multi tineri sunt afectati de bolile batranetii

Statistica alarmanta! Tot mai multi tineri sunt afectati de bolile batranetii
Tarile dezvoltate ale lumii investesc anual sume semnificative in speranta ca cercetatorii vor descoperi modalitati de prevenire si tratament a unor patologii ale creierului, precum boala Parkinson.

De notorietare este proiectul initiat anul trecut de SUA- cu un buget de pornire in valoare de 100 de milioane de dolari , intitulat "BRAIN" (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) cu scopul declarat de a dezvolta noi aplicatii tehnologice care vor permite mai bine vizualizarea in timp real a interactiunilor dintre retelele neuronale.

Exista o multitudine de cercetari experimentale ce vizeaza utilizarea terapiilor celulare in boala Parkinson, spre care se indreapta noi sperante, rezultatele fiind insa departe de asteptarile actuale.

Rezultatele cercetarilor referitoare la boala Parkinson arata ca, primele leziuni pot sa apara si cu 20 de ani inaintea primelor semne clinice. Momentul asa numitului diagnostic precoce este tardiv din punct de vedere al bolii deoarece numai in stadiu 3 de boala apar tulburarile motorii.

Din pacate, semnele cele mai precoce in aceasta boala nu se regasesc in sfera tulburarilor motorii ci a unor tulburari vegetative, unor tulburari de somn, a unor tulburari de dispozitie, care nu au nimic specific. Din acest motiv, in momentul de fata, una din directiile de cercetare in acest domeniu este gasirea posibilitatii de a avea un diagnostic mult mai precoce decat cel care este posibil astazi in lume. Si in ceea ce priveste tratamentul se cauta solutii: fie alte molecule, fie metode de modulare prin neurochirugie functionala, in momentul in care pacientii nu mai raspund la tratament medicamentos.

Cat de aproape sunt cercetarii lumii de descoperirea tratamentului pentru Parkinson? Este subiectul principal despre care se va discuta in cadrul celei de-a patra editii a "Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor", care are loc in perioada 23-24 martie in Poiana Brasov.

Evenimentul este organizat de catre Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) in colaborare cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR), avandu-i copresedinti ai Comitetului Stiintific pe prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedinte de onoare al SNR, impreuna cu prof.dr. Dafin Muresanu presedinte al SNR si dr. Cristian Falup Pecurariu, directorul Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor". Participa specialisti din numeroase tari, printre care Franta, SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia, Spania si Italia.

"Pe langa liderii in domeniu din tara noastra, evenimentul se bucura de participarea celor mai cunoscuti specialisti ai lumii in domeniul bolii Parkinson. Programul stiintific este vast, temele fiind de mare actualitate." a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele SNR. Beneficiarii directi ai acestui program educational sunt aproximativ 200 de medici neurologi din Romania.

In cadrul acestei intalniri vor fi prezentate si cateva dintre proiectele realizate de catre Societatea Romana de Neurologie. Unul dintre acestea, lansat anul trecut, este REPARK (Registrul National de boala Parkinson), care are ca scop generarea primului program de evaluare a incidentei si prevalentei bolii Parkinson in Romania.

Anual, in intreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu boala Parkinson, a doua afectiune neurodegenerativa dupa boala Alzheimer, care afecteaza, in special, persoane cu varste de peste 65 de ani.

In ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40-50 de ani.
Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie.

Statisticile Asociatiei Europene de Parkinson trag un semnal de alarma cu privire la incidenta cazurilor de boala Parkinson in viitor. Cele mai recente date arata ca la nivel european sunt 1,2 milioane pacienti cu boala Parkinson si numarul acestora este asteptat sa se dubleze pana in 2030. La nivel mondial sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. Este posibil ca acest numar sa fie mai mare, avand in vedere cazurile inca nediagnosticate. Numai in China exista mai mult de 1,7 milioane de persoane cu aceasta afectiune. Factorii de risc sunt mai greu de identificat, varsta avansata fiind insa unul cert.

In Romania, potrivit datelor oficiale, sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar probabil exista un numar mai mare de persoane care inca nu au fost diagnosticate.

"Tratamentele disponibile in prezent sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani", a declarat Prof. dr. Dafin Muresanu. In prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare. Tratamentul bolii Parkinson poate fi medicamentos si/sau chirugical ( implantarea unui dispozitiv pentru stimularea unor zone specifice din creier).

Articole recomandate

Studiu: Vrei sa iti gasesti sufletul-pereche mai repede? Iata ce trasatura de caracter trebuie sa ai! Studiu: Vrei sa iti gasesti sufletul-pereche mai repede? Iata ce trasatura de caracter trebuie sa ai!
Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea din Zurich a demonstrat ca firea jucausa a unui posibil partener de viata reprezinta un element mai important decat inteligenta acestuia pentru persoanele singure care se afla in cautarea sufletului pereche. Expertii afirma ca simtul
Studiu: Homeopatia este inutila in tratarea oricarei probleme de sanatate Studiu: Homeopatia este inutila in tratarea oricarei probleme de sanatate
Homeopatia este inutila in tratarea oricarei probleme de sanatate, potrivit National Health and Medical Research Council (NHMRC), cea mai importanta organizatie de cercetare medicala din Australia, care a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea aprofundata a mai multor studii existente pe
Studiu: Sensibilitatea crescuta fata de sunete, un semn al creativitatii de geniu Studiu: Sensibilitatea crescuta fata de sunete, un semn al creativitatii de geniu
Sensibilitatea crescuta fata de sunete ar putea fi un indiciu al creativitatii unor personalitati de geniu. Charles Darwin si Franz Kafka acuzau o anumita dificultate in filtrarea zgomotelor, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii, citat de Mediafax. Psihologii americani
Studiu: Show-urile gastronomice, una dintre cauzele ingrasarii Studiu: Show-urile gastronomice, una dintre cauzele ingrasarii
Urmaresti show-urilor gastronomice? Fanii acestor emisiuni prezinta riscuri mai mari sa se ingrase, intrucat vedetele acestor programe prezinta felurile de mancare copioase ca fiind "normale" si pentru ca maestrii bucatari sunt vazuti ca figuri ale autoritatii, in care oamenii capata in mod
Care este lungimea medie a unui penis uman in erectie? Un studiu spulbera mitul celor 17 cm Care este lungimea medie a unui penis uman in erectie? Un studiu spulbera mitul celor 17 cm
Dupa masuratori exacte efectuate pe 15.500 de barbati din intreaga lume, cercetatorii britanici au concluzionat ca doar cinci din 100 de barbati au un penis mai mare de 16 centimetri.Lungimea normala a penisului, atunci cand nu se afla in erectie, este de 9,16 centimetri, iar circumferinta de 9,31
Studiu: Iei des paracetamol? Iata la ce riscuri majore te expui! Studiu: Iei des paracetamol? Iata la ce riscuri majore te expui!
Un nou studiu de amploare, realizat recent in Marea Britanie, a demonstrat ca paracetamolul administrat in doze zilnice a fost asociat cu un risc crescut de infarct, accident vascular cerebral si moarte subita.Potrivit acestei cercetari stiintifice, pacientii carora le-au fost prescrise doze mari