Skip to article

Studiu: Aceste fructe reduc cu pana la 40% riscul aparitiei bolilor de inima

Studiu: Aceste fructe reduc cu pana la 40% riscul aparitiei bolilor de inima
Consumul fructelor de padure in fiecare zi poate reduce cu pana la 40% riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, arata cercetari recente.

Antioxidanții cunoscuți sub numele de antociani, care dau fructului culoarea lor, imbunatatesc rigiditatea arterelor, scad tensiunea arteriala si reduc inflamatiile. Aproximativ 16 la suta din decesele cauzate de bolile de inima in tarile dezvoltate sunt datorate unui aport redus de fructe, adauga cercetatorii britanici.

Bolile cardiace produc aproximativ unu din patru decese în Marea Britanie și SUA. Studiile anterioare sugerează că o dietă proastă este principala cauză a unor astfel de decese la nivel mondial.

Efecte puternice la tineri

Cercetătorii de la Universitatea din East Anglia au realizat mai multe studii in cadrul carora au investigat legătura dintre aportul de antocianină și riscul bolilor cardiace. Rezultatele sugerează că doar o porție de douăzeci de afine, zmeură sau căpșuni oferă zilnic suficienti antociani pentru riscul de îmbolnăvire a bolilor de inimă. Cu toate acestea, efectele antocianilor sunt mai puternice la adulții tineri decât la vârstnici, arată publicația în revista Molecular Aspects of Medicine. Cercetatorii au concluzionat ca sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul in care antocianii imbunatatesc rigiditatea arterelor, tensiunea arteriala si inflamatia. Ei cred că antioxidanții pot provoca aceste efecte prin schimbarea nivelurilor bacteriilor intestinale ale oamenilor.

Afinele, efecte benefice pentru copii

Acest lucru vine dupa ce cercetarile lansate in octombrie anul trecut au sugerat ca afinele imbunatatesc timpii de reactie ai copiilor cu noua procente. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează fructelor care conțin un antioxidant, cunoscut sub numele de flavonoide. Studiile anterioare sugerează că flavonoidele stimulează comunicarea între celulele nervoase și ajută regenerarea celulelor creierului. Autorul studiului, profesorul Claire Williams, de la Universitatea din Reading, a declarat: "Am folosit afine deoarece sunt bogate în flavonoide, compuși care se găsesc în mod natural în alimente precum fructele și sucurile, legumele și ceaiul. Acestea au fost asociate cu o serie de beneficii asupra sănătății, inclusiv efecte antioxidante și antiinflamatorii, iar ultimele noastre descoperiri continuă să demonstreze că există un efect cognitiv benefic de consum de fructe și legume, ceai, cafea și chiar ciocolată neagră care conțin toate flavonoidele .“

Articole recomandate

Modificari majore ale simptomelor COVID-19: boala ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B Modificari majore ale simptomelor COVID-19: boala ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B
Carmen Dorabat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, sustine ca boala provocata de coronavirus ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B, potrivit Mediafax. Medicii au sesizat modificari majore ale simptomelor infectiei cu coronavirus, iar multi dintre pacienti prezinta probleme
Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp
Numarul cazurilor imbolnavirilor de gripa sezoniera a scazut la nivel global anul acesta cu 98% fata de aceeasi perioada din 2019. Scaderea s-ar datora izolarii si masurilor de protectie, potrivit specialistilor de la  Institutul de Sănătate publică din Anglia, care au realizat
Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare Facebook ce inseamna un consum mare de sare, dar si despre importanta acestui ingredient pentru sanatate.  De asemenea, nutritionistul a explicat de ce simtim nevoia de dulce si cum putem sa evitam aceasta senzatie. 
Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D
80% din persoanele cu COVID-19 au prezentat o lipsa de vitamina D in organism, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea a fost efectuata pe 216 pacienti, iar 80% dintre acestia au prezentat o deficienta de vitamina D, marea majoritate au
Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie